Güncelleme Tarihi:
Hükümetin Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, oylamaya birkaç gün kala, “Bu oylama kapıların daha çok kapanmasına, hatta Türklerle Ermeniler arasında tarihi yüzleşmenin engellenmesine yol açabilir” uyarısında bulundu ve “Bu konunun siyasi malzeme yapılması beni öfkelendiriyor” dedi. ARD televizyon kanalına açıklama yapan Aydan Özoğuz, tasarının öncülerini siyasi amaç taşımakla suçladı. Lobi örgütlerinin oylama öncesi bu konuda baskılarının şimdiye kadarkinden daha yüksek olmadığını belirten Özoğuz, “Ama bu olayda daha çok duygu yüklü. Çünkü biz Türkiye’de yaşanmış bir olayı burada oyluyoruz” diye konuştu. Bu açıklamasıyla kendi partisi Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) grubunun 1915 Olayları’na “soykırım” demesine mesafe koyan Bakan Aydan Özoğuz, ancak parti grubuna ters düşmemek için tasarıya “evet” diyeceğini söyledi.
OYLAMAYA GİTMEYECEK
Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) Federal Meclis milletvekili Mahmut Özdemir de tasarının siyasi malzeme olarak kullanıldığı için oylamaya katılmayacağını söyledi. Özdemir, “Ben şuna kesinlikle inanıyorum ki, bu tarihin bilimsel olarak aydınlığa kavuşturması gereken bir soru. Bu nedenle Alman Meclisi’ne bu sorunun malzeme yapılmasına alet olmamasını tavsiye ederim” dedi. 2 Haziran Perşembe günü Alman Meclisi’nde yapılacak oylama, Türk kökenli seçmenin oyunu kaybetmemek için gizli yapılacak.
BENCE DE SOYKIRIM AMA TARİHÇİLER KARAR VERMELİ
ALMANYA’da anamuhalefetteki Sol Parti de perşembe günü kendi önergesini Meclis’e getirecek. Sol Parti de 1915 olaylarını “soykırım” olarak niteliyor. Sol Parti milletvekili Azize Tank şöyle dedi: “Ben bu olayları soykırım olarak görüyorum. Ama buna tarihçilerin karar vermesi lazım. Ben kendi partimin önergesine bakarım. Almanya *Herero meselesini de parlamentoya getirsin.”
Almanya’nın, eski sömürgesi olan bugünkü Namibya topraklarında yaşayan yerli Herero halkına 1904-1907 arasında uyguladığı şiddet sonucu en az 65 bin kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor. Bazı çevreler bu olayı “soykırım” olarak tanımlıyor.