Güncelleme Tarihi:
SABANCI Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, “Vakfımızın Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında 2007’den buyana 11 projeyle 70 ilde eşit fırsatlardan yararlanamayan 50 bin kişiye ulaştık. Bu yıl da 9 projeye toplam 1.1 milyon lira hibe vereceğiz. Böylece 5 yılda verdiğimiz hibelerin toplamı 5 milyon lirayı aşacak” dedi. Sabancı, vakfın bu konudaki odak noktasını kadınlar, gençler ve engellilerin oluşturduğunu vurguladı.
190 başvurudan 9’u aldı
Güler Sabancı, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu ile birlikte düzenlediği sohbet toplantısında, 2011’deki hibe programı için kendilerine 190 dernek ve vakıfdan proje başvurusu olduğunu belirterek, şunları anlattı: “Arkadaşlarımız projeleri titizlikle inceledi. Önce sayı 30’a indirildi. Sonra bunlar arasından 9’unun hibeyle desteklenebilecek nitelikte olduğu kararına varıldı. Projelerin uygulanabilirliğinin kontrol edilmesi için arkadaşlarımız bizzat yerinde inceleme yaptı.”
Çiftçiliğe benziyor
Güler Sabancı, “Toplumsal Gelişme Hibe Programı”nı anlatırken, çitfçi-avcı örneğini verdi: “Avcılar, hedef odaklı olur. Avını vurur, sonuca ulaşır. Çiftçilik daha farklıdır. Çiftçi toprağı hazırlar, ekimi yapar, bakar, mevsimi gelince de ürünü alır. Bizim hibe programı da aynı çiftçiliğe benziyor. Belki kısa vadede sonucu görmek mümkün olamıyor. Zaman içinde etkilerini görebiliyoruz. Biz bu işe başlangıçta Birleşmiş Milletler’den (BM) kullanılan kaynakla giriştik. Vakıf olarak bir hibe programına kaynak ayırmamız gerektiğini düşündük.”
100 bin lira arttı
Hüsnü Paçacıoğlu, bu yıl ayırdıkları kaynağın 1.2 milyon lira olduğunu ifade ederek, ”Ancak, gelen projeler 1.1 milyon lirada kaldı. Yani, bu yıl kullandırmayı düşündüğümüz kaynaktan 100 bin lira arttı” dedi. Paçacı, “Yeni proje getiren, o 100 bin lirayı alamak mı?” sorusunu, “Artık bu yılki planı yaptık. Artan kaynak, gelecek yıl yapılacak başvurulara kanalize edilecek” yanıtı verdi.
Bina yapmak bitmedi
Güler Sabancı, “Okul binası yapmak mı, bu tür programlara katkıda bulunmak mı etkili oluyor?” sorusunu şöyle yanıtladı: “Hepsinin yeri var. Biz bina yapmaktan vazgeçmiş değiliz. Bugüne kadar 110’dan fazla okul ve benzeri tesis yapmış olduk. Ancak, bu konuda toplum bilinci yükseldi. Birçok hayırsever işadamı okul ve benzeri binalar yapmaya yöneldi. Biz de tümüyle vazgeçmiş değiliz. Ancak, yeni stratejimizde ‘sosyal gelişim, sosyal değişim’e katkıda bulunmak var.”
Kedilere ev yapmak için başvuran var
SABANCI Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu ile Programlar Yöneticisi Filiz Bikmen Bugay, hibe için başvuruları anlatırken, şu örneği verdi: “Bize gelen başvurular arasında, ‘Kedilere ev yapacağım’ diyenler de var. Bu da bir tercihdir. Ancak, önceliklere, projelerin uygulanabilirliğine ve etkisine bakarak karar veriyoruz.”
Proje yürüdükçe kaynak gidiyor
HÜSNÜ Paçacıoğlu, bir soru üzerine, “Desteklediğimiz projelere ayırdığımız kaynağın yüzde 30’unu peşin veriyoruz. Geri kalan bölüm de proje yürüdükçe aktarılıyor. Genellikle kaynak 3 dilim halinde kullandırılıyor” dedi.
Cezaevinde artık uçurtma vurulmayacak
SABANCI Vakfı’nın buyıl 130 bin 598 lira hibe vermeyi planladığı Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı projesi için, “Cezaevlerinde artık uçurtmayı vuramayacaklar” sloganını kullandığı dikkati çekti. Vakıf, proje kapsamında cezaevindeki 0-6 yaş çocuk sahibi 444 kadının eğitilmesi gündeme gelecek.
Sabancı Vakfı 1.1 milyon lirayı nasıl paylaştıracak
Kadın Dayanışma Vakfı: 189.581
Görme Özürlüler Derneği: 172.410
Ruh Sağlığında İnsan Hakları Girişimi Derneği: 150.000
Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı: 130.598
Genç Hayat Vakfı: 115.404
Türkiye Gençlik Birliği Derneği: 111.000
Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği: 90.000
Serebral Palsili Çocuklar Derneği: 90.000
Trabzon Yaşam Kadın Merkezi Derneği: 51.007