Paylaş
Domuz gribi Meksika’da başlayıp dünyaya yayıldığında endişemiz büyüktü. Tıbbi adı H1N1 olan ama ‘domuz gribi’ olarak ünlenen virüs, ilk kez salgın yapıyordu. Nasıl davranacağını ve diğer virüslerden daha öldürücü olup olmadığını bilmiyorduk. Üstelik henüz toplumlarda buna karşı bağışıklık gelişmemişti. Neyse ki kısa zamanda virüsün davranışları anlaşıldı... Kâbus olmaktan çıktı. Beş yıldır her grip sezonunda hayatımızda. Dünyanın farklı yerlerinden bildirilen domuz gribi vaka ve ölümlerinin kâbusa dönüşmesi için artık hiçbir neden yok.
Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Başkanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, domuz gribinin mevsimsel grip olarak hastalık yapma potansiyelini sürdürdüğünü ama aşısı ve tedavisinin bulunduğunu hatırlatıyor. ABD’den bildirilen grip vakalarında sayısal olarak bir artış olduğunu ancak Avrupa’da benzer bir gelişme yaşanmadığını belirten Leblebicioğlu, “Türkiye’de grip mevsim normallerinde seyrediyor. Bildirilen aşırı bir aktivite yok. Klinik gözlemlerimiz de bu yönde. Yine de özellikle ek hastalığı bulunan ve 65 yaşın üstündekilerde grip daha ağır seyredebiliyor. Aşının ekim ayında yapılmasını önersek de risk grubunda yer alan akciğer, kalp ve damar, diyabet hastalıkları bulunan ve 65 yaşın üstündekiler şimdi de yaptırabilir.
Aşı domuz gribi dahil üç tip grip virüsüne karşı etkili. Dolayısıyla kişilerin bireysel korunma önlemlerini de alması önemli” diyor.
ANTİKOR GELİŞTİRDİK
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mikrobiyoloji ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Selim Badur, toplumun yaklaşık yüzde 40’ının domuz gribiyle karşılaştığını ve antikor geliştirdiğini söylüyor. Grip virüslerinin Türkiye ve dünyada yakından izlendiğini belirten Badur, “Söylenenlere inanmayın. Ne kâbus ne de hortlama durumu var. H1N1 zaten hayatımızda. Bulabilenler aşı yaptırsın” diyor. Türkiye, 2004’ten beri grip aktivitesini Dünya Sağlık Örgütü standartlarında izliyor. Halen Türkiye’de en sık üç tip grip virüsü dolaşıyor. Bunlar H1N1 (domuz gribi), H3N2 ve influenza B.
Gripten korunmak için...
Ellerinizi sık sık yıkamayı ihmal etmeyin.
Kalabalık ve havasız ortamlardan kaçının.
Mevsime uygun giyinmeye özen gösterin.
Dengeli beslenin. Bol sebze ve meyve yiyin, su için.
Aşırı yorgunluk, alkol, sigara, az ve düzensiz uyku gibi vücut direncinizi düşüren ve kolayca hasta olmanızı sağlayan etkenlerden uzak durun.
Havanın kurumasını önleyin, nemli olmasını sağlayın.
Hastaysanız başkalarını korumak için, hapşırır ve öksürürken ağzınızı kâğıt mendille kapayın. İşiniz bitince çöpe atın. Kalabalığa girmeyin.
Sakın antibiyotik almayın
Grip tedavisinde antibiyotik kullanmak sık yapılan hatalardan. Antibiyotikler bakteri kökenli hastalıklarda etkili. Gribeyse virüsler yol açıyor. Dolayısıyla antibiyotik içmeyin. Evde dinlenin. Durumunuz ağırlaşıyorsa doktora başvurun.
Paylaş