Dün, sanatçılar Umut Akyürek ile Oktay Ertuğrul’un, kızları Melek Bal’ın uyuşturucu madde ile mücadelesinde yaşadıkları zorlukları yazdım. Bugün sırada Türkiye’nin bağımlılığı önleme, tedbir ve terapisinde en yetkili kurumlardan biri, Yeşilay’ın genel başkanı, psikolog Doç. Dr. Mehmet Dinç var. Diyor ki: “Türkiye’nin sadece madde değil kumar bağımlılığı da olmak üzere iki büyük sorunu var. Sağlam, toplumsal bir duruş sergilemezsek toparlamamız çok zor.”
#Uyuşturucu BağımlılığıGiyilebilir sağlık teknolojileri alanındaki icatlarıyla dünyada adından söz ettiren bilim insanı Doç. Dr. Canan Dağdeviren, 2024 TÜSEB Aziz Sancar Bilim Ödülü’ne layık görüldü. Doç. Dr. Dağdeviren, sütyen şeklinde giyilebilen bir ultrason cihazı geliştirerek meme kanserinin erken teşhisinde çığır açmıştı. Peki, Canan Dağdeviren kimdir, kaç yaşında, nereli? Canan Dağdeviren Nobel ödülü aldı mı, ne ödülü aldı? İşte Canan DAğdeviren yaptığı çalışmalar
#Canan DağdevirenO, Türkiye’nin gururu… Dünya bilim camiasına, henüz 28 yaşındayken ‘giyilebilir kalp pili’ icadıyla imza atan, Harvard Üniversitesi Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim insanı olan Doç. Dr. Canan Dağdeviren, BBC’nin ‘İlham Veren 100 Kadın’ listesinde de yer alıyor. Çalışmalarını The Massachusetts Instute of Technology (MIT) Media Lab’da sürdüren Dağdeviren, meme kanserini erken teşhis edebilecek giyilebilir elektronik sütyen çalışmalarına son hızla devam ediyor.
#Doç. Dr. DağdevirenBioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci’nin geliştirdiği mRNA tabanlı dünyanın ilk akciğer kanseri aşısının ilk faz denemeleri, kısa süre önce Türkiye de dahil olmak üzere 7 ülkede başlatıldı. Bu sevindirici haberin ardından kanserle mücadelede umut verici iki müjde daha geldi. Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, beyin kanserine çare olabilecek bir tedavi yöntemini duyururken, Oxford Üniversitesi’nden bilim insanları da yumurtalık kanserine karşı aşı geliştirdiklerini açıkladı.
#BiontechYakın zaman önce kanser atlatmış bir gazeteci olarak dünya çapındaki çalışmaları sadece gazeteci gözüyle değil hasta hakları savunucusu kimliğimle de bir farkındalık yaratabilmek adına takip etmeye çalışıyorum. Bu kez önce Türkiye’nin doğusuna Muş’a gittim; 11. Onkoloji Günleri için. Ardından da Barselona’da düzenlenen ve 149 ülkeden, 34 bin kişinin katıldığı, dünyanın saygın kongrelerinden birine; Avrupa Onkoloji Kongresi’ne... Muş’tan Barselona’ya kanser köprüsü kurulmuş gibiydi. Zira Türk bilim insanlarının her iki kongreye de ilgisi muazzamdı. Ortak sonuç ise standart bir tedavi olarak görülen ve 100 yıldan fazladır kullanılan kemoterapinin yerini spesifik ve hedefe yönelik tedavilerin aldığıydı. Bu yeni tedaviler sayesinde sağ kalım süresi eskiye oranla hayli uzarken hastanın yaşam kalitesi de düşmüyor. Bu da demek oluyor ki kanser ‘ölümcül’ olmaktan çıkıp, ‘kronik’ bir hastalık olma yolunda gidiyor.
#KANSERUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Raylı sistemler tek başına düşündüğümüz zaman şu salondaki bütün katılan herkese söylüyorum. Devlet Demir Yolları’nın yaptığı işler olsun, belediyelerin yaptığı raylı sistemler olsun, bunun para kazananı var mı bilmiyorum. Bak zarar ediyor. Ama ülke için hep kardır. Onu da net söylüyorum. Yani bakın Marmaray dahil zarar ediyor. Niye? Ucuz taşıma adına. Ama ülke için karıdır. Niye, akaryakıttan tasarruf ediyoruz” diye konuştu.
#Abdulkadir UraloğluTürk Hızlandırıcı Işınım Laboratuvarı (TARLA), Türkiye’nin ilk kullanıcı tabanlı parçacık hızlandırıcı laboratuvarı olarak bilim insanlarına hizmet veriyor. Dünyanın sayılı merkezlerinden olan TARLA’da çok yüksek hızlı küçük parçacıklar üzerine çalışmalar yapılabiliyor. Merkezin baş araştırmacısı Dr. Veli Yıldız, TARLA’nın ileride Türkiye’nin CERN’ünü kurmaya aday bir merkez olduğunu söyledi.
#TARLATÜBİTAK 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Bursa Uludağ’daki Kirazlı Yaylası’nda Türkiye’nin dört bir yanından gök bilim meraklılarını bir araya getirdi. 3 gün süren etkinlikte astronomi meraklıları, perseid meteor yağmuru ile adeta görsel bir şölen yaşadı.
#TÜBİTAKTÜBİTAK 26. Gökyüzü Gözlem Etkinliği, Bursa Uludağ’daki Kirazlı Yaylası’nda Türkiye’nin dört bir yanından gök bilim meraklılarını bir araya getirdi. 3 gün süren etkinlikte astronomi meraklıları, perseid meteor yağmuru ile adeta görsel bir şölen yaşadı.
#UludağDiplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk Yazarİngiliz arşivlerini derinlemesine tarayan ilk tarihçilerdendir. Kendi ifadesiyle 50 yıl arşivlerde çalıştığını söylüyor, ben daha fazla olduğunu hesaplamıştım. Bugün Ege Bölgesi Osmanlı dönemi tarihyazıcılığını onun sayesinde ana hatlarıyla tamamlamış oluyoruz. Hayatı da neredeyse bir asır oldu. Mübahat Hoca o asrın içinde en kalıcı eserler veren ve en iyi öğrenci yetiştiren saygın bir akademi üyesidir.
#Mübahat KütükoğluAlper Gezeravcı'dan sonra gözler bu kez uzay yolculuğu için Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'de. Atasever, 8 Haziran'da yola çıkacak ancak Gezeravcı kadar uzun bir yolculuk yapmayacak. Yörünge altı uçuşunu gerçekleştirecek. Atasever o uçuşta astroparçacık fiziğinden genetik bilime kadar 7 farklı deneye imza atacak. Türkiye'nin ikinci astronotu dünyada ilk kez yapılacak olan deneylerle ilgili detayları CNN TÜRK'e paylaştı.
#Tuva Cihangir Ataseverİlk Türk vatandaşı astronot Alper Gezeravcı’dan sonra ikinci astronotomuz Tuva Cihangir Atasever de uzaya çıkmak için geri sayıma başladı. Atasever’in yörünge altı araştırma uçuşu, 8 Haziran 2024’te Virgin Galactic’in ABD’nin New Mexico eyaletinde bulunan Spaceport tesislerinden gerçekleşecek.
#Tuva Cihangir AtaseverBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Jeofizik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Anlaşması Örgütü’nün (CTBTO) Uluslararası İzleme Sistemi’nde (IMS) yürüttüğü başarılı görevinden dolayı Japonya Devlet Nişanına layık görüldü.
#Prof. Dr. Nurcan Meral ÖzelKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Bergama Antik Kenti'nin, ulusal ve uluslararası kültür-turizm vitrininde hak ettiği öncelikli yeri almasını sağlayacağız. Bu süreç için öngördüğümüz bütçe ise 1 milyar TL'dir" dedi.
#Turizm Bakanı Mehmet Nuri ErsoyKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Aphrodisias Antik Kenti’ne 120 yıldır kazı çalışmalarının yürütüldüğünü ve ancak yüzde 12’sinin kazıldığını söyledi. Aphrodisias’a bu yıl içerisinde yapmayı planladıkları projeleri açıklayan Bakan Ersoy, projelere toplam 1 milyar 750 milyon TL bütçe ayırdıklarını söyledi.
#Mehmet Nuri ErsoyAltındağ Alev Alatlı Bilim Merkezi’nin açılışına katılan Emine Erdoğan, “Bugün gururla ifade ediyorum ki kız çocuklarımızın ‘Büyüyünce ne olacaksın?’ sorusuna ‘Mucit, astronot, uçak tasarımcısı, yazılım mühendisi’ cevaplarını verdiği bir Türkiye var. Türk bilim kadınları dünyaya ilham oluyor” dedi.
#Alev AlatlıTürkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın görevini başarı ile tamamlayıp dünyaya döndüğünü duyuran Yunan gazetesi Pentapostagma, 'Yunanistan yıldızları izlerken ilk Türk astronot dünyaya döndü' başlığını kullandı.
#Alper GezeravcıCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Bugün gururla ifade ediyorum ki kız çocuklarımız 'büyüyünce ne olacaksın' sorusuna 'mucit, astronot, uçak tasarımcısı, yazılım mühendisi' cevaplarını verdiği bir Türkiye var" dedi. geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Yazar Alev Alatlı’ın gençlere paha biçilmez bir fikir ve düşünce mirası bıraktığını belirten Emine Erdoğan, Türk bilim kadınları dünyaya ilham oluyor” ifadelerini kullandı.
#Emine Erdoğan