Güncelleme Tarihi:
YERLİ üreticinin korunması amacıyla Avrupa Birliği'ne tarım ürünlerinde tanınan tavizlerin yerine getirilmemesi, Türkiye'nin 2 milyar dolarlık ihracatının riske girmesine neden olacak.
Tarım anlaşması kapsamında verilen tarife kontenjanlarının kullandırılmaması nedeniyle, AB, Türk tarım ürünlerine yönelik tüm tavizlerini kaldırmaya hazırlanıyor.
Verilen bilgiye göre, 25 Şubat'ta Brüksel'de yapılan Gümrük Birliği Ortak Komite Toplantısı'nda, AB, Türkiye'nin tarım tavizlerineilişkin Konsey kararına uymadığına dikkati çekti. Özellikle et ve şeker konusundaki tarife kontenjanlarının anlaşmanın başından beri kullandırılmadığını vurgulayan AB tarafı, bu nedenle önceki yıllarda Türkiye menşeli salça ve karpuzda tarife kontenjanlarının askıya alındığını hatırlattı.
Toplantıda, üye ülkelerin artık kısmi yaptırımlardan tatmin olmadığı belirtilirken, ‘‘Anlaşmanın bir maddesini uygulamamakla, tüm maddelerini uygulamamak arasında fark olmadığı’’ gerekçesi ile Türk tarım ürünleri için verilen tüm tavizlerin kaldırılması gerektiği görüşü dile getirildi.
Türkiye'nin AB Daimi Temsilci Yardımcısı'nın da katıldığı toplantıda, Komite'nin Türkiye'ye yönelik tarım tavizlerini kaldırmak istediği kararı bildirildi.
Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) yetkililerinin verdiği bilgiye göre, AB, söz konusu tavizleri, nisan ayına kadar kaldırmayı planlıyor. AB'nin bu kararını sözlü olarak Türkiye'ye bildirdiği, DTM'nin de konu ve gelişmeler hakkında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nı uyardığı belirtildi.
AB'nin Türk tarım ürünlerine yönelik tavizlerin tamamını askıya alması halinde, Topluluk'a yönelik yıllık ortalama 2 milyar dolarlık ihracat riske girecek. Şimdiye kadar gümrüksüz giren Türk tarım ürünlerine, ortalama yüzde 15-20 vergi uygulanacak. Bu da ihracatta rekabet şansını azaltacak.