ÇİRKİN TEKLİF TGD ADLI ŞİRKETTEN

Güncelleme Tarihi:

ÇİRKİN TEKLİF TGD ADLI ŞİRKETTEN
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 20:13

Almanya'daki eyalet hükümetlerine, ülkede yaşayan ve Türkiye'de malvarlığı olmasına rağmen sosyal yardım alan Türkler'i ihbar etme teklifini, İstanbul'daki TGD şirketinin götürdüğü ortaya çıktı. Mektubunda açık açık Türkler'i ihbar etme teklifini yapan TGD, yaptığı işi savunarak, "Biz, mahkeme kararlarına göre bilgi veriyoruz" dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA'da eyalet hükümetlerine birer yazı göndererek, sosyal yardım alan Türkler'in Türkiye'de malvarlığı olup olmadığını araştırma teklifini götüren şirketin, merkezi İstanbul'da bulunan TGD şirketinin olduğu ortaya çıktı.

Resmen "ihbar" mektubu

TGD'nin "İnternational Department" bölümünün bir çalışanının imzasını taşıyan mektup, özellikle de ilk bakışta dikkat çekmek için çarpıcı bir başlıkla hazırlanmış. "Sayın bayanlar ve baylar" ile başlamadan önce kalın harflerle "Sosyal yardımlar-Kötüye kullanılması şüphesi" (Türkiye'de malvarlığı) ibaresinin yer aldığı mektupta aynen şu cümle bulunuyor:
"Türkiye'deki, emlak değerlendirme branşında faaliyet gösteren bir şirket adına yaptığım çalışmalarım sırasında, ilginç bir konuya rastladım."

Hollanda'dan teklif geldi

Konuyla ilgili olarak Hürriyet'in sorularını yanıtlayan şirketin Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, "Biz bu konuyla ilgili olarak arkadaşlara açık açık çalışma alanlarının sınırlarını çizdik. Böyle bir araştırmanın da yapılmaması gerektiğini söyledik. Daha önce Hollanda adına yapılan araştırmada ise teklif onlardan geldi. Biz teklif götürmedik" dedi.
Başak Soner, "Ama Almanya için siz teklif götürdünüz. Mektup elimizde. Buna ne diyorsunuz" sorusuna ise net yanıt veremedi.

Özel bilgilere açıklık getirmedi

Başak Soner, kişilere ait özel bilgilerin üçüncü şahıslara iletilemeyeceğini, bunun para ile satılmasının da suç olduğunun hatırlatılması üzerine ise, "Biz bu bilgileri, mahkeme kararı olması halinde alıp ilgili makamlara iletiyoruz" dedi.

Almanlar'a yazılan mektupta ise Türkler'e ait tapu kayıtlarının mahkeme kararıyla değil de, bir "hizmet kisvesi altında" Alman makamlarına sunulduğunun açıkça ortada olduğunun belirtilmesine ise Başak Soner, "Mektubun tam içeriğini bilmiyorum" cevabını vermekle yetindi. Soner, genel görevlerinin tapu bilgilerini araştırıp bunları iletmek olduğunu söylese de, gerek bir ilan sitesinde, gerekse TGD'nin kendi sitesinde bunun aksi yazılı.

Her türlü bilgi verilir

Ancak TGD, internet sitelerini tanıtan bir portalde bile kendisini, "TGD, uluslararası kabul edilen değerlendirme standartlarına göre Türkiye genelinde emlak değerlendirmesi yapıyor. Emlak satın alırken verilecek kararda yardım, mahkeme davaları (örneğin boşanma veya miras durumlarında). Bunun dışında her türlü tapu ve kadastro bilgilerini de araştırıyoruz" cümleleriyle tanıtıyor.
TGD'nin internet sitesinde ise Almanlar'a teklif edilen "Tapu Search" (Tapu Araştırma), yeni hizmet olarak tanıtılıyor. Burada da "verilen hizmetler" şöyle tanımlanıyor:
- Belli bilgiler yoluyla (malik adı, baba adı, doğum tarihi vb.) bilgileri verilen kişilerin üzerinde kayıtlı herhangi bir gayrimenkul olup olmadığı tapu dairelerinde araştırılır.

İşte mektubun tam metni

Sosyal yardımlar-Kötüye kullanılması şüphesi (Türkiye'de malvarlığı)

Sayın bayanlar ve baylar

Uzun süredir Türkiye dışında yaşayanlar için gayrimenkul değerleme hizmeti yanında "Tapu-Search" adı altında bir başka hizmet daha sunuyoruz. Türkiye’de tapu dairelerinin halen online sistemi yok. Tüm bilgilerin yetkili dairelerden bizzat alınması gerekiyor. Bizim tüm Türkiye çapında gayrimenkul uzmanlarından oluşan büyük bir hizmet ağımız var ve uzmanlarımız tapu dairelerinden topladıkları bu tür bilgilerle Avrupa’da mahkemelere, avukatlara önemli yarar sağlıyor. Uzmanlarımız kendilerine verilen ad soyad, doğum tarihi ve şehir adıyla yetkili tapu dairelerine giderek, adı geçen kişinin üzerine malvarlığı kaydı bulunup bulunmadığını araştırıyor. En çok görülen olaylar da, boşanma ve miras davalarıdır.

Hollanda’dan kısa bir süre önce, sizin için de ilginç olacağını düşündüğümüz bir iş teklifi aldık. Bu olayda, sosyal yardımların kötüyü kullanıldığından şüphe eden bir belediye için sosyal yardım alan kişinin malvarlığını araştırdık. Sosyal yardım alan bu kişinin çok sayıda tapu kaydı olduğunu saptadık. Bu davaya bakan avukat bana Hollanda devletinin sosyal yardım alanların malvarlığını araştırmak için Türkiye’de kendi denetçilerini görevlendirdiğini söyledi. Ben internette yaptığım araştırmada Almanya’nın buna benzer bir çalışmasına rastlamadım.
Türk nüfusunun yoğunluğu nedeniyle bu konunun sizin için ilginç olduğunu düşünüyorum. Bu mektupta çok fazla detaya girmek istemiyorum. İlgi duyduğunuz takdirde bu konuda size daha fazla bilgi vermeye, sorularınızı yanıtlamaya hazırım.'

TGD

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!