Son zamanlarda folik asidin hamilelik süresince ne denli önemli olduğu biliniyor. Ancak pek çok hamile kadın folik asit alma miktarını bilmiyor. Hamilelik sırasında aşırı folik asit komplikasyonlara neden olabilir. Peki, Hamilelikte folik asit eksikliği ve fazlalığı nelerdir detayları ile derledik.
Çocuklarda ve ergenlik döneminde yakalanılan kanser hastalığı, artık büyük oranda tedavi edilebilir seviyeye geldi. Yapılan bir istatistikte bu olguların yaklaşık %80’i normal yaşamlarını sürdürebilmekte. Ancak ne yazık ki kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ve radyasyon sperm kök hücrelerinde ciddi hasar oluşturmakta. Dolayısıyla, bir yandan kanseri tedavi etmenin sevincini yaşarken diğer taraftan erişkin dönemde kısırlık sorunu ile karşı karşıya kalmaktayız. Sadece kanser için değil, başka hastalıklarda da testislere zarar verebilecek ilaçlar kullanıyoruz, bunlar da ileride kısırlık yapabilir. Yanı sıra Klinefelter sendromu gibi genetik bozukluklarda da erken yaşlarda sperm kök hücrelerinde bozulma başlamakta.
#Kanser TedavisiGebelik sırasında maruz kalınan endüstriyel kimyasalların erkek üreme sistemini etkileyerek küçük penis boyuna, düşük sperm sayısına ve sertleşme sorununa yol açabileceği iddia ediliyor. Üstelik bu kimyasalların doğacak bebekte yaratacağı sorunlar maalesef sadece penis boyu ile de sınırlı değil.
#Çevre KirliliğiKronik hastalıklara sahip anne adaylarının yakın takip ve tedavileri düzenlendikten sonra gebe kalmalarında sakınca olmadığını söyleyen Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Hüseyin Arık, gebelikte takip sıklığının diğer gebelere göre daha fazla ve daha özellik göstermesi gerektiğinin altını çizdi.
#Op. Dr. Hüseyin ArıkTeknolojideki akıl almaz gelişmeler, zorlaşan yaşam şartları, iş dünyasının stresi ya da bozuk beslenme alışkanlıkları ne yazık ki üreme fonksiyonlarında da ciddi tehdit oluşturmuş durumda. Çoğumuzun dedeleri 6-7 torun sahibi olurken, günümüzde bu o kadar zorlaştı ki, tüp bebek bile çiftlerin ancak yarısına bir çocuk verebilmekte.
#Sperm SağlığıGünümüzün anne adayları hamilelik dönemi hakkında artık çok daha bilinçli. Hamile kalmadan önceki dönemde başlayıp 40 hafta boyunda gerekli kontrollerini düzenli yaptırıyor, yazılı ve görsel kaynakları takip ederek bu dönem hakkında bilgiye ulaşıyorlar. Buna rağmen bebeğini beklerken etrafında duyduğu hamilelikle ilgili hurafelere maruz kalabiliyor.
#HamilelikhamileliktesaglikSağlığınızla ilgili soru ve sorunlarınızı paylaşabilir ve yol gösterici yanıtlar alabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki, sağlık sorunlarınıza çözüm bulmanın en doğru yolu, uzman bir hekime muayene olmaktır. Sorularınıza verilen cevaplar öneri niteliğinde ve bilgilendirme amaçlıdır. Her türlü tıbbi tedavi için mutlaka hekiminize danışınız.
“Herkes aya, biz yaya!” <br>Bir zamanlar küçük küçük çocuklar bile böyle bilir, böyle söylerlerdi. <br>Ama devir değişti. <br>Türkiye, Türk bilim insanı değişti, gelişti. <br>Türkiye’de birbiri ardına genetik laboratuvarları açılıyor, şaşırmıyoruz bile. <br>Üstelik ruhsat almaları ve teknolojiyi takip etmeleri hiç kolay olmasa da, ellerini bu taşın altına koymaya hevesli yüzlerce genetikçimiz var. <br>GenMer’in genç ve takipçi kurucuları gibi. <br>