Tüp bebek tedavisinin herhangi bir yan etkisi var mı?

Güncelleme Tarihi:

Tüp bebek tedavisinin herhangi bir yan etkisi var mı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2015 09:34

Merak edilen bu sorunun yanıtını konunun uzmanı açıkladı.

Haberin Devamı

Her tedavide olduğu gibi tüp bebek tedavisinin de çeşitli yan etkileri vardır. Bu olası yan etkileri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ulun Uluğ anlattı.

Yan etkisi olmayan ilaç tedavisi ya da cerrahi girişim mevcut değildir. Bu sebeple göze alınmayacak, çok ciddi yan etkiler tüp bebek tedavisinde çoğunlukla bulunmaz. Tüp bebek tedavisi, günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan ve birçok çiftin çocuk sahibi olmasını sağlayan bir yöntemdir. Ancak çeşitli durumlarda yan etkiler söz konusu olabilir. Tüp bebek tedavisinde görülen yan etkiler uzun vadede sürmez. Görülen en ciddi yan etki bile kısa bir ilaç tedavisi ile tedavi edilebilir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ

Tedavinin başarıya ulaşmaması

Tüp bebek tedavisinde diğer yan etkilere nazaran daha yaygın olarak görülen istenmeyen durum, tedavinin başarıya ulaşamamasıdır.

Ovaryan Hiperstimulasyon Sendromu (OHSS)

Anne adayına yumurtalıkların uyarılması için çeşitli ilaçlar verilmektedir. Bu ilaçların aşırı düzeyde uygulanması ya da yumurtalıkların verdiği yanıtın aşırı olması sebebiyle yumurta oluşumu fazla olur. Bu sebeple de kistler meydana gelir. OHSS sorunun dereceleri söz konusudur. En şiddetli OHSS sorununun görülme riski %5 olmaktadır. Hafif derecede OHSS ise daha yaygın olarak karşılaşılan bir sorundur. Şiddetli OHSS ise kısa sürede tedavi edilen bir durumdur.

Tüp bebek tedavisinin herhangi bir yan etkisi var mı

Çoğul gebelik

Çoğul hamilelikler oldukça sempatik bir durum olsa da, tüp bebek tedavisinde istenmeyen durumlar arasındadır. Çoğul gebelikler, hem gebelik için hem de anne adayı için ciddi riskleri de peşinden getirmektedir. Çoğul gebeliklerde, erken doğum ya da farklı sorunlarla kaybedilme riski yüksektir.

Çoğul gebeliklerin tüp bebek tedavisinde görülme riski ise embriyo transferidir. Bu transfer sırasında birden fazla embriyo kullanılır ise çoğul gebelik riski artar. Türkiye’de çoğul gebelik riskini azaltmak için embriyo transferine yasalarca bir sınırlandırma getirilmiştir. 35 yaşından küçük olan ve ilk iki tüp bebek denemesini gerçekleştirecek kadınlara yalnızca 2 embriyo transferine izin verilirken, çeşitli durumlarda iki embriyo transferine izin verilebilmektedir.

Yumurtalıkların burkulması (over torsiyonu)

Tüp bebek tedavisinde oldukça nadir olarak görülebilen bir diğer yan etki ise over torsiyonudur. Özellikle OHSS sorunu olan hastalarda görülmektedir.

Kanama

Yumurta toplama aşamasında ortaya çıkabilecek diğer bir sorun da vajinal kanamadır. Ancak kısa sürede düzeltilebilen bir sorundur.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE MEYDANA GELEBİLECEK DİĞER SORUNLAR

Yumurta gelişmemesi

İlaç tedavisi ile arzu edilen sayıda yumurta gelişmesi mümkün olmayabilir.

Yeterli sayıda yumurta toplanamaması

Ultrasında görülen foliküllerden yeterli sayıda yumurta temin etmek mümkün olmayabilir.

Tüp bebek tedavisinin herhangi bir yan etkisi var mı

Döllenme oluşmaması

Toplanmış olan ve kültür ortamına alınan yumurtalarda döllenme meydana gelmeyebilir.

Embriyonun rahme tutunamaması

Bu sorunlar tedavinin iptal olmasına yol açabilir. Bu sebeple de tedavinin başarısızlığı söz konusu olabilmektedir.

TÜP BEBEK VE KISIRLIK TEDAVİSİNDE KULLANILAN MEDİKAL TEDAVİNİN ZARARLARI NEDİR?

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların kansere ya da ciddi sorunlara sebep olmadığı yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Tüp bebek tedavisinde ilaçlara bağlı olarak OHSS gibi geçici sorunlar meydana gelebilir ya da enjeksiyonun uygulandığı alanlarda kızarıklık ya da kaşıntı gibi yan etkiler meydana gelebilir.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ YUMURTALIK REZERVLERİNİN AZALMASINA YOL AÇAR MI?

Tüp bebek tedavisinde yapılan tedaviler ve ilaçlar yumurtalık rezervlerinin azalmasına yol açmaz. Yumurtalık rezervleri yaşın ilerlemesine bağlı olarak azalmaktadır. Tüp bebek tedavisi yumurtalık rezervlerinin azalmasına yol açmadığı için menopoza da sebep olmaz.

TÜP BEBEK TEDAVİSİ ERKEN MENOPOZA YOL AÇAR MI?

Tüp bebek tedavisinde kullanılan medikal tedaviler ya da diğer tedavi aşamaları erken menopoza yol açmaz. Menopoz yaşın ilerlemesi ile yumurtalık kapasitesinin azalmasına yol açar. Tüp bebek tedavisi, yumurtalık kapasitesinin menopoza sebep olmasına yol açacak kadar azalmasına yol açmaz.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ulun Uluğ

GEBELİK HAFTASI HESAPLAMA

BAKMADAN GEÇME!