Türk Dil Kurumu (TDK) 1945’ten beri yayımladığı ‘Türkçe Sözlük’ün 12’nci baskısında pek çok sözcüğün yazımında değişikliğe gitti. Kayyum - kayyım, Doğubeyazıt da Doğubayazıt oldu mesela. Eski baskıda yer alan ve cinsiyetçi olduğu gerekçesiyle itiraz edilen; kirli, müsait, serbest gibi bazı kelimeler de yeni baskıdan tamamen çıkarıldı. Ancak en çok tartışılan değişiklik, “Türkiyeli” kelimesinin sözlüğe eklenmesi oldu. Kurumun, “Türkiyeli” kelimesi için, “Türkiye’de yaşayan halk ve bu halkın soyundan olan kimse” tanımını uygun görmesi sosyal medyada büyük tartışmalara neden olurken, TDK tartışmalar sonrası kelimeyi sözlükten çıkardı. Tarihçi-yazar İlber Ortaylı ‘Türkiyeli’ kelimesinin -şimdi çıkarılmış olsa bile- sözlüğe girmesini ‘edepsizlik’ olarak yorumlarken, “Ben Türkiyeli değil, Türk’üm” diyor. Dilbilimciler Necmiye Alpay ve Feyza Hepçilingirler ise konuya ‘sözlük bilimi’ açısından yaklaşıyorlar.
#Türkçe SözlükKelimelerin bitişik veya ayrı yazılması yazım kuralları bakımından sıklıkla araştırılan bir konudur. İşveren kelimesinin nasıl yazıldığı da pek çok insan tarafından öğrenilmek istenmektedir. Peki, işveren kelimesi TDK’ya göre bitişik mi yazılır ayrı mı? Sizler için bu sorunun cevabını ayrıntılı bir biçimde araştırdık. Karşınızda konuyla ilgili tüm detayları derledik.
Tam 500 sene evvel, 20 Eylül gününde cihan tarihinin ve ateşli silahlar devrinin en önemli mareşallerinden biri Yavuz Sultan Selim Han vefat etti. Babasının öldüğü noktada ölmüştü. Rumeli seferi yolunda... Dünya tarihinde ateşli silahlar döneminin başlangıcında “Yıldırım Seferi” yapan ilk mareşal olduğunu belirtmek abartma sayılmamalıdır.
#YAZARTürk Dil Kurumu’nun Güncel Türkçe Sözlüğü’nde okuryazar kelimesinin sözlük anlamı “okuması olan, öğrenim görmüş (kimse)” olarak geçiyor. Okuryazarın İngilizce karşılığı olan “literate” kelimesinin sözlük anlamına Merriam-Webster’dan baktığımızda karşımıza iki farklı tanım çıkıyor. Bu tanımlardan birisi TDK’deki tanımın aynısı diyebiliriz.
#Serkan ÖzelKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Emmy Ödülü alan sanatçı Haluk Bilginer'i, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda kabul etti. Bakan Ersoy, Emmy Ödüllü sanatçı Bilginer'e plaket ve hediye takdim etti. Kabul töreninde konuşan Haluk Bilginer, “Aday olmuş olmak yeterince bir onurdu zaten. Fakat Türkiye'ye gelmesi beni çok memnun etti" dedi. Bilginer, "Ödülün Türkiye'ye gelmesi beni çok memnun etti. Çünkü Türkiye'den bir sorumluluk hissettim omuzlarımda. Almazsam hayal kırıklığına uğratacakmışım insanları gibi. Tüm ülkede beklemediğim, beklediğimden de öte sevinç ve gurur kaynağı olduğunu gördüm. Böyle bir şeye ihtiyacımız varmış demek ki" ifadelerini kullandı.
#Haluk BilginerMeclis Başkanlığı, Başkanlık Divanı toplantısı kararında Meclis yerleşkesinden “külliye” olarak bahsedilmesini sözlükle savundu. Yerleşkeye resmi bir isimlendirme verilmediğini belirten TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, “Çeşitli sözlüklerde, eş anlamlı kampüs ve yerleşke kelimeleri ‘bir üniversitenin genellikle kent dışında derslik, öğrenci yurdu gibi her türlü yapı ve etkinlik alanlarıyla toplu bir biçimde bulunduğu yer’ şeklinde; külliye ise ‘bütünlük, umumilik ve çokluk’ şeklinde tanımlanmıştır” dedi.
#TBMMCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Odatv davasının tutuklu sanığı Doğan Yurdakul'a eşinin vefatı dolayısıyla verilen izinle ilgili, “Bir insanın eşi ölüm döşeğindeyken ona izin verilmesi lazım. Bunu hiçbir kültür, hiçbir din, hiçbir hukuk sistemi reddedemez” dedi.
TDK yeni Türkçe sözlüğü ile birçok hizmet sunuyor. Sözlük raflarda yerini aldı. Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, “TDK Türkçe Sözlük”ün yayımlanan 11. baskısının bir çok açıdan ilkleri barındırdığını, sözlükte 92 bin 292 sözcük ve bir önceki baskıya göre 18 bin artırılarak 122 bin 423'e ulaşan söz varlığının olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Kimimiz Kürt, kimimiz Türk olabiliriz, kimimiz farklı olabiliriz. Ama hepimiz bu ülkenin en şerefli vatandaşlarıyız” dedi. Batman ziyareti kapsamında ilk olarak Valilik binasını giden Gül, burada halka seslendi. Terör konusuna değinen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Şunun özellikle vurgulamak isterim ki, terörden kesinlikle uzak durmamız gerekir” dedi.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “Bu anayasayı beğenmiyorsa çıksın açıkça hayır desin, bitaraf olan bertaraf olur” diye eleştirdiği TÜSİAD, isyanını sözlükten yararlanarak ortaya koydu. Başbakan’ın sözleri için “talihsiz bir yaklaşım” diyen TÜSİAD, yaptığı açıklamanın sonuna bir dipnot ekleyerek, TDK Türkçe Sözlüğe göre ‘bertaraf olmak’ın, ‘yok edilmek’ anlamına geldiğine dikkat çekti.