Güncelleme Tarihi:
İstanbul Valiliği bugün yaptığı açıklamada Levent Büyükdere Caddesi'nde bulunan Macaristan Başkonsolosluğu'ndan bir ihbar aldıklarını açıkladı. Açıklamaya göre konsolosluk görevlileri bugün başlayan mesaiyle birlikte zarfları açtığı sırada içinde 'sarı toz' bulunan bir zarf olduğu görerek ihbarda bulundu.
İSTANBUL VALİLİĞİ AÇIKLAMASI
"Bilindiği üzere 24 Ekim 2014 Cuma günü ilimizdeki bazı Başkonsolosluklara zarf içinden şüpheli toz gönderilmiş ve olayın haber alınması üzerine İstanbul AFAD KBRN Ekibi ve ilgili kurumlar tarafından gerekli müdahaleler yapılmıştır. Bugün Macaristan Başkonsolosluğundan da aynı olayla ilgili bir ihbar alınmış ve toza bulaşan personel ve mekanın dekontaminasyonu için ilgili birimlerimiz olay mahalline sevk edilmişleridir. Bahse konu ihbarda, 2 gündür Başkonsoloslukta personel bulunmadığı, bugün mesai başlangıcı ile birlikte gelen zarfları açtıkları anda bir zarfın içinden dökülen sarı tozla karşılaşıldığı beyan edilmiş olup bugünkü şüpheli zarfında 24 Ekim Cuma günü diğer Başkonsolosluklara gönderilen zarflarla aynı anda gönderildiği değerlendirilmektedir."
SAĞLIK BAKANI MÜEZZİNOĞLU HÜRRİYET'E KONUŞTU
İstanbul'da başta ABD olmak üzere yabancı konsolosluklara gönderilen sarı tozlarla ilk açıklamayı Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu Hürriyet'e açıkladı. Müezzinoğlu, "Tozlar üzerinde 4 ana başlıkta araştırma yaptık. Şarbon, veba ve botalismus virüsüne rastlanmadı. Tularemi konusundaki laboratuvar tetkiklerimiz devam ediyor. O da çıkmazsa zararsız toz işlemi yapılacak" dedi.
Bakan Müzezzinoğlu bu sabah Hürriyet'in konuğu oldu. Soruları yanıtlayan Müezzinoğlu konsolosluklara gönderilen toz üzerinde araştırmanın son aşamaya geldiğini anlattı. Sarı tozda 4 virüs araştırdıklarını belirten Müezzinoğlu, "Şarbon, veba ve sindirim sistemini bozan, çok zehirli ve öldürücü bir virüs olan botulismus konusunu öncelikli olarak araştırdık. Bu üç virüse rastlanmadı. Son olarak da Tularemi virüsü konusu üzerinde duruyoruz. Bu da çıkmazsa zararsız toz olarak değerlendireceğiz. Bunun da sonucunu gün içinde alırız" dedi.
Tularemi halk arasında tavşan ateşi ya da avcı hastalığı olarak biliniyor.
SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA
"24 Ekim 2014 tarihinde İstanbul'da Kanada, ABD, Fransa, Almanya ve Belçika Büyükelçilik ve Konsolosluklarına postayla gönderilen şüpheli toz materyal biyolojik açıdan incelemeye alınmıştır.
Şüpheli toz materyalde yapılan ilk incelemelerde; (Şarbon)Bacillusanthracis, (Veba) Yersiniapestis, (Tularemi) Francisella tularensis, (Risin) Ricinuscommunis toksin ve Botilinum toksini (Besin zehirlenmesi) araştırılması yapılmış ve herhangi bir Biyolojik Harp Maddesine (BHM) rastlanmamıştır.
Ancak diğer olası Biyolojik harp maddeleri ve şarbon sporlarına yönelik ileri biyolojik tetkikler ve kimyasal analiz sonuçları bugün geç saatlerde tamamlanarak tekrar kamuoyu ile paylaşılacaktır."