Yeni internet düzenlemesi ile son dakika karar alındı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde yapılan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren düzenlemeye göre, kullanıcılara verilen internet hızının sağlanamaması durumunda, ceza ödenmeden sözleşme iptali yapılacak. Diğer yandan internet taahhütname süresi en fazla 24 ay ile sınırlı olacak. İşte, yeni internet düzenlemesi maddeleri.
#İnternetUlaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde yapılan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, aboneye duyurulan internet hızının sağlanamaması halinde vatandaş ceza ödemeden sözleşmeyi fesih edebilecek. Düzenlemeye ilişkin açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, "Düzenleme, haberleşme hizmetlerinde vatandaşlarımızın haklarını daha güçlü koruduğumuz ve Dijital Türkiye hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz birçok yenilik içeriyor" dedi.
#Tüketici Hakları YönetmeliğiUlaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde yapılan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, aboneye duyurulan internet hızının sağlanamaması halinde vatandaş ceza ödemeden sözleşmeyi fesih edebilecek. Düzenlemeye ilişkin açıklama yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, "Düzenleme, haberleşme hizmetlerinde vatandaşlarımızın haklarını daha güçlü koruduğumuz ve Dijital Türkiye hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz birçok yenilik içeriyor" dedi.
#BTKGSM firmalarının târife ücretlerindeki değişiklikleri abonelere SMS ile duyurması gerektiğini açıklayan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), açıklamanın zamdan mâkul bir süre önceden yapılması gerektiğini bildirdi.
#Bilgi Teknolojileri Ve İletişim KurumuYurt dışına çıkmadan abonesi olduğu GSM şirketinden özel konuşma ve internet paketi alan tüketici, kota aşımı sebebiyle gelen 7 bin liralık faturayla sarsıldı. Mahkemenin yolunu tutan mağdur aboneye müjdeli haber Yargıtay'dan geldi. Yüksek mahkeme, kota aşımını aboneye bildirmeyen GSM firmasını kusurlu buldu.
#Adana 1. Tüketici MahkemesiElektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Tüketici Hakları Yönetmeliği 28 Nisan'da yürürlüğe giriyor. Yeni düzenlemeyle elektronik ortamda artık abonelik tesis edilebilecek. Abone onayıyla tesis edilen işlemlerde ispat yükümlülüğü işletmecide olacak. Bir takvim yılındaki ilk açma-kapama işlemi için ise aboneden artık ücret alınmayacak.
#Tüketici HaklarıElektroni̇k haberleşme sektöründe abonelik sözleşmeleri en az 12 puntoyla hazırlanacak, yükümlülük getiren hususlar açık, sade ve anlaşılabilir biçimde siyah koyu harflerle belirtilecek ve tip abonelik sözleşmeleri kolay erişilebilir şekilde işletmecilerin internet sitelerinde yayınlanacak.
#BtkTüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı AydınAğaoğlu, GSM operatörlerinin zamlı tarifeye geçilmesine ilişkin, "Bugün iki değil, diğer GSM operatörünün de azami fiyatı uygulamaya soktuğu anlaşıldı. Bunlardan 2'si, abonelerine kısa mesaj göndermeden, sadece internet sitesinde duyurmak suretiyle bunu hukuksuz şekilde gerçekleştirdi" dedi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Kurul 2. Başkanı Turgut Ayhan Beydoğan, kontör dolandırıcılığına karşı bir dizi önlem aldıklarını, Transfer yoluyla elde edilen kontör/TL'Ierin ikinci kez bir başka hatta transfer edilmesinin engellenmesi ve bir hatta yapılan kontör/TL yüklemesinin en fazla yüzde 50'sinin transfer edilebilmesine yönelik çalışmaların 3 ay içinde tamamlanacağını kaydetti. Beydoğan, baz istasyonlarına da değindi ve ölçüm değerlerinin canlı olarak BTK'nın sitesinde yayınlanacağını belirtti.
#TelefonUlaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, cep telefonu, sabit telefon, internet ve uydu-kablo TV abonelerinin beklemedikleri yüksek ücretlerle karşılaşıp fatura şoku yaşamalarını engellemek amacıyla faturalara üst sınır uygulaması getirileceğini bildirdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, cep telefonu, sabit telefon, internet ve uydu-kablo TV abonelerinin beklemedikleri yüksek ücretlerle karşılaşıp fatura şoku yaşamalarını engellemek amacıyla faturalara üst sınır uygulaması getirileceğini bildirdi.
Taslakta, “işletmelerin paket ve tarife değişikliğinde abonelerden konuşma süresinin dışında ücret alamayacakları, işletmelerin talep edilmesi durumunda görme engellilere brail alfabesiyle fatura gönderilmesinin zorunlu olması” gibi düzenlemeler yer alıyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, güvenli internetle, internetin güvenliği konusunun karıştırıldığını belirterek, “Güvenli internet kavramı, tüketici hakları yönetmeliği ile ortaya çıktı. Bunu isteyen seçer, isteyen seçmez” dedi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Güvenli İnternet Hizmeti'nin test sürecinin 22 Ağustos'ta başlayacağını belirterek, “Eğer kullanıcı 'Güvenli Profil' kullanmak istemiyorsa standart paket şu anda neyse aynen devam edecek. Şu ankinden farklı bir filtre koyulmayacak” dedi.
Eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir'de gazetecilerle sohbet ederken internet yasağı sorusuna şu cevabı verdi: ''İnterneti yasaklayan karşısında beni bulur. İnterneti, bilişimi yaymak için hayatını ortaya koymuş bir adam olarak nasıl yasaklamaya onay vermiş olabilirim? Yasağı koyanın karşısına ben çıkarım. Filtreleme işleminde destek isteyen benden ister o kadar.''
Geçen ay açıklanan İnternette Özgürlük Raporu’na göre, Türkiye’nin kötü puanı 42'den 45'e yükseltildi. 22 Ağustos tarihinden itibaren ise Çin; İran, Küba gibi ülkelerle dünya sıralamasının son sıralarında yer alacak. Çünkü kullanıcılar, BTK'nın belirlediği 4 internet filtresinden birini seçmek zorunda bırakılacak. Filtreyi aşmak suç sayılacak. Penguen de "Arama Motoru Müdürlüğü" başlığıyla internet yasaklarını yıllar önce espirili bir dille kapağına taşımıştı.