Güncelleme Tarihi:
ABD'DEN TÜRKİYE ALEYHİNE KARAR
Son birkaç aydır, ABD yönetimi her fırsatta Ankara’yı uyardı;
“ABD Kongresi’ne dikkat. Türkiye aleyhine hava güçleniyor. Her an Kongre’den Türkiye aleyhtarı kararlar çıkabilir” mesajları veriliyordu.
Ankara’da derhal önlem almaya karar verdi.
“Vekilden vekile ilişkiler en iyisi” sonucuna varılıp, TBMM ile ABD Kongresi arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine, sürekli heyet gönderilmesine, Kongre’nin “yakın markaja alınmasına” karar verildi.
Karar da hemen yürürlüğe konuldu;
AK Parti Çankırı Milletvekili Suat Kınıklıoğlu başkanlığındaki bir TBMM heyeti, Washington’a gönderildi.
AK Parti Sakarya Milletvekili Erol Aslan Cebeci, AK Parti Siyasi ve Hukuk İşleri Başkan Yardımcısı, Mardin Milletvekili Cüneyt Yüksel, CHP Ankara Milletvekili Emrehan Halıcı ve MHP İstanbul Milletvekili Mithat Melen’in yer aldığı heyet, geçen hafta Washington’a gitti.
YAKIN MARKAJDA GOL
İlk temaslar olumlu gibiydi. Pazar günü, Türkiye-ABD dostluk grubu heyetleri bir araya geldiler. Ardından Türk vekiller, Washington’daki düşünce kuruluşlarında konuşmalar yapmaya, basınla bir araya gelmeye başladılar.
İşte bu basın temaslarından birinde, TBMM heyetinin başkanı Suat Kınıklıoğlu, “ABD’de hava, Mayıs ayına göre daha olumlu” diye açıklama yaptı.
Ancak tam da Kınıklıoğlu, Anadolu Ajansı Muhabirine “Türkiye’ye karşı daha olumlu bir hava bulunduğunu" belirterek, "Göreceli olarak bizim siyasetimizi, izlediğimiz yolu ve yöntemleri daha iyi anlayan bir yaklaşım görüyoruz, iletişimimizin daha iyi olduğu bir noktadayız" derken, olanlar oldu.
TÜRKİYE ERMENİLERDEN BEKLERKEN, “GOL” RUMLARDAN GELDİ
3 Ekim’de Türkiye’ye dönecek olan TBMM Heyeti, Washington’da temaslarını sürdürürken, ABD Temsilciler Meclisi'nde, Rum-Yunan lobisine mensup milletvekillerinin girişimiyle KKTC'deki Rumlardan kalan dini mekan ve eserlerle ilgili Türkiye aleyhine bir karar tasarısı kabul edildi.
Tasarı, ABD Kongresi’ndeki “Elen grubunun” girişimiyle, sadece 5 milletvekilinin bulunduğu bir ortamda 10 dakika içinde geçirildi.
Kararda, KKTC'de "Rumlara ait dini alanlar ve eserlerin korunması ve dini özgürlüklere saygı gösterilmesi" iddiasıyla Türkiye'ye çağrı yapılıyor. Bağlayıcılığı bulunmayan tasarı, Kongre'nin bu konuya bakışını yansıtma özelliği taşıyor.