Dünya genelinde yaş ortalamaları yükseliyor, insanlar artık eskiye çok daha uzun yaşıyor. Bu noktada belli bir yaşın üzerinde olup sağlıklı ve hareketli kalmak çok önemli. Bunu yapabilenlerden biri, en önem verdiği üç faktörü anlattı.
#SağlıkUzun yaşamak, 100 yaşını hatta sonrasını görmek son dönemde pek çok kişinin hayali haline geldi. Bunu başarabilmiş kişilerin genetik yapıları, nasıl bir hayat yaşadıkları, ne yiyip ne içtikleri bilim insanları tarafından sürekli mercek altına alınıyor. Yıllardır 100 hatta 110 yaşını aşmış kişilerle araştırmalar yapan bir bilim insanı da tespit ettiği 9 ortak noktayı anlattı...
#SağlıkUzun ömür denince akla teknoloji zengini Bryan Johnson gibi teknoloji zenginlerinin çılgın projeleri geliyor ama çok daha basit şekilde de ömür uzatmak mümkün. Nasıl mı? Gelin 100 yaşındaki Joyce Preston'ın bu konudaki tavsiyelerine kulak verelim.
#Uzun ÖmürKızının üstün zekalı olduğunu öğrenince eğitim sektörüne girmeye karar veren iş insanı Süheyla Akdere, İzmir Menemen’de kurduğu Uluslararası ICS Okulları’yla Kanada sisteminde yeni bir nesil yetiştirmeyi amaçlıyor. Çocuklara öğrenmeyi öğreten, ezberlemeyen, projelerle yaratıcılığını geliştiren ve tüm derslerde OXFORD müfredatını uygulayan okulda öğrencilerinin yarısından fazlası ise burslarla destekleniyor.
#1Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülke standının yer aldığı ve eğitim ile teknolojiyi buluşturan dünyanın en büyük eğitim teknolojileri fuarı olarak kabul edilen BETT (British Educational Training and Technology), İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlendi. Fuara, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, MEB Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Tuba Korkmaz ile Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mustafa Canlı da katıldı.
#BETT‘The Lady in Red’, ‘Don’t Pay the Ferryman’, ‘Missig You’ ve 'The Traveller' gibi klasikleşmiş şarkılarıyla geçtiğimiz 50 yılın en önemli müzisyenlerinden birisi olarak gösterilen aşk şarkılarının unutulmaz bestecisi Chris de Burgh, 26 Ekim Perşembe gecesi Vigor Sanat organizasyonuyla Lütfi Kırdar Anadolu Auditorium'da romantizm rüzgarı estirecek.
#Chris De BurghSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSon yıllarda bitkisel ve glutensiz beslenmeye ilginin artmasıyla protein ve lif bakımından zengin olan bakliyat unlarına talep de arttı. Nohut, mercimek, fasulye, bezelye gibi baklagillerden üretilen unlar gerçekten geleneksel unun yerini alabilir mi? Bu unlar ne kadar sağlıklı? Bu bakliyatlar una dönüşürken nasıl bir işlemden geçiyor? Uzmanlarla konuştuk...
#SağlıkSizi çok kıymetli bulduğum bir etkinlikten haberdar etmek istiyorum. Araştırmacı, sorgulayan, yeniliklere açık, global insanlar yetiştirmek, bu insanlara sürecin başından sonuna dek yol göstermek hedefiyle yola çıkan Global Leaders, yine öğrencilerini okullarla buluşturuyor.
#AnkaraAz sayıda eser vermesine rağmen çağdaş İrlanda edebiyatının önemli isimleri arasında sayılan Claire Keegan, 2022 Booker Ödülü kısa listesine kalmayı başaran ‘Böyle Küçük Şeyler’ romanında İrlanda tarihinin karanlık bir sayfasını açıyor. Zarif ve etkileyici bir anlatı.
#Böyle Küçük ŞeylerYurt dışında eğitim konusunda, Türkiye’de lider birtakım kurumlar vardır. Sizlere elimden geldiğince ve tüm tecrübelerime dayanarak, Hürriyet Gazetesi’nin de bana verdiği bu fırsat ile en iyilerini buradan bildiriyorum.
#Yurt DışıDünyanın en göz önünde kraliyet ailesinin mensubu olarak 1948 yılında yani bundan tam 73 yıl önce dünyaya gözlerini açtı. Bunun da ötesinde kraliçe olmaya hazırlanan annesi ile babasının ilk çocuğuydu. Yani çok önemli bir değişiklik olmazsa zaten "doğuştan kraldı". Zaten öyle büyüdü... Annesinin onun son nefesini vermesiyle de onun 70 yıl boyunca oturduğu tahtın resmen sahibi oldu.
#Prens CharlesBir yanda görme engelli Fulya, Boğaziçi Üniversitesi’ni bitirdikten sonra bu yıl girdiği YKS’de İÜ Hukuk Fakültesi’ni kazanıp JP Morgan’da staj yapıp şimdi de acaba Mckinsey mi Microsoft’a mı çalışsam diye karar vermeye çalışıyor, öbür tarafta ekonomik düzeyi çok düşük bir aileye evlatlık olarak verilen genç bir çocuk üniversiteyi terk edip Apple’ın kurucusu oluyor.
#Ebru DOĞDU2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.5 için alarma geçmiş durumda. BA.5 nedeniyle dünya genelindeki vaka sayıları artarken İrlandalı İmmünolog BA.5'te görülen yeni semptomu açıkladı.
#Koronavirüs25 yıl aradan sonra Tayvan’ı ziyaret eden en üst düzey Amerikalı olan Nancy Pelosi, Çin ile ABD arasındaki ipleri iyice germek ile kalmadı; salgındı, gıda ve iklim kriziydi, Ukrayna- Rusya çatışmalarıydı derken hop oturup hop kalkan dünya ülkelerinin de ayarları ile oynadı. Ancak bu 82 yaşındaki siyasetçinin ilk vakası değil. 1991’de Çin’in Tiananmen Meydanı’ndaki demokrasi yanlısı gösterileri kanlı şekilde bastırması ile soluğu orada almış ancak CNN’in büro şefi ve kameramanı onun yüzünden göz altına alınmıştı. Türkiye’de bu ‘agresif’ siyasetçiyi aslında iyi tanıyor. Ermeni Soykırımı iddialarının tanınması konusunda aktif siyaset yürüten Pelosi, 2 yıl önce de ABD eski Başkanı Trump’a yönelik “Türkiye’de değilsin” çıkışı ile büyük tepki topladı.
#Nancy PelosiStjepan Hauser, Tarkan'ın Şımarık şarkısını Çello performansına dönüştürmesinin akabinde kariyeri ile merak konusu oldu. Peki, Stjepan Hauser kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Stjepan HauserX-Y-Z kuşaklarının ilk büyük romancısı olarak nitelendirilen İrlandalı yazar Sally Rooney, ‘Güzel Dünya, Neredesin?’de iki yakın arkadaşın gündelik işlerle büyük meseleler arasında gidip gelen bunalımlı hayatlarını anlatıyor. Rooney’nin aşkı cinsellikle birlikte işlemesi önemli; müstehcenliğe düşmeden, karakterlerin iç dünyasına nüfuz ederek kullanıyor cinselliği.
# Sally Rooneyİrlanda, Kuzeybatı Avrupa’da yeşilin binbir tonunu ve nefes kesen manzaralarıyla gerçek anlamda mistik güzelliğe sahip bir Kelt ülkesi. 350’den fazla kalesi ve yemyeşil kırları, uçsuz bucaksız vadileri ile tam kartpostal tadında. İnsanları yardımsever, mutlu, centilmen ve ince ruhlu... En ücra köylerine kadar kadınların ve yalnız seyahat edenlerin güvenle gezebileceği bir ülke...
#İrlanda