Sahte bal satışı azaldı

Güncelleme Tarihi:

Sahte bal satışı azaldı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2005 11:24

Sahte bal üretim ve satışını önlemede mesafe alındığı, ancak balda fiyat düşüşü nedeniyle sıkıntı yaşandığı belirtildi.

Haberin Devamı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve NKM Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Kalpaklıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balda uzun süredir yaşanan sahtecilik sorununun, Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği'nin çıkarılması ve yapılan denetimlerle çözülmeye başlandığını söyledi.

Sahte bal üretimi yapanlara ağır cezalar getirildiğini ifade eden Kalpaklıoğlu, Tarım Bakanlığı'nın oluşturduğu ekiplerin alışveriş merkezlerinde ve marketlerde yaptığı raf denetimlerinin de etkili olduğunu kaydetti.

Tüketicinin de bu konuda bilinçlenmeye başladığını ve balın markasına dikkat etmeye başladığını ifade eden Kalpaklıoğlu, şu bilgileri verdi:“Geçmişte sahte bal olayları ve bu sorunun kamuoyunda sık sık gündeme gelmesi nedeniyle tüketici baldan soğudu. Sahte bal, sahte rakı gibi insanları zehirleyen bir şeymiş gibi anlaşıldı. Tüketici, tercihini baldan reçele döndürdü. Ama bu konuda bal kodeksinin çıkmasıyla mücadele başladı. Artık alışveriş merkezlerinde sahte bala rastlamıyoruz. Diğer satış noktalarında da yavaş yavaş tükeniyor.”

Haberin Devamı

Sektörde artık markalaşmanın başladığını belirten Kalpaklıoğlu, haksız rekabetin ortadan kalkmasıyla daha güvenilir bir pazarın oluştuğunu ifade etti.
  
SORUN ÇÖZÜLDÜ AMA FİYAT DÜŞTÜ

  
Türkiye'den ihraç edilen çam balının yaklaşık yüzde 90'ını üreten Muğla bölgesindeki Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, sahte bal nedeniyle Türk balının Avrupa'daki imajının sarsıldığını öne sürdü.

Avrupa'da çam balı tüketiminin düştüğünü kaydeden Şahin ihracat talebin düşmesiyle fiyatların da gerilediğini kaydetti.

2003 yılında 27 kilogramlık bir teneke balın 100 milyon liradan satılırken, şu anda aynı ürünün 50 milyon liradan alıcı bulduğunu kaydeden Şahin, “Türkiye olarak bu konuda bindiğimiz dalı kestik. Avrupa'ya glikozlu bal ihracatı yapılması konusunda bazı ihracatçılar sorumsuzca hareket etti. İlaç kalıntısı bulunan bal konusunda da yetiştiricilerin hataları oldu” dedi.

Balda ihracat geriledikten sonra önlem alınabildiğini kaydeden Şahin, antibiyotik kalıntısı konusunda AB fonları desteğiyle yetiştiricilere eğitim verdiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Şahin, sahte bal ve antibiyotik kalıntısı sorunlarının çözümünde önemli mesafe alınmasına rağmen, ihracat talebinin düşük olmasının sıkıntı yarattığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!