Balda ‘prolin’ miktarı 300 miligram olacak sahtecilik azalacak

Güncelleme Tarihi:

Balda ‘prolin’ miktarı 300 miligram olacak sahtecilik azalacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2012 00:00

Balda “taklit ve tağşiş (gıdanın saflığını bozan yabancı madde karıştırma, katıştırma)“ olaylarını önlemek için Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’nde yeni bir düzenlemeye gidiliyor.

Haberin Devamı

Değişiklik öngören taslağa son şekli verilirken, değişiklikle balda tağşişi önlemek amacıyla, balın arılar tarafından yapıldığının ölçütü olan “prolin” miktarı artırıldı. Buna göre daha önce balda kilogramda en az 180 miligram belirlenen prolin miktarı “en az 300 miligram”a çıkarıldı.

Değişikle; tebliğe balın kontrollü koşullarda homojen kristalleşmesiyle elde edilen sıvı bala göre akışkanlığı azalmış, sürübelir kıvamdaki bal olarak ifade edilen “krem bal” tanımı da eklendi. Bala gıda katkı maddeleri dahil dışarıdan hiçbir madde katılamayacak. Bal doğal bileşiminde bulunmayan organik ve/veya inorganik maddelerden ari olacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!