Koronavirüs beraberinde pek çok kafa karışıklığı da getirdi. Nasıl bulaşır, nasıl korunuruz; hemen her uzman farklı bir yöntem öneriyor. En yetkin isimlerden Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’a danıştık.
#Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet CeyhanCNN Türk'te maymun çiçeği hakkında açıklamalarda bulunan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, virüse karşı aşının olduğunu vurgulayarak "Alarmda olmak lazım. Bu bir pandemi. Pandemi deyince insanların aklına Kovid pandemisi geliyor. Bu ondan farklı. Tedbir almamız ama korkmamamız lazım" dedi.
#Maymun ÇiçeğiEnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, DSÖ'nün uluslararası acil durum ilan ettiği Afrika'da ortaya çıkan 'maymun çiçeği' varyantına karşı Türkiye'de de önlem alınması gerektiğini söyledi. Ceyhan, "Türkiye'de, şu anda yürütülen bir aktif sürveyans çalışması yok. Hastalığı tespit edebilmek için aktif sürveyans çalışması yapmalıyız" dedi. Ceyhan, "Şu anda bir yayılma söz konusu ve bunun için DSÖ alarmda. Solunum yoluyla bulaşan pandemiler gibi, grip pandemisi, koronavirüs pandemisi gibi bir anda 100 binlerce, milyonlarca vakaya ulaşmaz. Ama yavaş yavaş artarak dünya için tehlike oluşturabilir" diye konuştu.
#Maymun ÇiçeğiTürkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre, 2023 yılında enfeksiyon ve parazit kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiren kişi sayısı, son 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
#TÜİKFransa’da yapılan bir çalışmayla, pandemide de kullanılan sıtma ilacı hidroksiklorokinden 17 bin kişinin ölmüş olabileceği ileri sürüldü. Prof. Dr. Ceylan bu rakamın abartı olduğunu söyledi, ‘Afrika’da bile bu kadar ölüm yok’ dedi.
#FransaTürkiye’de 100 bine, dünya genelinde ise 7 milyona yakın insanın hayatını kaybettiği COVID-19 pandemisinde mRNA bazlı aşı üreterek pandeminin sonunu getiren BioNTech ve Moderna’ya karşı bu hafta başı Almanya’da açılan dava Türkiye’de endişe yarattı.
#BiliminsanlarıÇin’in salgın nedeniyle uyguladığı yurtdışı seyahat kısıtlamalarını kaldırması, başta AB ülkeleri olmak üzere çok sayıda ülkeyi teyakkuza geçirdi. AB’den arka arkaya kısıtlama kararları gelmesi üzerine Türkiye’ye gelen Çinli turist sayısının artabileceği belirtiliyor. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise ‘fırsat uyarısı’nda bulunarak, “Türkiye’nin de AB ülkeleri gibi kısıtlama kararı alması gerekiyor” dedi.
#Avrupa BirliğiGeçen hafta COVID-19 ile mücadelede birbiri ardına alınan bir dizi karar ve bu kararların bazılarının sonradan geri alınmasının yol açtığı kafa karışıklığı, salgınla mücadelenin ne ölçüde tutarlı ve bilimsel çerçevede yürütüldüğü konusunda bir dizi soru işaretini beraberinde getirdi.
#KoronavirüsAşı karşıtlığı “demokratik hak” ve “özgürlük” terimleriyle açıklanıyor. Ben de o terimlerden yola çıkarak, “Aşı karşıtlarına karşıyım!” diyorum. Nedenlerini açıklayacağım. Ancak o nedenlerden önce bir ayda yüzde 50 artan vaka sayılarına ve ölüm sayılarına bakmanız da tek başına yeterli. Daha önceki bir yazımda Fransa örneğini anlatmış, aşı olmayanın eczaneye bile giremediğini aktarmıştım.
#Aşı KarşıtlarıTürkiye vaka sayılarının 60 bine dayanmasının ardından yeni önlemlerin gelip gelmeyeceğini, tam kapanmaya gidilip gidilmeyeceğini konuşuyor. Bilim Kurulu, bugün, kabine toplantısı öncesinde bir araya gelecek ve elbette bir karar alacak. Öncesinde, böyle bir ortamda alınması gereken acil önlemlerin ne olması gerektiği ve nasıl bir ramazan ayının bizi beklediğini Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ile konuştum. İşte değerlendirme ve önerileri...
#YazarBioNTech aşısının da gelmesiyle aşılama çalışmaları hız kazandı. Ancak uzmanlar aşı olanların ‘Bana bir şey olmaz’ diye rahatlamaması gerektiğini söylüyor ve uyarıyor: Aşı bulaşı engellemiyor, kişi hasta olursa ağır hastalık geçirmesini engelliyor. O yüzden aşı olanlar maske takmaya devam etmeli, mesafeyi unutmamalı.
#Koronavirüs AşısıSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Covid-19 aşısı tercihinde önemli kriter olmadığını söyledi. İlhan, "Tamamen vatandaşların isteğine bağlı. Her iki aşı için de en çok görülen yan etkiler; aşı yapılan yerde kızarma, ağrı, sistemik yan etkiler açısından baktığımızda ise en çok alerjik reaksiyon her iki aşı sonrasında görülebiliyor" dedi.
#AşıÇin aşısı Coronavac’ın ardından Alman-ABD ortaklığında geliştirilen BioNTech aşılarının da gelmesiyle randevu alanlara seçenek sunulmaya başlandı. Bu da vatandaşın kafasında soru işareti yarattı. Hürriyet uzmanlara sordu: ‘Hangi aşı daha iyi, hangisini yaptıralım?’ İşte cevapları...
#GazetehaberleriSon 1 aydır uygulanan tedbirler meyvesini vermeye başladı. İstanbul’daki vakalarda yüzde 25 düşüş var. Böyle giderse, 6 aylık aranın ardından geçtiğimiz hafta sonu yeniden başlayan tam kapanmanın da etkisiyle, tünelin sonunda ışık var. Uzmanların çoğu seyahat gibi ekstra yasakların uygulanmasının da sonuca daha hızlı etki edeceği görüşünde. Ancak yasak olsun olmasın, ortak görüş zorunlu olmadıkça evden çıkılmaması yönünde. Zira yoğun bakım doluluk oranları hâlâ yüzde 70’lerde...
#VakaTürkiye, salgında bir süredir izlediği “hasta sayısını açıklama” politikasından vazgeçerek, tüm dünya ülkeleri gibi “günlük vaka sayısı açıklama” politikasına döndü. Bir süredir her ne kadar bilim adamlarının açıklamalarından yola çıkarak kafamızda vaka sayısına ilişkin öngörülerde bulunmaya çalışsak da, bizzat Sağlık Bakanı’ndan resmi günlük vaka sayısını, yani “28 bin 351” rakamını duymak açıkçası beni korkuttu. Kişisel tedbirler başta olmak üzere çok daha dikkatli olunması gereken bir döneme girdiğimiz aşikâr.
#YazarProf. Dr. Mehmet Ceyhan, yapmış olduğu açıklamalar ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Enfeksiyon Hastalıkları Derneği ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin başkanlığını da sürdüren Mehmet Ceyhan, pandemi sürecindeki açıklamaları dolayısıyla merak edilen isim olmaya başladı. Peki, Mehmet Ceyhan bilim kurulu üyesi mi? İşte, Mehmet Ceyhan hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Mehmet CeyhanDaha düne kadar dünyaya diz çöktüren koronavirüse karşı ‘Aşı bulunsa da rahat bir nefes alsak’ diyorduk! Bugün hasretle beklediğimiz aşılar geliştirilmeye başlandı. Ancak bu kez de aşı karşıtları aşının ‘kısırlık’ ve ‘alzheimer’ yapacağı iddiaları ile sahada. Tüm bu iddiaları bilim insanlarına sordum.
#GazetehaberleriDaha düne kadar dünyaya diz çöktüren koronavirüse karşı ‘Aşı bulunsa da rahat bir nefes alsak’ diyorduk! Bugün hasretle beklediğimiz aşılar geliştirilmeye başlandı. Ancak bu kez de aşı karşıtları aşının ‘kısırlık’ ve ‘alzheimer’ yapacağı iddiaları ile sahada. Tüm bu iddiaları bilim insanlarına sordum.
#YazarAmerika başta olmak üzere Almanya ve İngiltere’de arka arkaya korona önlemlerine karşı protesto gösterileri düzenleniyor. Protestolarda aşırı sağcılar öne çıksa da gösterilere aşı karşıtlarından tutun muhafazakârlara, antikapitalistlere kadar farklı gruplar katılıyor. Koronavirüsün bir ‘aldatmaca’ olduğunu savunan ve ‘özgürlük’ sloganları atan kalabalıklar ne maske takıyor ne de sosyal mesafe kuralına uyuyor. İyi de bu önlemler zaten sağlığımız için değil mi? Soru şu: “Bu neyin protestosu?”
#YAZARYaz rehavetine giren vatandaşların, koronavirüs sürecinin hâlen devam ettiğini unutarak tedbirleri elden bırakması, vaka sayılarını arttırırken, risk haritasını da kızarttı. Önceki gün, kapsamlı koronavirüs denetimi gerçekleştirilirken, uzmanlar koronavirüsü yenmenin bireysel tedbirle mümkün olduğunu söylüyor.
#ANKAYaz rehavetine giren vatandaşların, koronavirüs sürecinin hâlen devam ettiğini unutarak tedbirleri elden bırakması, vaka sayılarını arttırırken, risk haritasını da kızarttı. Önceki gün, kapsamlı koronavirüs denetimi gerçekleştirilirken, uzmanlar koronavirüsü yenmenin bireysel tedbirle mümkün olduğunu söylüyor.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk “Bizim niyetimiz okulları açmak” dese de bayramla hızla yükselişe geçen vaka sayıları endişe yaratıyor. Öyle ki bir ilkokul 2. sınıf öğrenci velisi olarak günlerdir kendime şu soruyu soruyorum: “Okullar açılmalı mı? Açılırsa çocuğumu okula göndermeli miyim?” Bu kaygılarla uzmanlara da aynı soruları sordum. Bilim insanları şüpheci yaklaşırken eğitimciler daha net: “Okul en güvenli yer” diyorlar.
#YazarTV kanallarında sanatçı ve siyasetçilerden daha sık gördüğümüz, son dört ayımızda neredeyse ailemizden biri gibi olan enfeksiyon uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın bir zamanlar halk dansları festivallerinin aranılan ismi olduğunu biliyor muydunuz? Peki 1960’lı yıllarda Elazığ’ın köylerini kiminle ve ne için arşın arşın geziyordu? Mehmet Hoca’yla geçmişe ufak bir yolculuk yaptık, sanat ve dans dolu bir gençlikten virüslerin cirit attığı tıp dünyasına nasıl geçiş yaptığını dinledik...
#GazetehaberleriSağlık Bakanlığı Türkiye’nin COVID-19 durum raporunu hazırladı. Rapora göre haziran sonu itibarıyla Türkiye’de toplam 198.284 COVID-19 vakası tespit edildi. İstanbul, 108 bin 749 vakayla birinci sırada. Son bir haftada doğu illerindeki artış ise endişe verici...
#GazetehaberleriSağlık Bakanlığı, özellikle ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı belirtilerinden biri varsa COVID-19 testi uyguluyordu. Ancak son dönemde ateş, öksürük azaldı, kas ağrısı, baş ağrısı ve koku alamama arttı. Üstelik hiç belirti göstermeyen pozitif vakalara ulaşılınca Bakanlık da test kriterlerini güncelledi.Artık boğaz, baş, kas ağrıları, tat ve koku kaybı veya ishal şikayetlerinden sadece biri bile varsa koronavirüs testi yapılacak. Bilim Kurulu üyeleri ve uzmanlar, koronavirüs hastalığına yakalananlarda değişen belirtilere göre revize edilen test ölçütlerini Hürriyet’e değerlendirdi.
#Gazetehaberleri