'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak biliniyor. Akarsu, dere, çay gibi tatlı sulardan bulaşıyor ve ölümcül olabiliyor. Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkGenellikle ılık tatlı su kaynaklarında ve göllerde bulunan 'Naegleria fowleri' adlı amip yaz aylarının korkulu rüyası… Burundan girerek beyni etkilediği için ‘beyin yiyen amip’ olarak bilinen bu türün bulaştığı bir kişinin hayatta kalma ihtimali son derece düşük. Ülkemizde de yaz aylarında göl ve dere kenarlarında tatlı sularda yüzmek oldukça yaygın. Bu sulara girmek tehlikeli mi? Bu enfeksiyon insandan insana bulaşır mı? Musluk suyundan bulaşma riski var mı? Beyin yiyen amip ile ilgili tüm merak ettiklerimizi uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkYapılan araştırmalara göre kulaklıklar, uzun kullanımlarda büyük sorunlara yol açıyor. Özellikle kulaklıklarda biriken ‘kirler’ pek çok riskin ortaya çıkmasına neden oluyor. Peki bu tehlikeler neler? Sağlımız için kulaklık kullanımında nelere dikkat etmek gerekiyor? Mercek altına aldık.
#KulaklıkBiyoloji ve tıp alanlarında kullanılan pek çok terim bulunuyor. Bu gerek vücudumuzu oluşturan yapı taşı atomların, gerek olmazsa olmazımız olan kanların, gerekse de vücudumuzdaki diğer tüm sistemlerin kullanıldığı anlamdır. Aglütinasyon nedir, tıpta ne anlama gelir sizler için derledik.
Bulaşıcı hastalıkların birçoğunun bildirimi zorunlu olmaktadır. Özellikle günümüzde tüm dünyayı saran COVID-19 salgını dünya üzerinde bulunan bulaşıcı hastalıklardan yalnızca bir tanesidir. Bunun yanında dünyada AIDS, Akut Kanlı İshal gibi pek çok bildirimi zorunlu hastalık bulunmaktadır. Bu bakımdan bildirimi zorunlu olan hastalıkların neler olduğunu ve bu hastalıklar ile alakalı birçok konuyu öğrenebilir ve günlük hayatta kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bildirimi zorunlu hastalıklar nelerdir ve nereye bildirilir? Bildirimi zorunlu hastalıkların grupları ve listesi (B, C ve D Grubu) nedir detayları ile derledik.
#Sağlıkİklim değişikliğinin sağlığa etkilerinden bahseden Bursa Tabip Odası (BTO) Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan, yaşanabilecek tehlikeleri anlattı. Türkkan, iklim değişikliği ve sağlık konularına Türkiye’de hak ettiği düzeyde önem verilmemesinden yakındı.
#BursaTürkiye'de ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesinin ardından kişisel hijyen ve el dezenfektanı gibi virüsü önleyici tedbirler gündeme geldi. Uzmanlar Corona Virüsüne karşı öncelikle ellerin normal sabunla sık sık temizliğini önerdiklerini belirtiyor. İmkan bulunamazsa alkol bazlı el dezenfektanlarını öneren uzmanlar, Corona Virüsü'nğn, virüs olduğu için antibakteriyel ürünlere yanıt vermediğini, sabun veya alkol bazlı dezenfektan bulunamazsa, yerine kolonya da kullanılabileceğini söylüyor. Peki, Dezenfektan nedir? Dezenfeksiyon nasıl yapılır? İşte, o konuyla ilgili detaylı bilgiler...
#Dezenfektan Nedir?Francisella tularensis (tularemi) hastalığı zehirli bir bakteri ile vücuda yayılıyor. Ölümcül hastalıklardan olan tularemi hastalığı taşıdığı tehlikeli riskler nedeniyle erken müdahale edilmediği takdirde çok tehlikeli sonuçların oluşmasına neden olabiliyor. Peki, tularemi tam olarak nedir?
#Francisella TularensisVektörler birçok hastalığın bulaşmasında çok önemli rol oynarlar. Vektörlerin çoğu kan emici haşarattır; bu böcekler enfekte olmuş bir canlının (hayvan ya da insan) kanını emerken hastalık yapan bir mikroorganizma da kaparlar ve daha sonra başka bir canlıdan kan emerken bu mikroorganizmayı o canlıya bulaştırırlar. Sinekler önemli hastalık taşıyıcı haşaratlardandır ve bazı hastalıklar kan emici sinekler yoluyla geçer. Buna ek olarak, kene ve bazı su salyangozları da hastalık döngüsü ve bulaşmasında rol alır.
#Hastalıkİstanbul'da geçtiğimiz hafta başkonsolosluklara zarf içinde gönderilen 'sarı toz' büyük panik yaratmıştı. İstanbul Valiliği bugün de Macaristan Başkonsolosluğuna içinde 'sarı toz' bulunan zarf gönderildiğini açıkladı. Başkonsolosluğa AFAD ekipleri sevk edildi. Sağlık bakanı Mehmet Müezzinoğlu Hürriyet'e açıkladı 'Elçiliklere gönderilen toz da araştırma yapıldı. Şarbon, veba, botilismus değil, Tularemi olup olmadığını araştırıyoruz'
#Sarı Tozİstanbul'da geçtiğimiz hafta başkonsolosluklara zarf içinde gönderilen 'sarı toz' büyük panik yaratmıştı. İstanbul Valiliği bugün de Macaristan Başkonsolosluğuna içinde 'sarı toz' bulunan zarf gönderildiğini açıkladı. Başkonsolosluğa AFAD ekipleri sevk edildi. Sağlık bakanı Mehmet Müezzinoğlu Hürriyet'e açıkladı 'Elçiliklere gönderilen toz da araştırma yapıldı. Şarbon, veba, botulismus değil, Tularemi olup olmadığını araştırıyoruz.' Sağlık Bakanlığı da inceleme sonrası yaptığı açıklamada tozlarda Biyolojik Harp Maddesine (BHM) rastlanmadığını açıkladı.
#İstanbulKenelerden bulaşan KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) korkusu yazın artıyor. İstanbul’da yılda yaklaşık 300 bin kişi hastanelerin acil servislerine başvuruyor. Piknik, yürüyüş gibi nedenlerle doğayla buluşan İstanbullular, buralarda vücutlarına yapışan keneleri farkedince panik yaşıyor.
Havalar ısındı, keneden ölümler yine gündemde. Neredeyse “mevsim normalleri” arasında sayılacak kenelerle, dağda, kırda piknik yaparken, yürürken karşılaşabilirsiniz. Her kene KKKA hastalığına yol açmıyor. Ancak başka hastalıkları da taşıyabileceklerini gözönüne alarak, dikkatli olmanızda yarar var.
Dünya'da son yıllarda ölümlere neden olan hayvan kökenli küresel enfeksiyonlara 20-25 yıl içinde keşfedilen 35'ten fazla mikroorganizmanın neden olduğu, bu mikroorganizmaların ciddi salgın hastalıklar ile milyarlarca dolarlık ekonomik kayıplara yol açtığı bildirildi.