Türk Borçlar Kanunu, çalışma hayatını düzenlemesi bakımından önemli bir yere sahiptir. Karşılıklı sözleşmelerden doğan alacak-verecek işlemlerinin hukuk ölçülerinde yapılmasını düzenliyor. Çalışma hayatında Borçlar Hukuku olarak adlandırılıyor. Borçlar Kanunu hakkında detaylı bilgiyi sizler için derledik.
#Türk Borçlar Kanunu Nedir?Kira artışları vatandaşların kanayan yarası... Özellikle İstanbul'da taraflar arasında tartışmalar bitmiyor. Ev sahiplerinin kiracıları çıkarmak için başvurdukları yöntemlerden biri “Kendim oturacağım” demek. Ancak bazı ev sahipleri bu yöntemle boşalttıkları evleri kendileri oturmak yerine yeniden kiraya veriyor. Peki böyle bir durumda çıkan kiracının ev sahibinden şikayetçi olma hakkı var mı? Kıracı, taşınmak için yaptığı masrafları ev sahibinden alabilir mi?
#EmlakResmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle, ikinci el araçların fiyatının, sıfır liste fiyatından yüksek olarak belirlenmesi 1 Ocak 2024'e kadar yasaklandı. Bazı ikinci el otomobil satıcıları ise karar sonrası internet sitelerinde yer alan fiyatları düşürerek, sahte fiyat uyguladı. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Ağaoğlu, "Tüketici kanuna göre 54. madde 2. fıkra der ki, Etiket tarifi ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark bulunması durumunda tüketici lehinde olan fiyat uygulanır. Yani, 2 milyon 500 bin TL'lik araca 250 bin TL yazdıysa ben onun ekran görüntüsü alırım, 250 bin TL'yi gönderirim. Tabi ki, arabamı teslim etmeyecek, Tüketici Mahkemesi'ne gider hakime derim ki, 'Bu maddeye göre siz bu aracı bana teslim ettirmek zorundasınız. Ava giderken avlanırlar" dedi.
#OtomobilHabersiz çekilen fotoğraf ve videolar bir süredir kadınların kâbusuna dönüşmüş durumda… Özellikle toplu taşımada sık sık böyle olaylar yaşanıyor. Peki fotoğrafının çekildiğini anlayan ya da bunu sonradan öğrenen kişi ne yapmalı, hangi yolları izlemeli? İzinsiz çekilen görüntüler sosyal medya ya da internet sitelerinde hangi amaçlarla kullanılabilir? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#İzinsiz Fotoğraf ÇekimiRücu terimi birçok alanda kullanılan kökeni Arapça olan bir kelimedir. Rücu etmek ise dönmek geri dönüş anlamlarına dayanan bir kelime olmaktadır. Rücu, aynı zamanda dava sürecinde de kullanılmaktadır. Devrilen haklar üzerinden ele alınan bu dava, belli başlı bazı durumlar oluştuğunda açılır. Peki, rücu davası nedir, nerede ve nasıl açılır? Rücu davası süresi ve zamanaşımı hakkında tüm detayları derledik.
#Rücu NedirÜlkemizde şirket kuruluş süreçleri için işlev bakımından kolaylık sağlayan en rahat olan şirket türlerinden birisi de Adi Şirket ya da Adi Ortaklık, mevzuat bakımından çok fazla detay ermiyor. Bu nedenle de anlatması da anlaması da oldukça kolaydır. Adi Şirket nedir? Kaç kişiyle kurulur detayları ile derledik.
#Adi Şirket*Oturdukları ev satılan kiracılar yeni ev sahiplerinin “Ya zam yap ya çık” demesinden yakınıyor. Ev satılır satılmaz içindeki kiracı çıkmak zorunda mı? 15 gün önce kiraya TÜFE oranında yasal artış yapan kiracı, yeni ev sahibinin istediği kirayı ödemek zorunda mı? Yeni dönem kira parasına TÜFE oranında artış yapan eski kiracıdan, ev sahibi ek zam talep edebilir mi? *Kira hukuku uzmanı avukat Olcay Göçüm’e göre, beş yıllık süre dolmadan yeni ev sahibi, satın aldığı evde oturan mevcut kiracıdan, kanun gereği TÜFE oranında artış dışında kira artışı isteyemez. Ek zam yapılmadığı ve talep edilen yüksek kira ödenmediği için de evde oturan kiracının tahliyesi talep edilemez.
#Ev SahibiSpor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanunu Teklifi, önceki gün Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edildi. Avukat Dr. Rezan Epözdemir, kanuna dair tüm merak edilenleri anlattı.
#Rezan EpözdemirEv sahibi, ocakta 7 bin 500 TL olan 1 artı 1 dairenin kirasını kontrat süresi dolmadan şubatta 12 bin TL’ye çıkarabilir mi? Bu sorunun yanıtı hayır. Kiralar artık yasa gereği TÜFE oranında arttırılabiliyor. Buna göre şubat ayı için yapılacak kira artış oranı en fazla yüzde 22.58. Kiracı bu zammı yapmadığı için evden tahliye de edilemez. Kira sözleşmesi hangi ay yenilenmekte ise o aya ilişkin TÜFE oranı üst sınır olarak dikkate alınmalıdır. Kira konusundaki sorularınızı bu hafta Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Öktem Çevik yanıtladı.
#TÜFEMal paylaşımı konusu, eşlerin boşanma süreçlerinde oldukça kafa karıştıran konulardan biri. Eski kanun, yeni kanun, edinilmiş mallar, kişisel mallar, anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanma derken, paylaşımın nasıl ve ne oranda yapılacağı eşler arasında sıklıkla tartışmaya dönüyor ve konu yargıya taşınıyor. Eşler ister çekişmeli, ister anlaşmalı boşanmış olsun aralarında mal paylaşımı konusunda bir anlaşmazlık doğduğunda boşanma davasından ayrı ve boşanma davasının kesinleşmesinden sonra mal paylaşımı davası açmaları gerekiyor. Her ne kadar uygulamada sıklıkla boşanma davası ile eş zamanlı mal paylaşımı davası açılıyorsa da hakimin mal paylaşımı davasına bakabilmesi için boşanma davasının kesinleşmesini beklemesi gerekiyor.
#Boşanmada Mal PaylaşımıAvukat Olcay Göçüm: “Beş yıl geçmeden ve beş yıllık süre geçtikten sonra tarafların anlaşamaması halinde mahkeme kararı olmadan TÜFE üzerinde seyyanen zam istenemez. Kiralayan, akit yılını takip eden dört yıl boyunca TÜFE artış oranı üzerine yörede emsal kira paralarının birkaç kat artığını ileri sürüp fahiş miktarda aylık kira parası talep edemez.”
#KiraGenel olarak tıbbi malpraktis, diğer bir tanımla da doktorun tıbbi uygulama hatası olarak bilinen bu terim, doktorun ya da tıp merkezi, hastane, poliklinik vb. sağlık kuruluşlarının deneyimsizliği, bilgisizliği ya da ilgisizliği nedeni ile hatalı tedavi, yanlış teşhis veya eksik bakım hizmeti sonucunda hastanın zarar görmesi olarak da tanımlanabilir. Malpraktis ne demek ve malpraktis davası nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#MalpraktisKira tespit davası hem kiracı hem de mekan sahibini ilgilendiren bir dava olarak ön plana çıkıyor. Belli bir sebepten dolayı açılan bu dava her iki tarafın hakkı olarak da ifade edilebilir. Peki, kira tespit davası nedir, ne zaman ve nasıl açılır? Kira tespit davası ne kadar sürer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kira Tespit DavasıAraç değer kaybı, trafik kazalarının getirmiş olduğu maddi zararla ilişkili bir konudur. Hasara uğrayan araç sahipleri, söz konusu dava hakkında sıklıkla araştırma yapmaktadır. Peki, değer kaybı davası nedir ve ne zaman açılır? Araç değer kaybı davası şartları ve süresi nedir? Değer kaybı davasıyla ilgili merak edilen tüm detayları derledik.
#Değer Kaybı DavasıCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bizim bir helalleşme süreci başlatmamız lazım. Bizi tanımanız lazım. Ne söylediğimizi dinlemeniz lazım. İyiye gitmeyen bir süreç var, Türkiye'yi buradan çekip çıkartmamız lazım” dedi.
#CHPİnsanların hayatını kolaylaştırmak için birçok kanun vardır. Bu kanunlar ile insanların hakları da koruma altına alınmış olmaktadır. Bu kanunlardan biriside medeni kanundur. Sizler için Medeni kanun nedir ve özellikleri nelerdir? Kısaca medeni kanun maddeleri nelerdir? Tüm detayları ile derledik.
#Medeni Kanun Nedir Ve Özellikleri Nelerdir?Tatil paketinde satın alınanlar ile gidilen yerdeki şartlar bazı durumlarda aynı olmuyor. Bu gibi durumlarda vatandaşlar ödedikleri tatil parasından ulaşım ücreti hariç yüzde 25 oranına varan indirim alabiliyorlar. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu bu gibi durumlarda birçok kullanıcı tarafından bilinmeyen Kütahya Çizelgesi'nin öneminden bahsederken, Avukat Cenk Söbe, internet üzerinden sahte ilanlarla yapılan satışların nitelikli dolandırıcılık olduğunu söyledi.
#TurizmEnvanter defteri, ticari işletmenin açılış tarihinde ve defter açıldıktan sonra gelen her hesap dönemi sonunda taşınmazlar, alacaklar, borçlar gibi tüm finansal varlıkların ve borçların takip edilerek ve tek tek kaydedildiği ciltli ve sıra numaralı ve ciltli bir defter türüdür. Envanter defteri nedir ve ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Envanter Defteri Nedir Ve Ne İşe Yarar?Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda "Ekonomi Reform Paketi"ne ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Elvan, Ekonomik Reform Paketi kapsamında duyurulan vergi muafiyetiyle ilgili "Uygulamamız 2021 kazançlarıyla başlayacak ve kalıcı olarak uygulanacak" açıklamasında bulundu.
#Lütfi Elvanİkinci el araç fiyatlarındaki artışı fırsat bilen bazı dolandırıcılar, hurda otomobil parçalarının birleşimiyle oluşturulan araçları piyasada orijinal gibi satıyor. Bu durum vatandaşlarda ciddi mağduriyetlere sebep oluyor. Peki ekspertiz raporunda bu işlemin anlaşılmaması mümkün mü? Böyle bir araç satın alındığında hukuki olarak nasıl bir yol izlenmeli? Konunun uzmanları hurriyet.com.tr’ye konuştu.
#İki Aracın Kaynak YapılmasıPandemi döneminde konut kira artışına ilişkin hükmün askıya alınması mümkün mü? Uyarlama davasında sadece indirim mi söz konusu olur? Fırıncı, “Salgın var, yokluğa düştüm” diye kira ödemekten kaçınabilir mi? Yanıtları Ankara Barosu avukatlarından Uğur Uzun ve Görkem Alyanak’tan.
#YazarBoşanma sürecinde mal paylaşımı, mahkemenin nihai boşanma kararını verdikten sonra, kural olarak evlilik içinde edinilmiş malların eşit bir şekilde paylaşılması esasına dayanır. Peki değer artış payı nedir, miras yoluyla elde edilen malvarlığı ‘edinilmiş mal’ kapsamında mıdır?
#BoşanmaDünyayı etkisi altına alan koronavirüs, iş hayatından özel yaşama, günlük ihtiyaçlardan gelecek planlarına kadar birçok alanda olumsuzlukların yaşanmasına neden olabiliyor. Bazı konularda hukuki yönden sonuçlar da doğurabiliyor. Bu gibi durumlarda neler yapabilir, nasıl ilerleyebiliriz? Sözleşmelerde dikkat edilmesi gereken noktalar neler? Mücbir sebep nedir? Hangi koşullarda geçerli olur? Kira borçları ödenir mi; nasıl ödenir? gibi spesifik soruları Avukat Damla Öztabak’a sorduk. Öztabak, yazı dizimizin bugün ve yarınki bölümlerinde koronavirüs pandemisi nedeniyle ortaya çıkabilecek hukuki durumları yorumladı.
#Bursa