Güncelleme Tarihi:
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Yargıtay’ın tüketici lehine kararlarına rağmen kredi kartı aidatları ve dosya masraflarını geri almak için Tüketici Hakem Heyetlerine başvuran tüketicilerin sayısının milyonları geçtiğini vurguladı. Tüfenkci para iadelerinin tüketici hakem heyetine başvurusuz çözümü için çalışma başlattıklarını açıkladı. Tüketici Sorunları Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu’nun verdiği bilgiye göre 10 yıl geriye dönük olarak alınabilen aidat ve dosya masraflarının miktarı 100 milyar lira olarak tahmin ediliyor.
Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleri ile sohbet toplantısı yapan Bakan Tüfenkci, “Kredi kartı aidatları ve kredi dosya masraflarıyla ilgili Yargıtay tüketici lehine kararlar verdi. Ancak tüketiciler, bireysel olarak Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmaya devam ediyor. Bu başvurular nedeniyle Hakem Heyetleri çalışamaz noktaya geldi. 2014’te Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan 5 milyon 441 bin başvurunun yüzde 90’ını kart aidatları ve dosya masraflarının iadesi oluşturuyor. Bu dosyaların yüzde 95’i de tüketici lehine sonuçlanıyor” dedi.
BANKALARLA OTURULACAK
Bakanlık olarak vatandaşı rahatlatacak yeni bir düzenleme yapmak istediklerini belirten Tüfenkci, vatandaşın hakem heyetlerine bireysel başvuru yapmadan sorunun çözümü için çalışma yaptıklarını söyledi. Türkiye Bankalar Birliği’nin de (TBB) aynı konuyla ilgili kendilerinden görüşme talebinde bulunduğunu açıklayan Tüfenkci, ocak ayında, hem TBB hem de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yetkilileriyle bir araya gelip ortak çözüm arayacaklarını açıkladı. Nasıl bir çözüm üzerinde durdukları sorusuna ise Tüfenkci, “Mesela aidatsız bir kart, dedik. Ama bu kartlar, taksit özelliğine sahip olmadığı için bu kart talebinde bulunan ‘yok’ denecek kadar az. Biz de bakanlık olarak hem taksitlendirme yapan hem de aidatları düşük olan ya da hiç aidatı olmayan kart olsun istiyoruz. Bununla ilgili bir talebimiz var. Gerekirse kanunu da değiştireceğiz” dedi.
Rusya’nın Türk ürünlerine ambargo kararı sonrası ihracatta bir azalma olmakla birlikte toparlanma olduğuna işaret eden Tüfenkci, ambargonun çok fazla etkilemeyeceğini söyledi. Tüfenkci, “Direk Rusya’ya ihracat yapamıyorsak Bulgarlar, Romanlar, Macarlar onlar gelip mallarımızı alıyorlar” dedi.
İadeye konu olan miktar 100 milyar TL
TÜKETİCİ Sorunları Derneği (TUSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu, ücret ve komisyonlarla ilgili hukukçuların dahi kafasının karışmış olduğunu, tüketicinin ne yapacağını bilemediğini vurguladı. Geçen yıl ekimden bu yana tüketicilerin 10 yıl öncesine kadar ödemiş oldukları ücret ve komisyonların iadesini alabildiklerini belirten Ağaoğlu iadesi söz konusu olan miktar ile ilgili şu hesabı yaptı: “2004 ile 2014 arasında 75 milyon bireysel kredi kullanılmış. Bunların arasında yüksek dosya masrafı olan konut kredileri de var, çok düşük dosya masrafları alınmış olan tüketici kredileri de var. Dolayısıyla her bir kredi için ortalama 500 TL komisyon alındığını varsayarsak bu 75 milyon kredi için bankaların 37.5 milyar TL komisyon iadesi yapması beklenebilir. Aynı şekilde 2004 yılında 20 milyon civarında olan kredi kartı sayısı bugün 57 milyona ulaştı. 2004’lerde 25-30 lira olan kredi karı aidatının da bugünlerde 80-90 TL’lere hatta 120 TL’ye kadar çıktığını görüyoruz. Bunun da ortalamasını alırsak aşağı yukarı 10 yıl için 20 milyar TL kredi kartı aidatının iadesinin yapılacağını tahmin edebiliriz. Buna bir de hesap işletim ücreti gibi farklı kalemlerde alınan ücret ve komisyonların iadesinin yapılacağını hesaba katarak bankaların 10 yıl için iadeye konu olan ücret ve komisyon miktarının 100 milyar TL olduğunu tahmin ediyoruz. Şu ana kadar 4 milyon kredinin dosya masrafının iadesi yapıldı. Ama ne kadar ödendi tam olarak belli değil.”