Güncelleme Tarihi:
ULAÅžTIRMA eski Bakanı ve AK Parti Ä°zmir Milletvekili adayı Binali Yıldırım, interneti yasaklamanın söz konusu olmadığını belirterek, "Ä°nterneti yasaklayan karşısında beni bulur" dedi. Â
’Gönül Köprüsü Projesi’ kapsamında Erzincan’dan İzmir’e getirilen öğrenciler ile birlikte yemek yiyen Ulaştırma eski Bakanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım gazetecilerin internet yasakları konusundaki sorularını yanıtladı. İnternete yasak koymanın söz konusu olmadığını söyleyen Yıldırım, şöyle dedi:
"İnternete yasak komaya kalkan karşısında beni bulur, ben internetin yaygınlaşması için çok ama çok gayret ettim. 4 milyondan aldığımız internet kullanıcı sayısını 39 milyona çıkarttım. Bu gidişi kimse durduramaz, frenleyemez. İnternetin mağduriyetlere, ocakların sönmesine, insanların mahvolmasına neden olacak şekilde kullananlara karşı da amansız mücadeleyi bütün toplumun yapması lazım ama yasak diye söze başladığınız zaman karşınızda beni bulursunuz."
Turkcell’in ’Gönül Köprüsü Projesi’ kapsamında Erzincan’dan gelen 37 çocuk ile birlikte yemek yiyen Yıldırım Turkcell’in Gönül Köprüsü Projesi’nin 4 yılda 140 bin genci Anadolu’nun doğusundan batısına kadar birbiriyle buluşturduğunu söyledi. Yemeğe Turkcell CEO’su Süreyya Ciliv, İzmir Milli Eğitim Müdürü Rağip Üye de katıldı.
AK Parti İzmir milletvekili adayı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Telekomünikasyon İşadamları Derneği’nce (TÜTED), 17 Mayıs Dünya Telekomünikasyon Günü dolayısıyla İzmir Hilton Oteli’nde düzenlediği ’Bilgi ve İletişim Teknojileri ile Kırsalda Daha İyi Bir Yaşam’ temalı etkinliğe katıldı. Etkinliğe Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) Başkanı ve CEO’su Rod Beckstrom ve GSM operatörlerinin yöneticileri de katıldı.
Burada bir konuşma yapan Binali Yıldırım, son 8.5 yılda Türkiye’yi iletişim konusunda ’Afrika’ seviyesinden Avrupa’nın ilk 10 ülkesi arasına getirdiklerini, ancak bu noktayı yeterli görmediklerini söyledi. Türkiye’nin bilgi toplumu olacağından şüphesi olmadığını, bu nedenle sektörün serbestleşmesi için çaba sarfedeceklerini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:
"Bundan sonraki hedefimiz az düzenleme çok denetleme. Düzenleme yaptıkça başın derde giriyor. Onun için düzenlemeyi bırak denetlemeye bak kardeşim. Kimsenin öğrenmek gibi bir derdi yok. Millet kafa buluyor senle, haberin yok. Millet bu işi kullanıyor, bir imkanı, bir işi bir hizmeti sağladın mı ondan sonra geriye gidecekmiş gibi bir algılamaya bile milletin tahammülü yok."
İnternet yasakları tartışmasına açıklık getiren Yıldırım, internete yasak koymaya kalkanın karşısında kendisini bulacağını belirterek, "Bunu asla kabul etmiyoruz. Ama interneti en iyi şekilde kullanmalıyız. Başkalarının hayatını karartmak için asla ve asla kullanmaya teşebbüs edilmemesi lazım. Bu konuda kimse çifte standart içinde olmaması lazım. ’Bana değmezse varsın olsun. Bana değerse iş değişir’ anlayışını terketmek lazım. Artık internetle sınırların, milliyetlerin önemi ortadan kalkmaya başladı. Mevlana 800 yıl önce söylemiş ’Ne olursan ol yine gel’ diye. O zamandan bugünü görerek söylemiş. Bugün kimse sınır tanımadan biraraya geliyor. Sanal ortamda toplanıyorlar, portesto yapıyorlar, kutlama yapıyorlar, kimse onları durduramıyor, bu güzel bir şey. Ama bu enerjiyi daha güzel işlere yönlendirmek de lazım."
ULUSLARARASI DÃœZENLEME
İnternet kullanıcılarının kayıtlarının İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurulu (ICANN) tarafından tutulduğunu ancak kullanıcı sayısı arttığı için kurum tarafından verilen numaraların yetersiz geldiğini anlatan Yıldırım, ICANN Başkanı Rod Beckstrom’a hitaben esprili bir dille numara verme işinin bütün dünyaya yayılması gerektiğini anlattı. Konuşmasının belirli bölümlerini ICANN Başkanı Beckstrom’un anlayabilmesi için İngilizce’ye çeviren Yıldırım, şöyle devam etti:
"Kayıt işini tüm dünyaya yayalım. Böylece insanların kafası bu kayıtlar nereye gidiyor diye karışmasın. Bu iş sizin başınızın altından çıkıyor hesabı bizimkiler ödüyor. Adam bir alan satın alıyor ama terör örgütünün adını koymak istiyor. Hadi bakalım izin verecek misin vermeyecek misin? Her ülkenin hassas olduğu konular var. Bu konulara karşı bir koruma sistemi geliştirilmesi lazım. İçeride yaşadığımız ufak tefek pürüzler yarın ülkeler arasında da yaşanmaya başlanır. Biz interneti tepe tepe kullanmak için çalışma yapıyoruz. İnternet için yolları yapanlar belli, araçları kullananlar belli. Herkes kendi işini yapıyor ve bunlar birbirini tamamlıyor. Bizde bir slogan var ’Hız karayolunda felaket iletişimde nimet ve berekettir.’ Nasıl güzel mi? Karayolunda hızlı giderseniz felaket olur ama internette hızlı giderseniz bereket olur. Onun için hız olabildiğince iletişimde olsun bundan zarar gelmez."
BTK BAÅžKANI ACARER: KÄ°MSEYE ANLATAMIYORUZ
BTK Başkanı Tayfun Acarer ise Türkiye’nin gerek mobil iletişim gerekse internet bakımından Avrupa’nın lider ülkeleri arasına girdiğini ancak yeni yatırımlara ihtiyacı olduğunu söyledi. Data kullanımında son 1 yıl içinde sabitte yüzde 139, mobilde tam yüzde bin 495 artış olduğunu, buna karşılık Türkiye’de bilişim sektörünün yetişmiş işgücü kaynağının yeterli olmadığını, 3G ihalesinde getirilen Ar- Ge elemanı çalıştırma zorunluluğunun bu sorunun aşılmasında çok önemli rol oynayacağını anlatan Acarer, bilişim sektöründeki rekabete dikkati çekerek, "Aşırı rekabet kısa sürede tüketiciye yarar ancak orta vadede tüketiciye zarar verir. İşletmelerden bir kaçı tökezlemeye başlarsa hem sektör hem ülke hem tüketici zarar görür. Altyapı ihtiyacı özellikle çok önemli. Altyapı konusunda çok önemli kararlar almamız ve acil yatırım yapmamız gerekli diye düşünüyorum" dedi.
Sektörü bekleyen en önemli sıkıntılardan birinin de subjektif yaklaşımlar ve ekonomik çıkara yönelik yaklaşımlar olduğunu ifade eden Acarer, "Üzülerek görüyorum İzmir’e ne zaman gelsem ana caddede konuşurken telefonlarım kesiliyor. İzmir, en çok baz istasyonu sökülen illerden bir tanesi. Baz istasyonu bu tempo sökülmeye devam ederse bırakın ana caddeye hiçbir şekilde bizim mobil haberleşme yapmamız mümkün olmayacak. ’Baz istasyonlarını yaşam yerlerinden sökelim tepelere koyalım.’ Dünyada nerede böyle bir sistem var? Bunun kararını alanların tüketicilerin haberleşme haklarını engellediklerini bilmeleri gerekir" diye konuştu.
Son günlerde sıkça tartışılan internet yasaklarına değinen Acarer düzenlemenin Tüketici Hakları Yönetmeliği’ne, hatta Anayasa’ya dayandığını söyleyerek, "Tüketici Hakları Yönetmeliği’nde bir madde var. Devlet isteyen internet abonelere ücretsiz güvenli interneti temin etmekle yükümlüdür. İsteyen alır istemeyen almaz. 22 Ağustos’tan sonra 2 profil olacak. Bir güvenlisi bir de güvenli olmayanı. İsteyen istediğini seçer. Güvenli kullanmak isteyen güvenlisini seçer, istemeyen şu anki yapıyı aynen devam ettirir. Gündüz güvenlisini kullanır akşam şifresiyle mevcut duruma döner. Olay bu kadar basit ve özdür. Fakat bunu hepimiz anlatıyoruz. Fakat bir türlü anlatamıyoruz" dedi. Toplantı eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve bilişim sektörü temsilcilerine plaket verilmesi ile sona erdi.