RSV hastalığı belirtileri ile gündemde yer almaya devam ediyor. Özellikle bebek, çocuk ve yaşlıları etkileyen, grip benzeri şikâyetlerle kendini gösteren RSV ile ilgili, uzmanlar önemli uyarılarda bulundu. Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, “Bu virüs hayatımızda hep vardı. Daha çok bebek ve çocukları ile 65 yaş üzerindeki kişileri etkiliyordu. Şimdi ise tüm yaş gruplarını etkiler hale geldi” derken, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise RSV’nin 2 yaş üstü çocuklarda çok etkili olduğunu ancak paniğe gerek olmadığını söyledi. İşte uzmanların RSV ile ilgili uyarıları..
#Rsv NedirRSV hastalığı belirtileri ile gündemde yer almaya devam ediyor. Özellikle bebek, çocuk ve yaşlıları etkileyen, grip benzeri şikâyetlerle kendini gösteren RSV ile ilgili, uzmanlar önemli uyarılarda bulundu. Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, “Bu virüs hayatımızda hep vardı. Daha çok bebek ve çocukları ile 65 yaş üzerindeki kişileri etkiliyordu. Şimdi ise tüm yaş gruplarını etkiler hale geldi” derken, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü ise RSV’nin 2 yaş üstü çocuklarda çok etkili olduğunu ancak paniğe gerek olmadığını söyledi. İşte uzmanların RSV ile ilgili uyarıları..
#Rsv NedirKoronavirüs geçirenlerin yaklaşık yüzde 20’sinde görülen ‘Long COVID’ (uzamış COVID) uzmanların yakın takibinde. Yorgunluk, nefes darlığı, öksürük, akciğer tutulumu, eklem ağrısı, göğüs ağrısı, depresyon, kas ağrısı, mide bağırsak problemleri, baş ağrısı ve beyin sisi gibi şikâyetler altı aya kadar uzayabiliyor.
#KoronavirüsTürkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) Başkanı Prof. Dr. İrfan Şencan, okullarda başlayacak yüz yüze eğitimin sürdürülebilirliği için tüm öğretmen ve okul personelinin aşılarını olması, aşı olmayanların düzenli PCR testi yaptırmaları ve tüm tedbirlere uyulması gerektiğini söyledi.
#Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık DerneğiSağlık Bakanı Fahrettin Koca, iki doz COVID-19 aşısı olanlara önümüzdeki bir yıl içinde hatırlatma dozunun gündemde olduğunu belirterek, bunun Türk aşısıyla yapılabileceğini söyleyince yeni bir tartışma başladı. Hürriyet 3’üncü dozun yerli aşıyla yapılıp yapılamayacağını uzmanlara sordu. İşte yanıtları...
#Gazetehaberleri‘Normalleşme’ için Ramazan Bayramı sonrası işaret edilirken akıllardaki asıl soru bayramda ne olacağı? Sokağa çıkmanın yasak olup olmayacağı Bakanlar Kurulu’nda netleşecek. Ancak yasak olsa da olmasa da sadece yaşlılar değil, bizler de ilk kez ‘Nerede o eski bayramlar’ diyeceğiz. Zira, birçok şey eskisi gibi değil. Büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öpebilecek miyiz? Bizi ne bekliyor? İşte yanıtı:
#YazarHayat Kumbasar Karaosmanoğlu, enfeksiyon hastalıkları anabilim dalında uzmanlığını sürdürmektedir. Hayat Kumbasar Karaosmanoğlu Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Dernegi, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Infeksiyon Hastalıkları Derneği gibi alanıyla ilgili bilimsel kuruluşlara da üyedir. İşte, Hayat Kumbasar Karaosmanoğlu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Hayat Kumbasar KaraosmanoğluBUGÜN gündemde grip aşısı var. Önce Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Aşı Geliştirme Merkezi ve Aşı Bilimi Derneği Başkanı Prof. Dr. Yüksel Gürüz’ün, “Net söylemeliyim aşı/serum üretimi sağlık sektöründeki en kontrollü, uzun ve güvenilir testlerden geçirilen süreçtir. Bir aşının insanlarda kullanılması 10 yılı bulabilir, yüz milyonlarca dolarlık bütçeleri tüketir” sözlerini yineleyeyim.
#İzmirTam 10 uzmanlık derneği, Prof. Dr. Canan Karatay’ın grip aşılarıyla ilgili, bilimsel olmayan iddiasına karşı güç birliği yaptı. İlgili dernekler, Prof. Dr. Karatay’ın söz konusu iddiaların yanıltıcı ve yalan olduğunu açıkladı. Grip hastalığı her yıl 3-5 milyon kişide ciddi seyirli hastalığa ve yaklaşık 500 bine yakın kişinin ölümüne yol açıyor.
#Aşı Yaptırmak- Türkiye EKMUD Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Köksal: "Ülkemizde Sağlık Bakanlığı verilerine göre günümüze kadar 8 bin civarında HIV pozitif vakası tespit edilmiştir" - "Türkiye, AIDS vaka sayılarında dünyanın gelişmiş ülkelerine paralel olarak azalma eğiliminde değildir. Bu nedenle son yıllarda hasta vakalarındaki artış dikkat çekicidir"
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kurt, gereksiz antibiyotik kullanımının insan sağlığına zarar verdiğine işaret ederek, bu konuda hastaların doktorlarını sorgulaması önerisinde bulundu.
İstanbul Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniğinden Doç. Dr. Serap Gençer, Hepatit B tedavisinde geliştirilen bazı ilaçlardan umut verici sonuçlar alınmaya başlandığını belirterek, “Hastalarımız Hepatit B'nin tedavisi olmadığı yönünde yanlış inanca kapılıp, kendi başlarına başka tedavi yöntemleri bulmaya çalışıyorlar. Bundan kaçınmalarını öneriyoruz” dedi.