Türk tarım ürünleri arasında önemli bir yere sahip olan ve dünyada ihtiyacın yüzde 70’ini Türkiye’nin karşıladığı fındıkta yeni bir hastalık tespit edildi. Son 5 yıldır külleme hastalığı ile mücadele edilen fındıkta ortaya çıkan bu yeni hastalık fındık dallarını kurutarak kullanılmaz hale getirerek adeta bahçeyi eritiyor.
#FındıkTürkiye’nin yetiştirdiği ürünleri direkt ihraç ettiğini, bu ürünlere katma değer katılması gerektiğinin altını çizen DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, “İspanya’da yiyecek-içecek sektörünün cirosu 107 milyar dolar, ülkemizde ise 15 milyar dolar. İspanya deniz, kum, güneş üçlemesine gastronomiyi de katmayı başardı. Artık kelimenin tam anlamıyla mutfak ihraç ediyorlar. Biz de aynı yoldan gitmeliyiz” diye konuştu.
#DenizbankRusya’nın Türk tarım ürünleri üzerindeki yasaklamayı bir türlü kaldırılmaması yaş sebze-meyve ihracatçısını yeni pazarlara yöneltiyor. Türkiye Yaş Sebze Meyve İhracatçı Birlikleri Başkan Yardımcısı Mustafa Satıcı, “Kapılar açılmazsa ‘B’ planı devreye girer ürünlerimizi başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere Balkanlar, Ortadoğu ülkeleri ve Türkiye cumhuriyetlerine satarız. Ne bizim ürünümüz ortada kalır, ne de onlar aç kalır” diye konuştu.
#RUSYARusya Tarım Ürünleri Denetim Dairesi Başkanı Sergey Dankvert, Moskova ile Ankara arasında patlak veren uçak krizinden sonra 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren yasaklanan Türk tarım ürünleri ithalatının önümüzdeki bir ay içinde tüm ürünleri kapsayacak şekilde yasaklanabileceğini açıkladı.
#SebzeRusya’nın Türkiye’ye yönelik ilan ettiğiyaptırımları çerçevesinde marketlerden birinde bulunan 250 kg mandalina ilkdefa buldozerle ezilerek imha edildi. Rusya’nın Türkiye’ye halen çok kızgınolduğunu gösteren Türk mallarını imha operasyonu Rusya’nın güneyinde Stavropolbölgesinde gerçekleşti. Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) elemanlarınınbölgede tüm süper market ve mağazaları gezerek İnozemtsevo yerleşim birimindeki“Lenta” market zincirinde Türkiye’den ithal edilen mandalinaları bulduğuaçıklandı. 250 kilogram mandalina boş bir alana taşınarak buldozerle ezildi.Göstermelik ilk Türk tarım ürünleri imha operasyonu Rusya televizyonutarafından da halka gösterildi. Kameraların karşısına çıkan Rusya TarımÜrünleri Denetim Dairesi müfettişi açıklama yaparak, “Mandalinalar Türkiye’yeyönelik yasakların yürürlüğe girdiği 1 Ocak tarihinden sonra Rusya’ya birşekilde getirilmiş. Kasaların üzerinde paketleme tarihi 4 Ocak görünüyor.Rusya’ya giriş tarihi ise 5 Ocak. Dolayısıyla bu ürün kaçak sayıldığı içinsahibinin gözü önünde buldozer ile ezilerek kullanılamaz hale getirildi”ifadelerini kullandı. NerdunHACIOĞLU/MOSKOVA
#RusyaGoda ürünleri temsilciliğinde Avrupa'nın birinci, dünyanın ise ikinci büyük perakende zinciri olan Fransız Carrefour, Türk tarım ürünlerini dünyaya pazarlamaya hazırlanıyor. Carrefour Başkanı Daniel Bernard, Türk tarım ürünleri için özel bir ekip kurduklarını açıkladı.
İlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#Sponsorlu İçerikİlber Ortaylı’yı bilmeyen yok ve sanırım bu kadar geniş bir kitle tarafından tanınan ender tarihçilerden kendisi. Seviliyor ve sayılıyor olması boşuna değil. Sadece ülkemizde değil dünya çapında saygın bir yere sahip olan Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın yazdığı onlarca kitap, verdiği yüzlerce seminer, konferans, ana dili gibi konuştuğu beş dil ve bir çok diğer diller, durmadan anlattığı Türkiye’nin tarihi ve dünya tarihi ile olan o muazzam bilgi haritasından bizlere sunduğu perspektif ile bambaşka vizyonlar sunan çok değerli bir isim ile bir araya gelmekten mutluluk duydum. Çok kısa bir zaman diliminde, olabildiğince merak ettiklerimizi sormaya çalıştım. Ama her soruya kısa cevaplar yerine engin bilgi deryasından iç içe geçmiş onlarca sorunun yanıtları içinde buldum kendimi. Müthiş keyifliydi… Sınırlı zamanda, kısa bir sohbet oldu ama daha detaylı ve uzun bir röportaj için hem kendime hem sizlere buradan söz vereyim. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de kıymetlimiz Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sizleri baş başa bırakıyorum.
#1Akçansa’nın, Marmara Adası Gündoğdu Köyü Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği iş birliğinde hayata geçirdiği ‘Marmara Adaları Yapay Resif Projesi’nde bir yıllık sürenin ardından ilk takip dalışı gerçekleştirilerek izleme raporu hazırlandı. 280 yapay resifin Marmara Denizi tabanına yerleştirildiği projenin ilk bulgularına göre resifler etrafında deniz yaşamı hareketlenmeye başlarken, geçen bir yıllık sürenin sonunda 10’u balık olmak üzere 33 farklı türün tespit edildiği açıklandı.
#T.C. Tarım Ve Orman BakanlığıCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır'da, “Diyarbakır İş Dünyası Buluşması” programına katıldı. Yılmaz, "Siyasi bir kararlılık olmazsa Türkiye bugün bu noktaya gelmez. Son 20 yılda yüzde 80 dışa bağlı bir yapıdan yüzde 80 kendi içinde milli, yerli üretim yapan bir yapıya ulaştı. Kim rahatsız oluyorsa olsun biz bu gücümüzü, sistemlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
#Cevdet YılmazEge’nin bereketli topraklarından çıkan zeytinden zeytinyağına, peynirden bala, el halısından gulete, pideden köfteye, domatesten kestaneye onlarca ürün değerini coğrafi işaretle de tescilliyor. Ege’nin 8 kentinin 215 ürünü coğrafi işaretli. 10’u ise Avrupa Birliği’nden de tescilli.
#1Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili partimizin ve Cumhur İttifakı'nın herhangi sorununun olmadığını, ilk 4 madde üzerinden yapılan tartışmaların sürece katkısı olmadığını ifade etmek istiyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, "Bölgemizde bunca ateş varken, her geçen gün ülkemize yaklaşırken herkes aklını başına almalıdır. Yumuşama iklimi ülkemiz ve milletimizin güvenliğinden taviz vereceğimiz provokasyonlara göz yumacağımız anlamına asla gelmiyor" açıklamasını yaptı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTarım ve Orman Bakanlığı, yaptığı laboratuvar testleri sonucunda ürünlerinde taklit ve tağşiş tespit edilen üreticileri ifşa etmeye başladı. Özellikle et ürünlerinde domuz ve tek tırnaklı hayvan eti tespit edilmesi tepkilere neden olurken, pul biber gibi baharatlarda gıda boyası kullanılması ve zeytinyağlarına bitkisel yağ karıştırılması dikkat çekti. Liste her gün güncellenirken son yapılan beş testte, Antep fıstığı yerine ay çekirdeği, dana köfte yerine deri dokusu, lahmacun içinde ise tavuk taşlığı bulundu. Peki bu ürünler tadından, kokusundan ve görüntüsünden anlaşılır mı? Sağlığımızı nasıl etkiliyorlar? Tüketici nelere dikkat etmeli? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlık