Son kayıtdışı ekonomi planına göre, kira sözleşmeleri e-Devlet kapısı üzerinden yapılacak ve Türkiye Gayrimenkul Bilgi ve Değerleme Sistemi kurulacak. Eylem 2024 yılı sonuna kadar hayata geçirilecek. Plana göre uzaktan çalışma modelleri başta olmak üzere yeni çalışma modellerine yönelik mevzuat gözden geçirilerek, gerekli yasal düzenlemeler yapılacak.
#Kira Sözleşmeleri200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarNoterde tapu devri ve gayrimenkul satışı yapma imkanı da tanıyan düzenleme hayata geçti. Normalde Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen tapu devri, yeni dönemde noterde gerçekleşecek. Peki, noterde tapu devri nasıl yapılır? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler
#NoterdeGayrimenkul satışında yeni dönem başlıyor. Bugüne kadar sadece tapu dairelerinde yapılan alım-satım işlemleri 4 Temmuz itibarıyla noterlerde de gerçekleşecek. Peki vatandaş nereye nasıl başvuru yapacak, sözleşme nasıl imzalanacak, işlemin maliyeti ne olacak? İşte noterden tapu devri hakkında tüm merak edilenler...
#NoterTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri işkadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle işbaşına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Biz de Hürriyet İK olarak her hafta bir ilimizdeki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlatıyoruz. Bu hafta Ankara’dayız...TOBB’un katkılarıyla hazırlanmıştır.
#GazetehaberleriÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: "Tapu senetlerimiz oldukça eskimişti, üzerinde gereksiz bilgilerin olduğunu gördük ve artık QR kodlu yeni tapu senetlerine geçiyoruz. QR kodunu cep telefonunuza okuttuğunuz zaman bizim Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğümüzün TAKBİS sistemine giriyorsunuz ve maliki olduğu arsa, konut, alışveriş merkezi neyse bu taşınmazla ilgili bilgileri üzerine tıklayıp görebiliyorsunuz. Tapu senedinin, taşınmaz numarası diye bir kimlik numarası var. Aynı Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası gibi tapu senetlerimizin de bir kimlik numarası olacak. Bu kimlik numarasıyla birlikte artık biz tapularımıza kök senetlerine kadar ulaşıp, 'bu tapu nereden geliyor, nasıl oluşmuş, nasıl yapılmış, malikler kimmiş' gibi tüm bilgilere buradan erişebileceğiz" açıklamasında bulundu.
#TapuGayrimenkul Kıymetler Borsası AŞ Genel Müdürü İshak Kurtuluş Altun: "İster bireysel yatırımcı, isterseniz de dev bir banka olun. Hiç zorlanmadan mülklerinizi veya ipoteklerinizi, teminatlarınızı saniyeler içinde yönetebilecek, alıp-satabilecek, anında durumunu sorgulayabileceksiniz. Ülkedeki 158 milyon tapuyu yönetecek ve 158 milyon tapuyla ilgili herkese hizmet verebilecek yaygın bir teknolojik ağ oluşturuyoruz. Tüm Türkiye'de hizmet verecek sistemimiz dünyanın her yerinden taleplere anında cevap verebilecek. Yüzde 100'e yakın yerli ve milli bir sistem oluşturduk. Mevcut platform servisleri ve hizmetler içinde yaptığımız titiz inceleme sonucu Gaboras İşletim Sistemi'nde en iyi ve ileri teknolojik ürünleri bir araya getirdik" açıklamasında bulundu.
#TapuCumhurbaşkanlığının 2019'a yönelik yıllık programında, kamulaştırma, toplulaştırma ve imar uygulamalarının etkililiğini artırmak ve piyasanın daha sağlıklı işlemesini sağlamak üzere Gayrimenkul Değerleme Sistemi geliştirilecek.
#Gayrimenkul Değerleme SistemiAlmanya'daki eyalet hükümetlerine, ülkede yaşayan ve Türkiye'de malvarlığı olmasına rağmen sosyal yardım alan Türkler'i ihbar etme teklifini, İstanbul'daki TGD şirketinin götürdüğü ortaya çıktı. Mektubunda açık açık Türkler'i ihbar etme teklifini yapan TGD, yaptığı işi savunarak, "Biz, mahkeme kararlarına göre bilgi veriyoruz" dedi.
Merkezi Türkiye'de olan bir şirket, Avrupa ülkelerinde sosyal yardım alan, ancak Türkiye'de malvarlığı bulunan Türkleri para karşılığı fişleme teklifini yaptı. Daha önce Hollanda devleti adına muhbirlik yapan ve, "Size, sosyal yardım alıp da Türkiye'de evi olanları bildirelim" diyen şirket, bu kez de Almanya'ya el attı.
TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye özellikle ticari gayrimenkul için geldiğini belirterek, “Birkaç profesyonel değerleme yaptırıyorlar. Yaptıkları yatırımların gelecekte yaratacağı haklar ve arsalarının üzerine yapılacak projelerle ilgili tam bir fizibilite etüdü alıyorlar” dedi.