Tarım ve Orman Bakanlığı 13 yıldır sürdürdüğü hummalı bir çalışmanın sonuna geliyor. Bakanlık, yeni tebliğ taslağı ile gıdalardaki plastik ambalajlarda değişikliğe gidiyor. 21 teknolojik ürün plastik hammaddesi olarak kullanılacak, mevcut plastik ambalajlardaki kimyasalların oranı da azaltılacak. Böylece plastik ambalajdan gıdaya geçmesi muhtemel maddelerin önüne geçilecek.
#GazetehaberleriGıda mühendisi Aslı Elif Tanuğur, sık sık hastalanan çocuğunun bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için araştırmalar yaparken bir çiftçiyle anlaşıp çocuğu için propolis ürettirmeye başladı. Ardından 2013 yılında çalıştığı firmadan ayrılıp Türkiye’de sözleşmeli arıcılık yöntemiyle propolis üretmek üzere İTÜ Teknokent’te kendi firması BEE’O’yu kurdu. 2016’da 3 ton propolis ürün üreten ve 1.3 milyon TL ciro elde eden BEE’O’nun hedefi bu yıl 5 ton propolisli ürün satışı gerçekleştirip, 1.2 milyon Euro’luk satışa ulaşmak.
#ArıGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği"ne göre geçen yıldan itibaren bal üretimi ve satışında barkodun zorunlu hale getirilmesinin tüketiciye güven verdiği, şikayetleri de azalttığı bildirildi.
#Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez BirliğiGÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı tüketicilerin ağız tadını bozan sahte bala ceza yağdırdı. Mevzuata uygun üretilen tüm balların, doğal, saf ve katkısız olması gerektiğini açıklayan bakanlık, “antibiyotiğin ikamesi” olarak satılarak tüketicinin aldatıldığı gerekçesiyle bir firmaya 400 bin lira ceza verdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hazırlanan 'Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği', Resmi Gazete'de yayımlandı. Önceden bal kavanozları üzerinde firmaların kendi insiyatifine bağlı olarak '1 yaşından küçük çocuklara yedirilmesi tavsiye edilmez' denirken bu ifade artık tüm firmalara zorunlu olarak ve kesin bir dille '1 yaşından küçük bebeklere bal yedirilmemelidir' şeklinde değiştirildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği”, Resmi Gazete'de yayımlandı. Önceden bal kavanozları üzerinde firmaların kendi insiyatifine bağlı olarak '1 yaşından küçük çocuklara yedirilmesi tavsiye edilmez' denirken bu ifade artık tüm firmalara zorunlu olarak ve kesin bir dille '1 yaşından küçük bebeklere bal yedirilmemelidir' şeklinde değiştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, beslenme beyanlarıyla ilgili yeni bir kılavuz hazırladı. Hazırlanan kılavuza göre, markalar artık gıda ürünlerinde tüketicileri yanıltabilecek karşılaştırmalar yapamayacak. Örneğin; yoğurt ile peynir, pudingle çikolata, kokolin ile çikolata, bisküvi ile dondurma ve tereyağı ile margarin gibi karşılaştırmalar yapmak yasak olacak.
#TARIM Ve Orman BakanlığıGerçek bal donar mı sorusu, bal satın almak isteyen pek çok kişinin araştırdığı konu olmaya devam ediyor. Gıda Yüksek Mühendisi Aslı Elif Tanuğur Samancı, kovandan çıktığı haliyle tüketime sunulan ham balın, pastörize ve filtre edilmediğinden besin içeriğinin tüm doğallığıyla korunduğunu belirtiyor. Peki, sahte bal nasıl anlaşılır? İşte, o detaylar
#Sahte Bal Nasıl AnlaşılırPeynirlerdeki tuz oranı yüzde 12,5-40 arasında azaltılacak, ambalajsız peynirler pazar yerlerinde satışa sunulamayacak ve peyniri olgunlaştırma süresinin en az 8 ay olması zorunluluğu getirilecek. Piyasadaki zeytinlerde maksimum tuz limiti yüzde 9 olacak ve zeytinin değişik soslar, baharat veya diğer yenilebilir maddelerle karıştırılması veya marine edilmesi halinde ürün "salata zeytin" olarak ifade edilecek.
Arı hastalıkları ve yetiştiriciliği konusunda yayınlanmış makaleleri bulunan AK Parti Kars Milletvekili Yunus Kılıç, sağlıksız bal satımının yapıldığı televizyondaki reklamlar ile kaliteli bal üretilmesi için çalışmaları devam eden tebliğ hakkında soruları yanıtladı.