Lale, gül gibi milli çiçeklerimizden biridir. III. Ahmet'in hükümdar olduğu dönemde İstanbul'un tüm seçkin bahçeleri lalelerle süslenmiş, bu döneme de Lale Devri adı verilmiştir. Lale ismi Arapçada tersten okunduğunda hill yani hilal olarak okunur. Bu nedenle tarih boyunca hem dini hem de milli bir sembol olarak kullanılmıştır. Lale adı ne anlama gelir? Neyi simgeler? İşte, tüm detaylar.
Manisa'ya özgü endemik bir tür olan ve Spil Dağı Milli Parkı'nda yetişen 'Manisa lalesi' (tulipa orphanidea), havaların ısınmasıyla birlikte çiçek açtı. Yılda sadece bir kez açan koruma altındaki Manisa lalesini koparanlara, 80 bin 460 lira idari para cezası uygulanacağı bildirildi.
#ManisaMANİSA'da yılda sadece bir kez açan ve koruma altına alınan 'Manisa lalesi' (tulipa orphanidea), bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte çiçek açtı. Spil Dağı Milli Parkı'nda özel bir alanda yetişen Manisa lalesini koparanlar 73 bin 747 lira ceza ödeyecek.
#ManisaManisa'da yılda sadece bir kez açan ve koruma altına alınan 'Manisa lalesi' (tulipa orphanidea), bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte çiçek açtı. Spil Dağı Milli Parkı'nda özel bir alanda yetişen Manisa lalesini koparanlar 73 bin 747 lira ceza ödeyecek.
#Manisa LalesiHer yıl ocak ayında Amsterdam’da ‘Ulusal Lale Günü’ şenliği düzenleniyor. Bu yıl da Damm Meydanı’nda dikilecek 200 bin laleyle şenlik yapılacak ve ziyaretçiler kendi lalelerini kendileri toplayacak. Lalenin Avrupa’ya göç hikayesi ise 400 yıl önce Türkiye’sine uzanıyor.
#AmsterdamAnadolu doğasında en son 123 yıl önce görülen ve nesli tükenen ‘yitik lale’nin anayurdu Amasya’ya geri kazandırılması için bir proje başlatıldı. Proje kapsamında İngiltere’den getirilen tohumlar, ekildiği Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde filizlendi. Yapılan çalışmalarla ‘yitik lale’ 2023’te doğal ortamı olan Amasya’ya tekrar kazandırılmış olacak. Böylece Türkiye’de ilk kez nesli tükenmiş endemik bir tür doğal ortamında yeniden hayat bulacak.
#GazetehaberleriManisa'da yılda sadece bir kez açan ve koruma altına alınan 'Manisa lalesi' (tulipa orphanidea), bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte 20 gün önce çiçek açtı. Spil Dağı Milli Parkı'nda özel bir alanda yetişen Manisa lalesini koparanların 48 bin 625 lira ceza ödeyeceği açıklandı.
#Son DakikaMANİSA’da yılda sadece bir kez açan ve koruma altına alınan 'Manisa lalesi' (tulipa orphanidea), bu yıl havaların erken ısınmasıyla birlikte 20 gün önce çiçek açtı. Spil Dağı Milli Parkı’nda özel bir alanda yetişen Manisa lalesini koparanların 48 bin 625 lira ceza ödeyeceği açıklandı.
#Manisaİstanbul’un cadddelerinde, meydanlarında gördüğünüz lale çeşitliliği sizi yanıltmasın. Marmara Bölgesi’nin sadece iki doğal lalesi var: Tulipa orphanidea ve thracica. Şehirdeki lale şovunu hazırlayan Büyükşehir Belediyesi bu laleleri sergilemeyi akıl edemediği için her ikisini de mayıs ortasına kadar yalnızca Çatalca ve Şile’nin çayırlarında görebilirsiniz.