Kira sözleşmeleri e-Devlet’ten

Güncelleme Tarihi:

Kira sözleşmeleri e-Devlet’ten
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2022 07:002dk okuma

Son kayıtdışı ekonomi planına göre, kira sözleşmeleri e-Devlet kapısı üzerinden yapılacak ve Türkiye Gayrimenkul Bilgi ve Değerleme Sistemi kurulacak. Eylem 2024 yılı sonuna kadar hayata geçirilecek. Plana göre uzaktan çalışma modelleri başta olmak üzere yeni çalışma modellerine yönelik mevzuat gözden geçirilerek, gerekli yasal düzenlemeler yapılacak.

Haberin Devamı

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati,  kayıtdışı ekonominin azaltılması, gelir dağılımı, ekonomik büyüme, istihdam gibi birçok makroekonomik unsurun iyileşmesine katkı sağlayacak olan 2023-2025 Kayıtdışı Ekonomi Eylem Planı’nın yürürlüğe girdiğini duyurdu. Planı’nda yer alan başlıca hedefler ise şunlar:

* GAYRİMENKUL DEĞERLEME SİSTEMİ KURULACAK: Kira sözleşmelerinin e-devlet kapısı üzerinden düzenlenmesi sağlanacak. Kira sözleşmelerinin elektronik ortamda düzenlenmesi sağlanacak. Türkiye Gayrimenkul Bilgi Değerleme Sistemi kurulacak. Taşınmaz değer haritaları oluşturulması amacıyla Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine entegre Gayrimenkul Bilgi Merkezi ile taşınmazların toplu değerleme modeli ile değerinin belirlediği taşınmaz değerleme sistemi kurulacak.

Haberin Devamı

* ETKİN İHBAR MEKANİZMASI: Vergi kayıp ve kaçağına yönelik ihbar ve şikâyet mekanizmasının daha etkin hale getirilmesi amacıyla sistemsel ve yasal düzenlemeler gözden geçirilerek gerekli çalışmalar yapılacak.

* SANAL OFİS KODLARI: Sanal ofis, hazır ofis ve paylaşımlı ofis kiralama faaliyeti gibi yeni faaliyet alanlarına yönelik kod tanımlaması yapılacak. Bununla birlikte mükelleflerin esas faaliyet alanlarının tespit edilmesi amacıyla faaliyet kodları güncellenecek. Sanal ofis, hazır ofis ve paylaşımlı ofis kiralama faaliyetlerine yönelik düzenleyici ve denetleyici uygulamaların geliştirilmesi sağlanacak.

* ESNEK ÇALIŞMA: Yeni çalışma modellerinin kayıtdışı istihdama yol açmasını engellemek amacıyla gerekli altyapı, mevzuat çalışmaları yapılacak. Esnek-uzaktan çalışma modelleri başta olmak üzere yeni çalışma modellerine yönelik yasal düzenlemeler yapılacak.

* BANKADAN ÜCRET ÖDENMESİNİN KAPSAMI GENİŞLETİLECEK: İşverenlerin ücret ödemelerini bankalar vasıtasıyla yapması sağlanacak. Bankalar aracılığıyla yapılan ücret ödemelerinin kapsamının genişletilmesi amacıyla gerekli düzenlemeler yapılacak.

* SİGORTASIZ İŞÇİYE İHALE YASAĞI: Kayıtdışı işçi çalıştıranlar kamu ihalelerine katılamayacak. Teşviklere başvuramayacak.

* DİJİTAL VARLIKLARA HUKUKİ ALTYAPI:  Dijital varlıkların ekonomik, teknolojik ve hukuki altyapısı oluşturulacak.

Haberin Devamı

* ETİL ALKOLE TAKİP: Akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara plaka bilgilerinin otomatik tanımlanmasına imkân sağlayan Taşıt Tanıma Sistemi kurulacak. Etil alkolün amacı dışında kullanımını önlemek için yasal düzenleme yapılarak, takip sistemi kurulacak.

*/ NAKİT YERİNE KREDİ KARTI: Nakit yerine banka kartı, kredi kartı, dijital ödeme seçeneklerinin kullanımını yaygınlaştırmaya yönelik teşvik edici uygulamalar hayata geçirilecek.  FAST sistemi yaygınlaştırılacak.

* OTOMOBİL TİCARETİNE TEMİNAT: Motorlu araç ticaretinden kaynaklanan vergi kaybının önlenebilmesi için teminat uygulaması hayata geçirilecek. Vergi kaybına sebebiyet verme potansiyeli olduğu değerlendirilenlerden teminat istemeye yönelik yasal düzenleme yapılacak. 

Haberin Devamı

‘250 MİLYARLIK FİNANSMAN HAYIRLI OLSUN’

* Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulan Hazine destekli kefalet sistemi kapsamında başlangıçta 200 milyar TL kefalet imkânı karşılığında sağladıkları yaklaşık 250 milyar TL’lik finansmanın hayırlı olması temennisinde bulundu. Bakan Nebati sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, “Ülkemizin üretim ve istihdam kapasitesini geliştirerek yüksek düzeyde katma değer üretilmesini ve selektif kredi politikamız kapsamında Türkiye Ekonomi Modelinin temel amaçlarından biri olan istikrarlı ihracat artışının sürdürülmesini sağlamaya kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!