‘Sinsi hastalık’ olarak bilinen hepatitin son yıllarda bulaşıcılığı arttı. Dünya Sağlık Örgütü'nün yayımladığı rapora göre, hepatit dünya çapında bulaşıcı ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldı. Her gün 6 binden fazla kişiye viral hepatit bulaştığı açıklanan raporda, yılda 1,3 milyon kişinin hayatını kaybettiği aktarıldı. Peki hepatitin bulaşıcılığı neden bu kadar arttı? Türkiye’de durum nasıl? Belirtileri neler? Prof. Dr. Alper Yurci ile mercek altına aldık.
#SağlıkDünya genelinde her yıl yaklaşık 1.3 milyon insan Hepatit B ve Hepatit C virüslerinin yol açtığı siroz, karaciğer kanseri gibi nedenler ile hayatını kaybediyor. Hepatit virüslerinde en iyi önlem ise virüsün bulaş zincirini kırmak. Manikür, pedikür salonlarından dövme, piercing yapılan işletmeler gibi birçok yerde, yıllardır uyarılmasına rağmen hepatit virüsleri ile hala karşılaşmak mümkün.
#Sağlıkİstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, hareketsiz yaşam ve obezitenin oluşturduğu tehlikeye dikkat çekti. Prof. Dr. Memişoğlu, "Belki şu anda çok göz batmıyor olabilir ama 20-30 sene sonra sağlıkla ilgili özellikle obezite ve hareketsizliğin neden olacağı hastalıklarla boğuşur hale geleceğiz" dedi.
#Prof. Dr. Kemal MemişoğluViral hepatitlere dikkat çekmek ve farkındalığı artırmak amacı ile Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından 28 Temmuz günü, Dünya Hepatit Günü olarak kabul ediliyor. Dünya Hepatit Günü’ne özel açıklamalarda bulunan Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD) Yönetim Kurulu adına Prof. Dr. Ramazan İdilman, hepatit B enfeksiyonundan aşı ile korunulabildiğini belirterek çoğunlukla sinsi ilerleyen hepatit C enfeksiyonuna dikkat çekti.
#HepatitToplumda Hepatit B bilincini artırmak, daha çok insanın test yaptırmasını ve önlem almasını sağlamak amacıyla Viral Hepatit Savaşım Derneği, “Hayata Sarı Not Bırak” farkındalık projesini Santa Farma’nın koşulsuz katkılarıyla hayata geçirdi.
#HEPATİT BViral Hepatitle Savaşım Derneği ile Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği’nin Sağlık Bakanlığı organizasyonuyla gerçekleştireceği ‘Viral Hepatitler: önleme, kontrol, eliminasyon’ programı yarın Sheraton Ankara Otel’de gerçekleştirilecek.
#Viral Hepatitle Savaşım DerneğiYaz sıcaklarının uygun ortam hazırladığı hepatit A hastalığına yakalanma riskine karşı uzmanlar, özellikle çocukların pis sulardan uzak tutulmasını, sebze ve meyvelerin iyice yıkanarak yenmesini, sadece temizliğinden emin olunan suyun içilmesini ve havuzlarda hijyene dikkat edilmesini istediler.
Hürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#AnkademiNobel tıp ödüllerini belirleyen İsveç Karolinska Enstitüsü Hücre ve Gen Tedavileri Merkezi Koordinatörü 41 yaşındaki Türk bilim adamı Prof. Dr. Sirac Dilber, hastaların doku uyumu olan yakınlarından aldığı kansere karşı mücadelede etkili Naturel Kıller (NK) hücrelerini laboratuvar ortamında çoğaltmayı başardı.