Güncelleme Tarihi:
Almanya'da Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin “Uyum Programı” muhalefet partilerinin eleştirilerine hedef oldu. Muhalefet partileri hükümete “Laf üretmeyin, iş yapın” çağrısında da bulundu.
Çabalar yetersiz
Anamuhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis Grubu uyum danışmanı Aydan Özoğuz, özellikle hükümetin CDU/CSU kanadının uyum konusunu yıllarca ihmal etmekle suçladı. Özoğuz, SPD ile Yeşiller Partisi'nin iktidarı döneminde 2001 yılında bu programının temelinin atıldığına dikkat çekerken, “CDU/CSU'nun uyumun günümüzün en önemli konuları arasında yer aldığını anlamasını memnuniyetle karşılıyorum. Muhafazakar kanat nihayet bizim önerilerimizi üstlenmeye başladı. Uyumun gelişmesi için ne yazık ki, CDU/CSU ve FDP'den oluşan koalisyon hükümeti yeterli çaba göstermedi” dedi.
Göstermelik politika
Sol Parti Federal Meclis Grubu Uyum politikası Sözcüsü Sevim Dağdelen de hükümeti uyum konusunda pasif davranmakla suçladı. Sevim Dağdelen yaptığı yazılı açıklamada, şöyle konuştu:
“Bu program göstermeliktir. Hükümetin bu programla yıllardır izlediği ve içerikten yoksun uyum politikasında ısrarlı olacağını gösteriyor. Sembolik politikalar bir işe yaramaz. Program, hiçbir bağlayıcılığı olmayan tavsiyelerde bulunuyor. Bu boş sözlerle, göçmenlerin sosyal, çalışma yaşamı ve eğitim alanlarında karşı karşıya olduğu ayrımcılığı ve dışlamayı ortadan kaldırmak da mümkün değildir.” dedi.
Ücretsiz eğitim talebi
Sevim Dağdelen, okullarda göçmen kökenli öğretmenlerin sayısının artırılması konusundaki tavsiyesinin bağlayıcı niteliği olmadığına da dikkat çekerken, “Bu program boş laf olmaktan başka bir anlam taşımıyor” görüşünü savundu. Sevim Dağdelen “Biz Sol Parti olarak bir kez daha eğitimin ücretsiz hale getirilmesini, meslek eğitim yeri sunmayan işletmelerin para ödediği bir fon oluşturulmasını, uyum düşmanı Hartz yasalarının iptal edilmesini ve asgari ücret uygulamasına geçilmesini talep ediyoruz. Bu katılım koşullarının yanısıra bir an önce göçmenlere eşit yasal haklar tanınmalıdır” dedi.
Program adına yakışmıyor
Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu Göç ve Uyum Sözcüsü Memet Kılıç de hükümetin uyum programıın eleştirdi. Kılıç, “Hükümetin Entegrasyon Programı'nda, adına yakışır bir içerik bulunmuyor. İkiyüz sayfalık raporda entegrasyonu teşvik edecek net önlemlere rastlamak neredeyse imkansız. Bu rapor, federal hükümetin fikir ve kavram noksanlığını olanca açıklığı ile ortaya koymakta. Programda, bir çok defa hükümetin hedef olarak tanımladığı daha fazla göçmen kökenli öğretmen atanmasının nasıl sağlayacağına dair tek bir çözüm önerisi yok. Çaresizce, özel girişimlerden medet umuluyor” dedi.
Yapısal sorun görülmüyor
Kılıç ayrıca, “Eğitim alanı başarılı bir entegrasyon politikasının temelini oluşturur, ancak yapısal sorunlar görmezden geliniyor. Üç kademeli eğitim sistemi çocuklarımızı çok erken ve çok katı bir biçimde elemeye tabi tutmaktadır. Anadillerinin yanı sıra eğitim dili Almanca'yı da henüz pekiştirmeye başlayan göçmen çocukları bu durumdan azami oranda etkileniyor.
Ayrıca bir çok akademik çalışma ortaya koymaktadır ki, yoksul ailelerin çocuklarının liseye gitme olasılığı, daha iyi koşullarda yaşayan çocuklardan dört kat daha az. Bu derece mağduriyet başka hiçbir batı Avrupa ülkesinde yaşanmıyor. Bu yapısal ayrımcılık sorununu ısrarla görmezden gelenler, makul çözümler ortaya koyamaz” dedi. Kılıç ayrıca, programda Alman vatandaşlığa geçiş ve yerel seçim hakkına hiç değinilmemesini de eleştirdi.