Hafiyesi MihTAT, “Tuzluk mu, biberlik mi” ikilemine, olmadı avuca serpmelere karşı “ulusal” kurtuluş mücadelesi başlatıyor. Öğleye az kala CEPA’ya yolu düşünce, “kuşluk yemeği” molasını da Karacaoğlu’nda vermiş. Bu hafta tat köşemizde, Anneler Günü için lezzetli hediyeler de var.
“Bazen yerken zevkten damağıma kramp giriyor” diyen birinin pişirdiği yemeği ister misiniz? Peki yazdığı yemek kitabını okumayı? Yemek yemenin ve yapmanın hazzıyla harekete geçen Refika Birgül, “Refika’nın Mutfağı/Cooking New Istanbul Style” adlı bir kitap hazırladı. Kitap, yemek kitaplarını roman gibi okuyanlar kadar, tarifleri harf harf izleyerek yemek yapanların da kalbini kazanacak. Hayatı boyunca sevdiklerine kalbi çarparak yemek pişiren Refika Birgül, kimse bu zevkten mahrum kalmasın istiyor.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gastronomi sektörü büyük bir gelişim gösterdi. Ama bu kez müşterileri konuşalım. Yani ismi duyulan restoranlara sadece trend o olduğu için giden müşterileri... Bu tür gastronomik restoranlara giden arkadaşlarımdan kaç kez “Dünyanın parasını verdik, üstüne de aç kaldık. Restorandan çıkınca çorbacıya gittik” diyenleri duydum. Çiğ ürünleri sevmiyorsak bir Japon restoranında ne işimiz var ya da limon otuna burun kıvıracaksak Tay mutfağını nasıl kavrayacağız?
#RestoranYıllarca öğünlerin en sıkı yapılması gerekeni ve ‘baş tacı’ olan kahvaltı son dönemde en çok tartışılanı ve ‘acaba gereksiz mi’ diye sorgulananı oldu... Beslenme trendleri birkaç yılda bir değişir. Bir süredir aralıklı beslenme ve iki öğün yemek popüler. Varlığı ve gerekliliği hatta faydası bu akımlarla birlikte tartışılmaya başlayan kahvaltıyı uzmanlarına sorduk. Doktorlar, diyetisyenler, beslenme uzmanları ve şeflerin farklı görüşleri var. “Gece geç yersen sabah aç uyanırsın. Gece geç ve sabah uyanınca yeme” diyene mi, “Kalıcı kilo vermek isteyen sabah iyi bir kahvaltı etmeli” diyene mi kulak vermeli; okuyun, siz karar verin.
#Gazetehaberleriİngiliz The Observer gazetesi aylık yemek dergisinin Aralık sayısını 2015'in bilançosuna ayırdı. Dergi, dünyanın en önde gelen restoranlarının ve yemek yayınlarının yıldız isimlerine 2015'te yedikleri en iyi yemekleri sordu.
#Yemek KültürüDün sabah Mesud Barzani ile çok açık bir görüşme yaptık. cümlelerini gevelemeden, hiçbir şey saklamadan konuştu. En çok üstünde durduğu üç nokta vardı. 1) Türkiye bizim için çok önemlidir. 2) Ne PKK ne de Türkiye, bu sorunu silahla çözemez. 3) Biz hiçbir askeri işbirliğinde rol alamayız.
Uzakdoğu yemekleri hayatımıza Çin mutfağıyla girdi. O zamanlar bir veya iki Çin lokantası herkese yetiyordu. Sonra Çin lokantaları çoğalmaya başladı. Arkadan ilk Japon lokantaları geldi. Sonra suşi çok popüler oldu. Onun ardından da diğer Uzakdoğu ülkelerinin mutfakları tanınmaya başladı. Bunların başında Tayland geliyor, Thai yemekleri de beğenildi.
Suşi, Japonların dünya çapında şöhrete sahip yemekleri. Çiğ balık, deniz mahsulleri, sebze, yosun yaprağı, haşlanmış pirinç kullanılarak yapılıyor. Türkiye’de de son yılların en popüler yemeklerinden. Japon veya Uzakdoğu restoranı olsun olmasın, pek çok mekanın bir köşesinde suşi bar bulmak mümkün.