Yüksek sıcaklıkların çevre koşullarını olumsuz etkilediği son günlerde, CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen'in sosyal medyasından yaptığı 'tropik gece' uyarısı gündem oldu. Prof. Dr. Şen, Türkiye'de önümüzdeki 5 gün boyunca 'tropik gece'nin etkili olacağını duyurdu. Peki, tropik gece ne demek, nasıl olur? İşte tropik geceler açıklaması...
#Tropik GeceYıllardır küresel ısınma uyarılarını dikkate almayan dünya, şimdi sonuçlarını yaşamaya başladı. Su baskınları, fırtına, tayfun, uyutmayan gökgürültüsü ve şimşek hayatımızın merkezine yerleşiverdi. Sıradaki risk susuzluk, hatta açlık… İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen’e göre, insanoğlu konforlu yaşamı kendisine yol seçmeye başlayınca kendi sonunu getirdiğinin farkında değildi.
#Küresel IsınmaYıllardır küresel ısınma uyarılarını dikkate almayan dünya, şimdi sonuçlarını yaşamaya başladı. Su baskınları, fırtına, tayfun, uyutmayan gökgürültüsü ve şimşek hayatımızın merkezine yerleşiverdi. Sıradaki risk susuzluk, hatta açlık… İstanbul Teknik Üniversitesi Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen’e göre, insanoğlu konforlu yaşamı kendisine yol seçmeye başlayınca kendi sonunu getirdiğinin farkında değildi.
#Küresel Isınmaİstanbul'da bu yıl yeterli düzeyde kar yağışı gözlenmemesi, kentte önümüzdeki yıllarda görülecek mevsimsel değişimlerin sorgulanmasına neden oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, "Bu sene hiç kar yağışı olmadı. Ama seneye ne olacak? Seneye bakacağız. 50 sene önceki kar yağışları yok artık. Yok olmasının nedeni metropol bir şehirde, betonlaşmış bir şehirde ısı adası etkisidir. Isı adası etkisinden dolayı, İstanbul'da kar yağışı çok nadir olur" dedi. Gelecek yıllarda İstanbul'da kar yağışının beklenen bir sürpriz haline gelebileceğini dile getiren Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz ise, "Gittikçe kar yağışı azalıyor. Her yağan kar yağışı biraz daha sürpriz olacak. İstanbul'un normali artık bu ya da buna benzer bir hava. 1980'den bugüne baktığımız zaman düşen kar miktarı azala azala bu seneyi buldu, yani hiç kar yağmadı. Daha önce de hiç kar yağmadığı oldu mu? Oldu. Yalnız bu gittikçe artacak" ifadelerini kullandı.
#Meteorolojiİstanbul'da bu yıl yeterli düzeyde kar yağışı gözlenmemesi, kentte önümüzdeki yıllarda görülecek mevsimsel değişimlerin sorgulanmasına neden oldu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, "Bu sene hiç kar yağışı olmadı. Ama seneye ne olacak? Seneye bakacağız. 50 sene önceki kar yağışları yok artık. Yok olmasının nedeni metropol bir şehirde, betonlaşmış bir şehirde ısı adası etkisidir. Isı adası etkisinden dolayı, İstanbul'da kar yağışı çok nadir olur" dedi. Gelecek yıllarda İstanbul'da kar yağışının beklenen bir sürpriz haline gelebileceğini dile getiren Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz ise, "Gittikçe kar yağışı azalıyor. Her yağan kar yağışı biraz daha sürpriz olacak. İstanbul'un normali artık bu ya da buna benzer bir hava. 1980'den bugüne baktığımız zaman düşen kar miktarı azala azala bu seneyi buldu, yani hiç kar yağmadı. Daha önce de hiç kar yağmadığı oldu mu? Oldu. Yalnız bu gittikçe artacak" ifadelerini kullandı.
#İstanbulBöcek türü olan çiyanlar genel olarak sıcak havalarda ortaya çıkarlar. Son derece hareketli ve hızldırlar. Çoğunlukla taşların altında yaşayan bu canlılar, onları görenlerde bir panik havası oluşmasına sebep olabilir. Peki, Çiyan nedir? Nerede bulunur ve yaşar? Çiyan nasıl bir hayvandır ne ile beslenir sizin için ayrıntıları ile derledik.
#ÇiyanABD'li aktör Matt Ford, ülkede Maymun Çiçeği teşhisi alıp yaşadıklarını anlatan ilk isim oldu. 30 yaşındaki genç adam hastalığın 'berbat' olduğunu vurguladı ve insanlardan daha dikkatli olmalarını istedi. Ford'un açıklamaları ABD'de de dünyada da geniş yankı uyandırdı.
#ABDDönence kelimesi sıklıkla duyduğumuz coğrafi terimlerden biridir. Bu terimin anlamı çoğunlukla merak konusu olmaktadır. Bu sebeple de dönence ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Dönence nedir? Coğrafyada kısaca dönence kavramı ve tanımı nasıldır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Dönence Nedir?Yaban kedisi (Felis silvestris) yani kedigiller (Felidae) familyasına ait olan bir kedi türüdür. Avrupa, Batı Asya ve Afrika kıtalarında yaşayan yaban kedisi kendine has özelliklere sahiptir. Yaban kedisi nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Yaban Kedisi Nedir?Gecenin kraliçesi çiçeği en çok sevilen çiçeklerden bir tanesidir. Gecenin kraliçesi çiçeği bakımı ile ilgili araştırma yapılmaktadır. Gecenin kraliçesi çiçeği nadir çiçeklerden biri olarak bilinir. Nadir bulunan bir çiçek olan Gecenin kraliçesi çiçeği bakımına dikkat edilmesi gereken bir çiçektir. Son günlerde Gecenin kraliçesi çiçeği ile ilgili araştırmalar internet üzerinden artmıştır. Peki Gecenin kraliçesi çiçeği nedir? Gecenin kraliçesi çiçeği nasıl ekilir? Gecenin kraliçesi çiçeğinin tohumu nasıl olur? İşte Gecenin kraliçesi çiçeği ile ilgili tüm detaylar.
#Gecenin Kraliçesi ÇiçeğiBugün 22 Aralık kış gün dönümü. Kış gün dönümüyle birlikte kış mevsimi resmi olarak başlıyor. Kuzey yarım kürede kış gün dönümü yılın en kısa günüdür, çünkü güneşten uzaklaşır ve o gün en az miktarda güneş ışığı alır. Peki, kış gün dönümü nedir? Gün dönümü ne demek?
#Kış Gün DönümüSaçları her gün yıkamak, saç derisinin kurumasına ve saçların yıpranmasına neden oluyor. Pek çok kişi de saç yıkamasını azaltmak ancak yağlı görünümden de kurtulmak için kuru şampuana başvuruyor. Peki kuru şampuan sağlıklı mı? Ne sıklıkla ve nasıl kullanılmalı? Evde kuru şampuan yapılabilir mi? Kuru şampuan hakkında merak ettiğiniz her şey aşağıda!
#Kuru ŞampuanBali sizi yanardağlar arasında kalan ormanlarında yeşilin bin bir tonunda gezmeye, kumsallarında güneşlenmeye, dalgalarında sörfe, mistik doğasında meditasyona hem ruhunuzu hem bedeninizi dinlendirmeye, biraz da hayatı daha yavaştan almaya davet ediyor. Endonezya’nın 17 bin adasından biri Bali. Ömürde en az bir defa görülmesi gereken yerlerden biri. Sanskrit dilinde ‘huzur ve barış’ anlamına geliyor. İşte size Bali gezi rehberi…
#BaliBali sizi yanardağlar arasında kalan ormanlarında yeşilin bin bir tonunda gezmeye, kumsallarında güneşlenmeye, dalgalarında sörfe, mistik doğasında meditasyona hem ruhunuzu hem bedeninizi dinlendirmeye, biraz da hayatı daha yavaştan almaya davet ediyor. Endonezya’nın 17 bin adasından biri Bali. Ömürde en az bir defa görülmesi gereken yerlerden biri. Sanskrit dilinde ‘huzur ve barış’ anlamına geliyor. İşte size Bali gezi rehberi…
#BaliEzgi Kopuz (24) özel bir ilaç firmasında pazarlama bölümünde çalışıyor. Bugüne kadar 24 ülke ve 60’dan fazla şehre gitti. Sahra Çölü’nde yerlilerin çadırında kaldı, deveyle sıcak kumlarda yol aldı, Kamboçya’da Kızıl Kmerler’in yaşattığı katliamların izlerini sürdü. En önemlisi ise sosyal medya sayesinde Dubai’de unutamayacağı bir deneyim yaşadı.
#GezginTürk kadınının abiye konusundaki 20 yıldır en gizli silahı olan Alfabeta, İzmir’deki İZFAŞ Gelinlik, Damatlık ve Abiye fuarında müthiş bir şova imza attı. Kıyafetleri 360 derecelik bir jungle’ın ortasında sunan Alfabeta’nın yaratıcısı Herman Mıhçı ile vahşi koleksiyonunun perde arkasını konuştuk
Doğası zengin, halkı yoksul Zanzibar’ın şehirlerinde, evleri kerpiçten, çatıları samandan yapılmış köylerinde önceki hafta Kurban Bayramı coşkusu yaşanıyordu. Rengarenk ipeklilere bürünmüş türbanlı kadınlar, en yeni elbiseleriyle çocuklar ve erkeklerle doluydu otoyollar. Diğer köylerdeki yakınlarını görmek için kilometrelerce yürüyor, akşam köy meydanlarında konserler, panayırlar kurarak eğleniyorlardı. Medreselerde sabahın 7’sinden gece yarısına kadar Kuran okunuyordu. Gökyüzü ve sahiller ise dolunayın hükmü altındaydı. Deniz her fırsatta mercan kayalıklarınca oluşturulan sığlıkların arkasına, sahilden yaklaşık bir kilometre gerilere kaçıyordu. Zanzibarlılar bayramın, turistler dolunay ve sahilin tadını çıkarıyordu.
Amerikan Ulusal Havcılık ve Uzay Dairesi NASA, sadece Amerikan üniversitelerinin hazırladığı projelerin yarışabildiği komiteye ilk kez bir Türk bilimadamını hakem olarak tayin etti. Daha önce bilim dünyasının en saygın ödüllerinden Henry Ford’a layık görülen İTÜ Uzaktan Algılama Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Maktav, ‘Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri’ konulu 62 projeyi 17’si Amerikalı, 20 bilimadamından biri olarak değerlendirdi ve 10 milyon dolarlık ödülün dağıtılacağı 10 projenin seçimine katıldı
Endüstri mühendisi Kaan Tanberken (35), kasvetli iş hayatının stresinden uzaklaşmak için her fırsatta yurtdışına çıkıyor. Gezgin ruhu, onu Uzakdoğu’dan, Afrika’ya tam 14 ülkeye savurmuş. Seyahat karnesinde Cezayir, Libya, İngiltere, Çek Cumhuriyeti ve Asya’daki bir çok Türk Cumhuriyeti de yer alıyor. Tanberkan, bembeyaz kumsallardan, seyyar lokantalarda sunulan kızarmış timsaha Tayland’ın ucuzluk diyarı Phi Phi’yi anlattı.