Görme engelli bireyler ancak ‘kabartma yazı’ da denen Braille alfabesiyle kitap okuyabiliyor. Bu kitapların çeşidini bulmak zor. Erişimleri daha da güç çünkü belli yerlerdeki kitaplıklara görme engelli bireylerin bizzat gitmesi gerekiyor. İzmir’deki Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği’nin kütüphanesi, sunduğu ‘ödünç kabartma kitap’ ülkenin her yerindeki binlerce görme engellinin dünyasını aydınlatıyor... İzmir’de yer alan, Türkiye’nin ‘eve teslimat’ hizmetini veren tek ve en geniş görme engelli kütüphanesinin hikayesini ve 15 yıldır dokunduğu bireylerin deneyimlerini dinledik
#HtvozelGörme engelliler ancak ‘kabartma yazı’ olarak bilinen Braille alfabesiyle kitap okuyabiliyor. Bu kitapların çeşidini bulmak da ulaşmak da zor. İzmir’de Prof. Dr. Yankı Yazgan’ın babası Gültekin Yazgan’ın kurduğu Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği’nin kütüphanesi, sunduğu ücretsiz ‘ödünç kabartma kitap’la ülkenin her yerindeki binlerce görme engellinin dünyasını aydınlatıyor... İzmir’de yer alan, Türkiye’nin ‘eve teslimat’ hizmetini veren tek ve en geniş görme engelli kütüphanesinin 15 yıllık hikâyesini dinledik.
#Gazetehaberleri“(Düşünün ki, bir gün uyanıyorsunuz ve bedeninize söz geçiremiyorsunuz.) Parkinson hastalığını bundan daha iyi anlatacak bir cümle olamaz sanırım.” İzmir Life dergisinin son sayısında çok önemli bulduğum, Deniz Çaba’nın, “Maske Hayatlar” başlıklı yazısı böyle başlıyor.
#İzmirSabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Toplumsal Gelişme Hibe Programı çerçevesinde bu yıl 9 sivil toplum kuruluşunun projelerine toplam 1.1 milyon lira hibe vereceklerini söyledi. Sabancı, program çerçevesinde bugüne kadar 50 bin kişiye ‘dokunduklarını’ vurguladı.
Kahramanmaraş merkezli, yaklaşık 50 bin kişinin hayatını kaybettiği, yüz binlerce insanın evsiz kaldığı deprem felaketlerinin üzerinden bir ay geçti. Üstüne bir de sel faciası… Ülkece yaşanan travmalar nasıl atlatılır? Fiziksel yaralar sarıldıktan sonra ruhlarımızdaki acıları nasıl geçireceğiz? Türkiye’nin önde gelen psikiyatrlarından Prof. Dr. Yankı Yazgan’a ‘Bizi ne iyileştirir?’ diye sorduk. Yanıtı, “İnsanların birbirleriyle kurdukları bağlar... O yüzden yardımlaşanları, az imkânını başkalarıyla paylaşanları görmek içimizi ısıtıyor. Beraber oturup bir çay içmek, konuşmak bile iyi gelir” oldu...
#Yankı Yazgan“ÜLKEMİZDE, kalıtsal bir kas hastalığı olan SMA (Spinal Musküler Atrofi) hastası çocukların gen tedavisinin bedeli, klinik denemelerde etkinlik tam kanıtlanmadığı gerekçesiyle, karşılanmıyor. Aileler, milyon dolarlık tedavi için kampanyalar düzenliyor” demiştim birkaç kez.
#1