İZMİRLİ genç iş kadını Sinem Özusta, 4 Haziran’da gerçekleştireceği Çocuk Festivali ile hem çocuklara keyifli bir gün geçirtmeyi, hem de İzmir’deki Türkiye’nin ilk ve tek Görme Özürlüler Kitaplığı’na yardım sağlamayı amaçlıyor.
Türgök Başkanı Gültekin Yazgan’ın eşi Tülay Yazgan ile yoğun bir çalışmaya girişen Özusta, en büyük desteği yaptıkları birçok etkinlikle sokak çocukları ve kimsesiz çocuklara yardım sağlayan İzmir Swissotel Grand Efes’ten almış. Sinem Özusta ve Tülay Yazgan ile festivalin gerçekleşeceği Swissotel’in bahçesinde, sıcacık mayıs güneşi altında sohbet ettik.
SİNEM ÖZUSTA
Gelecek nesile
sosyal sorumluluk
bilinci aşılıyoruz
Æ Çocuk Festivali fikri nasıl doğdu?
Æ Yaklaşık 3-4 senedir çocuk organizasyonları yapıyoruz. 2009’dan itibaren organizasyonlarımızın mutlaka bir sosyal sorumluluk projesine dönüşmesini amaçlıyoruz. Bu nedenle çocuklara yönelik sosyal sorumluluk projesi de içeren Tinyfest adında bir organizasyon düzenliyoruz. Sloganımız "Engelleri Kaldıralım, Topluma Kazandıralım".
Æ Kimler katılıyor?
Æ Halka açık bir organizasyon olacak, okullardan çocuklar gelecek. Ayrıca özellikle görme engelli çocuklar da festivale katılacak. Tüm çocukların kaynaşmasını istiyoruz. Gelecek nesillerde sosyal sorumluluk bilincini oluşturmak ve duyarlılıklarını artırmak istiyoruz.
Æ Festivalde neler olacak?
Æ Festivalimizi 4 Haziran günü sabahtan akşama kadar Swissotel’de yapacağız. Tüm gün atölye çalışmaları, şişme oyuncaklar, animasyon aktiviteleri olacak. Çağdaş Drama Derneği’nin çalışmaları var. Ayrıca okulların ve katılımcıların standları yeralacak. Ayrıca çeşitli kukla gösterileri de yapılacak.
Æ Türgök ile nasıl buluştunuz?
Æ Farklı durumlarda engelli çocuklar var ama biz tek bir alana odaklanmanın iyi olacağını düşünerek Türgök ile bağlantıya geçtik. Onlar da sıcak baktı, Tülay Hanım ile projeyi başlattık. Türgök’ün Bir Nokta Bin Nokta adlı kampanyası da bizim için ilham kaynağı oldu.
Æ Görme engelli çocuklar festivalde neler yapacak?
Æ 6 görme engelli çocuğumuz heykel bölümünden gönüllü iki öğretmenimizle kilden mask yapmayı öğreniyor. Festivalde atölye lideri olarak diğer çocuklara eğitim verecekler. Drama ve müzik çalışmalarına da katılacaklar. Ayrıca gören ve görmeyen çocuklar birlikte oyunlar oynayacak. Böylece herkes, görme engelli bir çocuğun yaşıtlarıyla iletişim kurabileceğini ve oyun oynayabileceğini görecek.
Tüm geliri Türgök’e bağışlayabilmemiz için sponsorlarımız artmalı
Æ Festivalin gelirini Türgök’e mi bağışlayacaksınız?
Æ Bu tip projelerde finans gerekiyor ki bunu sponsor firmalardan sağlamaya çalışıyoruz. Böylece bilet gelirini de Türgök’e vermeyi düşünüyoruz. Ama sponsor desteği henüz tam sağlanamadı. Bunu yapabilmeyi umuyoruz. Şimdilik Berk Optik, Niyazoğlu Turizm, bazı özel okullar bizi destekledikleri halde fazlasına ihtiyacımız var. Umuyorum İzmir ve İzmirliler bu tip sosyal sorumluluk projelerinde buluşabilir.
Æ Şu ana kadar destek durumu nasıl?
Æ Bizi destekleyen birçok kurum ve dernek var. Yaratıcı Çocuklar Derneği, İzmir Çağdaş Drama Derneği, çeşitli özel okullar ve anaokulları destekliyor. Ama bireysel veya kurumsal olarak daha çok destek gerek. İzmir’de büyük organizasyonları tek başınıza yapmanız kolay değil. Mutlaka işbirliği ve sinerjiye ihtiyacımız var.
Desteğe ihtiyacımız var
Æ Yardımlar sadece bu organizasyonla mı sınırlı kalacak?
Æ Aslında yardım projemizi 1 yıl süresince uzatmak istiyoruz. Cemiyet ve iş hayatından birçok gönüllü ve başarılı kadınla bu alanda çalışmayı amaçlıyoruz. Özellikle görme engelli çocuklarımızın sanatın çeşitli dallarına yönlendirilmesini amaçlıyoruz. Bu nedenle birçok aktivite ve kurslar yapmak istiyoruz. O nedenle önce anne ve kadınlardan sonra da ticaret, sanayi odaları, sivil toplum örgütlerinin desteklerine de ihtiyacımız var.
TÜLAY YAZGAN
Türkiye’deki ilk ve tek kitaplık İzmir’de
Æ Türgök’ü ne amaçla kurdunuz?
Æ Eşim Gültekin Yazgan da görme engelli olduğu için, görme engellilerin kitap ve dergilere ulaşma konusunda ne sıkıntılar çektiğini çok iyi biliyoruz. Türkiye’de bu anlamda ilk ve tek kitaplığız. Benzerimiz İngiltere’de bulunuyor. Şu anda 3 bine yakın üyemiz var.
Æ Türkiye’de sizden başka aynı hizmetleri veren yok mu?
Æ 2003 yılında İzmir Görme Özürlüler Kitaplığı Derneği’ydik. İçişleri Bakanlığı’na başvurduğumuzda bu alandaki tek kitaplık olduğumuzdan derneğimizin başına Türkiye eklendi.
Æ Yani İzmir’den tüm Türkiye’deki görme engellilere siz mi hizmet veriyorsunuz?
Æ Evet. İzmir’den Ardahan, Artvin, küçük köylerden tutun da Türkiye’nin her iline ve 390 ilçeye CD’lere okunmuş kitap ve dergiler gönderiyoruz. Sponsor kargo şirketimiz sayesinde ellerine kadar ulaşıyor. Çünkü bu kişiler maddi yönden de sıkıntıdalar. Bu yüzden ücretsiz hizmet veriyoruz.
Görme engelli çocuklar dergiye, kitaba ulaşamıyor
Æ Derneğin finansını nasıl sağlıyorsunuz?
Æ 300’e yakın gönüllü ordumuz var. Yönetim kurulumuz, üyelerimiz büyük özveriyle çalışıyoruz. Ayrıca kargo, CD gibi bazı hizmetlerimizi de sponsorlarımızdan karşılamaya çalışıyoruz. Bir de bağışlar ve Sinem Hanım’ın yaptığı gibi organizasyonlardan gelir sağlamaya çalışıyoruz.
Æ Görme engelliler için nasıl dergiler hazırlıyorsunuz?
Æ Üç dergi çıkarıyoruz. Yani yayımcılık yapıyoruz. Dört yıldır kabartma iki dergi çıkarıyoruz. Bunlardan biri ilköğretimin ilk 3 sınıfı için Yavru Balarısı, diğer sınıfları için ise Balarısı. Ayrıca 2 binden fazla abonesi bulunan Arkadaş dergimiz de var. Engelsiz bir çocuk vitrinlerde gördüğü her dergiye ulaşabiliyor. Ama engelli çocuklar da dergi bilinci bile oluşmamış oluyor. Ayrıca güzel çocuk kitaplarını da okuyarak isteyenlere gönderiyoruz.
Æ Görme engellilere kitap ve dergi CD’leri gönderme dışında başka hizmetiniz var mı?
Æ Görme engelli çocuklar eğitimde büyük zorluklar çekiyorlar. Onlar için SBS, ÖSS gibi sınavlara hazırlık ya da İngilizce çalışma kitaplarını kabartma basıyoruz. Bilgisayar odamızda eğitim veriyoruz.
Engellilerin tek isteği toplumla kaynaşabilmek
Æ Tüm Türkiye’ye hizmet veren İzmirli bir derneksiniz ama olanaklarınız kısıtlı. En büyük ihtiyacınız ne?
Æ Maalesef en büyük sıkıntımız yer. Çok küçük bir alanda çalışıyoruz, sığamıyoruz. Ama daha büyük yere geçme şansımız olmadı. Paramız yetmiyor. Her aktivitede büyük yer için para biriktirmeye çalışıyoruz. Kampanya başlattık ve her türlü bağışı kabul ediyoruz. Amacımız daha büyük bir yerde daha fazla kişiye hizmet verebilmek.
Æ Bu tip organizasyonlardan neler bekliyorsunuz?
Æ Tabii maddi bir gelir bekliyoruz. Ama onun ötesinde kaynaşmak da bir diğer sorunumuz. Sinem Hanım yapacağı bu organizasyonla bazı engelli çocuklarımızın yeteneklerini ortaya çıkarmayı planlıyor. Bu yetenekleri sadece ortaya çıkarmak değil, üzerine giderek desteklemek de gerekiyor.
Æ Görme engelli insanların toplumdan en büyük beklentisi kaynaşmak mı?
Æ Derneğimizin başkanı eşim Gültekin Yazgan görme engelli bir avukat. Her zaman engellilerin sadece engellilerle arkadaşlık yapmasının en büyük yanlış olduğunu söyler. Engellilerin toplumla kaynaşmaları sağlanmalı. Umuyorum bu projeyle bu kaynaşma sağlanır ve farkındalık oluşur. Engelli çocukların ailelerinin en büyük isteği çocuklarının toplumla kaynaşması, bir arada olabilmesi ve topluma kazandırılması.
Görmeyenler için kitap seslendirin
Türkiye’nin ilk ve tek görme özürlüler kitaplığı, İzmir’den Türkiye’nin her yerindeki görmeyenlere ulaşıyor. Yüzlerce gönüllü 3 bine yakın görmeyene kitap, dergi ve çalışma CD’leri ulaştırıyor. Siz de onlar için bir şeyler yapabilirsiniz. Sadece para bağışı değil, benim de büyük keyifle yaptığım gibi, kitapları seslendirebilir, bilgisayarda düzeltebilir ya da CD’lerin kopyalanıp paketlenmesine yardım edebilirsiniz. İnanın bana, çok ama çok iyi hissedeceksiniz.... 483 30 23 numaralı telefon ya da www.turgok.org. Bu mail adresi spam botlara karşı korumalıdır, görebilmek için Javascript açık olmalıdır’dan ulaşabilirsiniz.