Güncelleme Tarihi:
İşte dünyada önde gelen basın organlarında anayasa değişikliği haberi:
NYT: TBMM CUMHURBAŞKANIN HALKIN SEÇMESİNİ KABUL ETTİ
New York Times gazetesi, Cumhurbaşkanını halkın seçmesi önerisinin, 550 sandalyeli Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde üçte ikiyi aşkın bir çoğunluğun oyuyla kabul edildiğini yazdı. Gazete, kararın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmesinin ise “neredeyse kesin” olduğu değerlendirmesinde bulundu.
LAT: TÜRKİYE’NİN KARARLI LAİK CUMHURBAŞKANI VETO EDEBİLİR
Los Angeles Times gazetesi, kabul edilen anayasa değişikliği ile bu yaz yapılacak seçimlerin daha da ağırlık kazandığı değerlendirmesinde bulundu. Haberde, anayasa paketinin geçmesine rağmen kararlı bir laik olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilebileceği vurgulandı. Gazete ayrıca karar veto edilmezse, Türkiye’de ilk kez bur cumhurbaşkanının halkın seçeceği ifade edildi.
EL PAIS: ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE HALKTAN NET DESTEK VAR
İspanyol El Pais, anayasal reformların itidal ve değerlendirme süresine ihtiyacı olmasına karşın AKP’nin anayasa değişiklikleri konusunda halka başvurmaya hazır olduğuna dikkat çekti. “Recep Tayyip Erdoğan’ın başında bulunduğu hükümetteki İslamcılar, güçlerinden çok emin” ifadesini kullanan gazete, kamuoyu yoklamalarının "İslamcılar"ın destekledikleri reformlar için net bir destek yansıttığını kaydetti. Gazete, "Anketlere göre İslamcılar (genel seçimlerde) yeniden çoğunluğu elde edecek” diye yazdı.
FT: İSLAMİ KÖKENLİ HÜKÜMETTEN KESİN ZAFER
Financial Times gazetesi TBMM’den geçen tasarıyı “İslami kökenli Hükümetin laik rakipleri karşısında kesin bir zaferi olarak” değerlendirdi. Tasarının, Türkiye’deki yönetimi radikal bir biçimde değiştirebileceği yorumu yapılan haberde, böylece hükümetle laik muhalefet arasındaki gerilimin artabileceği belirtildi.
BBC: TÜRK VEKİLLER REFORM PAKETİNİ GEÇİRDİ
İngiliz yayın kuruluşu BBC anayasa değişikliğinin, milletvekillerinin AKP tarafından öne sürülen Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül’ü seçemediği bir dönemden sonra geldiğine dikkat çekerek laik Türklerin, AKP’nin İslami bir gündemi olmasından kaygılandığını belirtti. Haberde Sezer’in yasayı sadece bir kez veto edebileceği, yasanın tekrar önüne gelmesi halinde ise referandum yoluna ya da Anayasa Mahkemesi’ne gidebileceği kaydedildi.