İSTANBUL-İzmir otoyolu üzerinde bulunan Körfez Geçiş Köprüsü geçiş ücretine ilişkin tartışma yeniden alevlendi. 2 bin 682 metrelik köprü için belirlenen 35 dolar+KDV ücretinin yüksek olduğu savunulurken, alternatif olarak kullanılabilecek kimi araçların daha düşük ücrete gelebileceği belirtiliyor.
#Körfez Geçiş KöprüsüYARGITAY, sis nedeni ile iniş yapamayan uçaktaki bir çiftin açtığı davada ilginç bir karar verdi. İzmirli çift, önce sis, sonra teknik arıza nedeni ile Roma’ya saatler sonra varmalarına neden olan havayolu şirketine tazminat davası açtı. Ancak Yargıtay, çiftin talebini geri çevirdi.
#YargıtayBakan Bülent Tüfenkci kredi kartı aidatı ve kredi dosya masraflarının iadesi için tüketici hakem heyetlerine başvurmadan çözüm için çalışma başlattıklarını açıkladı. Çözüm 10 yıl geriye dönük 100 milyar liranın geri ödenmesini sağlayabilecek.
#GÜMRÜK Ve Ticaret Bakanı Bülent TüfenkciTüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, 1 Kasım’da oy kullanmak isteyen tüketicilerin, daha önceden aldığı bilet veya paket turda tarih değişikliği isteyebileceği gibi iptal talebinde de bulunabileceklerini söyledi. Ağaoğlu, bu durumda olumsuz yanıt alan kişiler “Tüketici Hakem Heyetlerine başvurarak yaptıkları ödemeyi talep edebilirler” dedi.
#Tüketici Sorunları Derneği BaşkanıZiraat Bankası’nın, tüketici hakem heyetlerinden gelen kredilerden alınan dosya masraflarını mahkemeye gitmeden ödeyeceklerini açıklaması tüketicileri heyecanlandırırken, kamu ve özel bankaların yaklaşımı farklı oldu. Kamu bankaları Ziraat’i takip etme eğiliminde, özel bankalar direniyor. TBB ise, pazartesi toplanıp konuyu görüşecek.
Çin’den ithal edilen ‘zehirli ayakkabılar’ın piyasa sürüldüğü bilgisinin Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli tarafından doğrulanması paniğe yol açtı. Çok sayıda tüketici sayıları binlerle ifade edilen ayakkabılardan alıp almadıklarının endişesini yaşıyor. Esra Keyfer ise söz konusu ayakkabılardan aldığı endişesini taşıyanlardan. Cevher bir hafta önce ayağında oluşan kızarıklık ve yaraları hurriyet.com.tr ile paylaştı. Zehirli olarak Türkiye'ye getirilen ayakkabıların ağırlıkla Çin'den gelen 'çakma', taklit ayakkabılar olduğunu belirtiliyor.
Yılın ilk yarısında ikinci el araç fiyatlarındaki artış oranı sıfır kilometrenin iki katını geçti. Ocak-Haziran 2023 döneminde sıfır kilometre araç fiyatları yüzde 28 zamlanırken, ikinci el araç fiyatları yüzde 70 arttı. Aradaki uçurum her yaz satışlarını arttıran ikinci el piyasasına da yansıdı. Uzmanlar, sıfır otomobil alamayanların ikinci ele yöneldiğini ancak ‘balon’ fiyatlar ve krediye erişim sıkıntıları nedeniyle satışların sönük geçtiğini söyledi.
#Sıfır Kilometre Araç FiyatlarıÇocukları okulda şiddete ve ‘akran zorbalığına’ maruz kalan anne babalar bir çözüm yolu arıyorlar. Okurlarımın soruları ışığında ‘Akran arabuluculuğu’ ile zorunlu dava şartı olarak 1 Eylül’de devreye girecek kira arabuluculuğu hakkında Ankara Arabulucular Derneği Başkanı Mehmet Ali Baranlı ile konuştum. Baranlı, “Kira uyuşmazlıklarında en iyi uyuşmazlık çözüm yöntemi arabuluculuktur” dedi.
#Mehmet Ali BaranlıBMD Başkanı Sinan Öncel, geçen sene Türkiye’deki yabancı alışverişlerinde, yüzde 245 artış olduğunu, bir numaraya ise Rusların yerleştiğini söyledi. Öncel, “Lüks markalar Moskova’dan çekildi. Artık alışverişe Avrupa’ya gidemeyen zengin Ruslarla sadece İstanbul ve Antalya’da buluşabilen lüks markaların kapısında kuyruk var. Dünya devleri tek tek Türkiye operasyonlarını büyütüyorlar’’ dedi.
#Sinan ÖncelTürkiye’deki araç parkının karbon haritası ilk kez çıkarıldı. Buna göre, Türkiye yollarındaki araçların yüzde 48’ini oluşturan 8.8 milyon aracın yaşı 11’in üzerinde. Yani çevre kirliliği açısından önemli bir basamak olan ‘Euro 4’ kurallarından önce üretilmiş. Karayolu taşıtlarından çevreye salınan karbonmonoksit gibi zararlı gazlarının yüzde 80’i de bu araçlardan yayılıyor. Uzmanlara göre, çevre kirliliği ve enerji verimliliği açısından 11 yaşın üzerindeki araçların yenilenmesi gerekiyor.
#Otomotiv Sanayii DerneğiOtomotiv sektörü yılın ilk yarısında tedarik sorunları nedeniyle yeterli sayıda araç üretemedi. Dünyada bayiler boş kaldı, satışlar geriledi. Haziran ayında binek araç satışları Avrupa’da yüzde 15.4, İngiltere yüzde 24 daralarak 1996 yılından bu yana en düşük seviyesini gördü. Çin ise vergileri yüzde 5’e kadar düşürerek pazarı ayakta tutabildi.
#Otomotiv SektörüCumhuriyetimizin 99. kuruluş yıldönümünde, yurtiçinden 34, yurtdışından 14 farklı üniversite, enstitü ve akademiden olmak üzere toplam 99 biliminsanı ve sanatçıyla ‘Uluslararası Antalya Yörük ve Türklük Araştırmaları Bilim ve Sanat Kurultayı’nın, 6-8 Mayıs tarihleri arasında festival alanı bilim çadırında gerçekleştirildiğini gündeme getirmiştik. 9 açık oturumda Yörük ve Türklük adına çok önemli çalışmalar sayıldı biliminsanlarımızca. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Nahçıvan, Gagavuzya, Bulgaristan, Makedonya, Finlandiya, Rusya ve KKTC’den gelen 15 ulusal ve 9 uluslararası toplam 24 ressamın katılımıyla “Resim Çalıştayı ve Sergisi” şimdiye kadar hiç olmamıştı. Bunlar Yörük ve Türklük adına çok önemli çalışmalar sayılıyor ve ilk kez yapılıyordu. Nitekim biliminsanlarımızın açıklamasından bir özet:
#CumhuriyetDünyanın, bölgemizin normalleşmeye ihtiyacı var. Salgın, ekonomik sorunlar yetmezmiş gibi Ukrayna krizi ile Batı ile Rusya arasında savaş tamtamları başladı. Bir süredir tarafların açıklamaları ile tansiyon artıyor, askeri yığınaklar ise hız kesmeden sürüyor. Gelişmeleri tüm dünya endişe ile izlerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rusya ile Ukrayna arasında bir barışın olması için Türkiye’nin arabulucu olabileceği” mesajını verdi ve sonra da Ukrayna’ya gitti. Türkiye arabulucu olabilir mi? Krizi diplomasiyle çözebilir mi? Tabii ki temennimiz bu yönde... Ama hiç de kolay değil:
#BeştepeDünyayı derinden etkileyen Covid-19 pandemisi ve küresel iklim krizi, başta ilaç olmak üzere pek çok sektörde ürün ve hammadde yetersizliği yaşanmasına yol açtı. Uzmanların ‘kıtlık ekonomisi’ adını verdiği bu dönemde, ileri teknoloji ülkeleri çip kriziyle boğuşurken, Türkiye kuraklık nedeniyle, tarım ve sulama alanlarında ciddi sorunlarla karşı karşıya. Sudan kömüre, tuvalet kağıdından palyaçoya, işte karşı karşıya olduğumuz kıtlıkları uzmanlarla konuştuk...
#İklim KriziYıllardır “Damacanın içinden bakın ne çıktı” başlıklı sayısız haber okuduk, bu kadarı de pes dedik durduk. Hamam böceği çıkanı da gördük, çiğnenmiş sakızı da… Son olarak Eskişehir’de kapalı bir damacanada yosun tutmuş bir hortum bulundu. Peki biz ne içiyoruz? 10 soru, 10 yanıt...
#Su SağlığıTüketici Mahkemesi'nin geçtiğimiz günlerde verdiği 'hayat sigortası' kararı, kamuoyunda çok tartışıldı. Bankadan kredi çekenlere yapılan hayat sigortalarına ilişkin emsal niteliğindeki kararı, uzmanlar hurriyet.com.tr için değerlendirdi.
#Bankaİlk Covid-19 vakasının ortaya çıktığı günden bu yana insanlar sağlık sektörünün önemini bir kez daha anladı. Bununla birlikte bir soru daha belirdi: Koronavirüs geçiren biri sağlık sigortası yaptırmak istediğinde daha fazla mı ödeme yapacak? 6 soruda inceledik
#KoronavirüsEkonomik gücü yetersiz firmaların kentsel dönüşüme girmesi binlerce dönüşümzede yaratırken yeni bir mağduriyet daha doğdu. İnşaatlar yarım kalınca sadece evi yıkılanlar değil, yapılan yeni projelerden ev alan tüketiciler de zarar gördü. Vatandaşın ödeme yaptığı, hatta tapusunu aldığı evi kaybetme riski var.
#GazetehaberleriİTO Başkanı Şekib Avdagiç "Ahlak, ticareti besleyen, üretimi verimli kılan bir yöne sahiptir. Dolayısıyla modern tabirlerle konuşursak, 'piyasada tutunmak' hem üretimde hem pazarlamada dürüstlükle mümkündür" dedi.
#Şekib AvdagiçTüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Altay, “Okulların açılmasıyla birlikte velilerden istenen yardım parasından dolayı şikayet alıyoruz. Bağış yapmak mecburi değil ancak maddi durumu iyi olmayan veli, çocuğunu mahcup durumda bırakmamak ve çocuğunda baskısıyla yardım etmek zorunda kalıyor” açıklamasında bulundu.
#Tüketici Hak Arama DerneğiAlışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği 6 yıl sonra başkan değiştirdi. Yeni başkan hukukçu bir akademisyen. Aynı zamanda AVM yatırımcısı olan Prof. Dr. Hüseyin Altaş, “AVM’ler artık sadece alışveriş yapılan yerler değil” vurgusu yapıyor. Altaş, “Alışveriş merkezlerinde yeme-içme, spor alanları, turizm ve ihracat merkezleri gibi yeni fonksiyonlar yüklenerek yeniden yapılandırma şart. Aksi takdirde ABD’de olduğu gibi bu binalar hayalet binalar haline gelir” diyor.
#Yazar