Gebelikte sağlıklı ağırlık kazanımı için dengeli ve yeterli bir beslenme planı uygulanıp, doktorun uygun gördüğü ilaç ve takviyelerin düzenli kullanılması gerekir. Ancak bazı durumlarda kulağa ne kadar tuhaf gelse de bu dönemde istemsiz olarak kilo kaybı yaşanabilmektedir. Ancak gebeliğin sağlıklı ilerlemesi ve bebeğin gelişiminde herhangi bir olumsuz tablo oluşturmaması için bu durumun nedenine göre yakından takip edilmesi gerekmektedir.
#Gebelikte KiloBebeğiniz 12-15 aylıkken artık basit bebek sözcüklerini kullanmaya başlar. Su için buu, kuş için kuuu gibi kelimeyi taklit eden sesler çıkarır. Zaman ilerledikçe de 2-3 tane anlamlı kelimeyi haznesine eklemiş olur. Dilin temellerinin atıldığı bu dönemde çocuğunuzun düzgün bir şekilde konuşmaya devam etmesi için aşağıdaki yolları izleyebilirsiniz...
#BebekHayatınızın bir döneminde çocuk sahibi olmak istiyor olabilirsiniz. Bu isteği gerçekleştirmek bazı kadınlar için çok kolay olsa da, bazıları için bir hayli zor olabilir. Çünkü her kadının yumurtalık sağlığı ve doğurganlığı birbirinden farklıdır. Peki, bir kadının yumurtalıklarını, diğerininkinden daha verimli kılan şey nedir? Kadın sağlığı ve doğurganlık uzmanları, bu soruya cevap olarak hem genetik faktörleri hem de doğurganlığı etkileyebilecek polikistik over sendromu, prematür overyan yetmezliği gibi çeşitli hastalıkları işaret ediyor. Uzmanlar ayrıca yaşam tarzı, beslenme yetersizlikleri gibi çevresel etkilerin de doğurganlık üzerinde etkileri olduğundan söz ediyorlar. Tüm bu bilgilerden sonra, eminiz siz de sağlıklı yumurtalıklara sahip olup olmadığınızı merak ediyorsunuzdur. Az sonra okuyacağınız bazı işaretler, yumurtalıklarınızın verimli olduğunu, yani diğer kadınlara göre daha doğurgan olduğunuzu gösteriyor. Eğer bu işaretleri taşıdığınızı düşünüyor; ancak bebek sahibi olmak istemenize rağmen bu konuda problemler yaşıyorsanız tabii ki bir uzmana başvurmalısınız. İşte yumurtalıklarınızın verimli olduğuna dair 5 işaret…
#DoğurganlıkBacaklarınızda zonklama, ürperme, hareket ettirme isteği ve benzer rahatsızlıklar hissediyorsanız Huzursuz Bacak Sendromu (HBS) hastalığınız olabilir. Her yaştan insanda görülebilen HBS, nörolojik bir hastalık ve ilerleyen yaşla birlikte etkilerini de artırıyor.
#Huzursuz Bacak Sendromu32 yaşında, gayet formda olan ve sorunsuz bir hamilelik dönemi geçiren eski bir TV yazarı olan Emily McLaughlin, kızını dünyaya getirdikten üç gün sonra felç geçirdi. Bebeğini emzirirken şiddetli bir baş ağrısı yaşadı. Ağrı devam edince eşi acile götürdü ve gözünü nöroloji yoğun bakım bölümünde açtığında sol tarafı felçliydi. Bebeğinin ona ihtiyacı vardı ama artık o da tıpkı bebeği gibi bakıma muhtaçtı. Emily McLaughlin, Washington Post için kaleme aldığı yazıda doğum sonrası yaşadığı felç ve sonrasındaki iyileşme sürecini anlattı
#Lohusalık DönemiHamileliği engelleyen pek çok neden var ama kimse bu engelleyici unsurlardan birinin de diş problemi olacağını düşünmüyor. ama araştırmalar diş eti hastalıklarına dikkat çekiyor. Porphyromonas gingivalis bakterisinin neden olduğu diş eti problemlerinin gebelik öncesi ve gebelik sürecinde olumsuz etkilerini uzmanlarla konuştuk.
#HamilelikEvet, yanlış okumadınız, diş problemleriniz üreme sorunlarına neden olabilir. Hamileliği engelleyen pek çok neden var ama kimse bu engelleyici unsurlardan birinin de diş problemi olacağını düşünmüyor ancak araştırmalar diş eti hastalıklarının gebe kalma ihtimalini düşürebileceğini söylüyor. Porphyromonas gingivalis bakterisinin neden olduğu diş eti problemlerinin gebelik öncesi ve gebelik sürecinde olumsuz etkilerini uzmanlarla konuştuk.
#HamilelikGebelikte bulantı, pek çok anne adayının karşı karşıya kaldığı bir sorun. Uzun süre devam eden mide bulantıları süreci biraz zor hale getirebiliyor. Ancak ilerleyen dönmeler bulantı son bulur. Peki gebelikte bulantı ne zaman başlar? Konuyla ilgili bilgiler
#HamilelikSağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Covid-19'a yakalanan hamilelerin vefat oranlarıyla ilgili çarpıcı rakamlar paylaştı. Korkutucu tabloya rağmen gebelerin çok büyük bir kısmı aşıdan kaçıyor. Peki ama neden? 9 soruda hamilelerin Covid-19 aşıları hakkında merak ettiklerini anlatıyoruz...
#KoronavirüsGebeliğini yaz ayları içinde geçirmek zorunda olan gebelerde aşırı sıcağın getirdiği birtakım sıkıntılar olabileceğini söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Hatice Yağmurkaya Balkay, "Yaz dönemi sıkıntıları genellikle sıcak basmaları, avuç içi ve ayak tabanlarında yanmalar, alerjik problemler, bulantı ve kusmalardaki artış, halsizlik, uykusuzluk ve nefes darlığı gibi bir takım şikayetlerdir” dedi.
#YAZGebelik döneminde anne adayları, tüketeceği besinlere ve miktarlarına dikkat etmelidir. Bu dönemde anne adayının özellikle bebeğin gelişimini destekleyici besinler tüketmesi gerekir. Sağlıklı bir besin kaynağı olan balığın tüketiminde ise bilinmesi gereken bazı faktörler söz konusu. Diyetisyen Bilgen Tanyel, hamilelik döneminde balık tüketimi hakkında bilgi verdi.
#Hamilelikte BeslenmeUyku hepimiz için en temel ihtiyaçlardan biri... Hamilelik döneminde pek çok kadın uyku sorunları ile karşı karşıya kalabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, anne adaylarının uyku düzeni ile ilgili merak edilenleri yanıtladı.
#Hamile