TBMM'nin İsveç’in NATO’ya katılımına onay vermesi dünyanın gündemine birinci sıradan giriş yaptı. Dünyanın dört bir yanından pek çok haber kuruluşu bu gelişmeyi manşetlerinden okurlarına duyurdu. İsveç, sürecin tamamlanması için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzası için geri sayıma geçerken Yunan Kathimerini gazetesi Erdoğan'ın bu süreçte izleyeceği yolu yazdı.
#TürkiyeAlmanya Federal Meclisi’nde 2 Haziran’da kabul edilen Ermeni soykırımı tasarısına ‘Evet’ oyu verdikleri gerekçesiyle Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir ile Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen’e ağır hakaretlerde bulunan iki kişi, para cezasına mahkûm edildi.
#ALMANYAAlmanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Türk asıllı Alman milletvekillerinin güvenlik durumları hakkında hâlâ değerlendirmelerde bulunduklarını ve Türkiye'ye seyahatlerine karşı uyarmalarına gerek olup olmadığına karar vereceklerini söyledi.
#Türk VekillerHUKUKİ Mücadele Derneği üyesi bir grup avukat, Alman Parlamentosunda kabul edelin Ermeni soykırım yasasına destek verdikleri gerekçesiyle Türk kökenli 11 milletvekili hakkında, “Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçundan soruşturma açılması için savcılığa suç duyurusunda bulundu.
#Türk VekillerAlman Parlamentosu’nda perşembe günü oylanacak 1915 Ermeni tehcirini “soykırım” diye niteleyen tasarı tamamlandı. Hükümet ortakları ve Yeşiller’in parti gruplarından geçen tasarı, “Ermeni ve öteki Hıristiyan azınlıklara 101 yıl önce uygulanan soykırımı anma ve hatırlama” başlığını taşıyor. Dönemin Alman İmparatorluğu da suç ortaklığıyla suçlanıyor.
#1915 OlaylarıHürriyet Gazetesi, Almanya'da "yüzyılın davası" olarak adlandırılan Neo-Nazi terör örgütü NSU davasına tanıklık ediyor. Hürriyet Avrupa Haber Koordinatörü Celal Özcan ilk duruşmayı izleyen 50 gazeteci arasındaydı. Ali Mercimek de duruşmayı mahkeme salonunun dışından takip etti. Tarihi davanın ilk duruşması için mahkemeye getirilirken gazetecilere hareket çeken sanıklar Andre Eminger, Holger Gerlach ve Carsten Schultz'un, duruşma salonunda ise yüzlerini basın mensuplarından gizlemeyi tercih ettiği görüldü. Dava 14 Mayıs'taki duruşmayla devam edecek.
AVRUPA parlamentolarında görev yapan Türk kökenli 11 milletvekili, Başkanlığını Dr. Gürbüz Çapan’ın yaptığı Esenkent Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (EKSEV) tarafından Bahçeşehir Üniversitesi Fazıl Say Salonu’nda ‘Avrupa Birliği (AB) sürecinde Türkiye açısından yanlış giden ne?’ konulu sempozyumda bir araya gelerek, Türkiye- AB ilişkilerini masaya yatırdılar.
Hamburg'da tek başına iktidara gelen SPD'li Senato ve Belediye Başkanı Olaf Scholz, bir saatlik hükümet açıklamasının sadece bir dakikasını göçmenlere ayırdı. Scholz'ü topa tutan muhalefet partileri ise "Göçmen kökenli bakan zamanı çoktan geldi" sözünü yerine getirmemek suçladı.
TBMM, Avrupa Birliği ve OECD’ye (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) Akran Değerlendirme Raporu hazırlattı. Raporda, milletvekillerinin liderler karşısındaki durumu “hayatta kalma savaşına” benzetildi, parlamentodaki makamların “Kazanan hepsini alır” ilkesiyle iktidarda toplanması eleştirildi.
Almanya'da muhalefetteki Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Sol Parti, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin açıkladığı “Uyum Programı”nı göstermelik olmakla suçladı. Sorunların çoktandır bilindiğini söyleyen muhalefetteki Türk vekiller, “Laf üretmeyin, iş yapın” çağrısında bulundular.
Irak'ta incelemelerde bulunan Türk milletvekilleri Musul ve Bağdat'ta halkın arasına karıştı, hal hatır sorup nabız yokladılar. Türkiye'nin asker göndermesi konusunda esnafın görüşlerini alan Türk heyetindeki AKP Milletvekilleri Turhan Çömez ve Cevdet Erdöl, yolda rastgeldikleri Amerikalı askerlerle selamlaşıp tokalaştı.