Paylaş
Hamilelik 3 ana döneme ayrılır. Bunların her birine trimester denir. Birinci trimester gebeliğin ilk 13 haftalık dönemini, ikinci trimester 14. – 26. haftalar arasındaki dönemi, üçüncü trimester ise 27. haftadan 40.haftaya kadarki dönemi kapsar. İçinizdeki ‘mucize’nin sağlıklı olarak dünya gelmesinin, sizin yeterli ve dengeli beslenmeniz ile mümkün olduğunu unutmayın.
2.Trimester
Demir almayı ihmal etmeyin!
Hamileliliğin bu döneminde hem bebek hem de plasenta artan kan hacmi nedeniyle demire daha fazla ihtiyaç duyar. Demir, hücrelere oksijen taşınmasında görev alan hemoglobinin yapısında bulunur ve hamilelik döneminde kan yapımına destek olur. En iyi demir kaynakları kırmızı et, yumurta, üzüm ve dut pekmezi, kuru meyveler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ile fındık gibi yağlı tohumlardır.
Hayvansal kaynaklı besinlerden alınan demir bitkisel kaynaklı besinlerle alınan demire göre biyoyararlılığı daha fazladır. Yani vücudumuzda daha fazla oranda emilir ve kullanılır. O nedenle mutlaka her gün yumurta yenilmeli, kırmızı et veya etli sebze yemeği veya kurubaklagil yenilmelidir.
Hamilelikte demirin yetersiz alınması kansızlık, yorgunluk, iştahsızlık ve baş dönmesine neden olabilir.
B12 vitaminine dikkat!
B12 vitamini sinir sisteminin gelişmesi için elzemdir. Yetersizliğinde sinir sistemi bozuklukları, pernisiyöz anemi ile doğumsal anomaliler oluşabilmektedir.
B12 vitamini et, balık, süt, peynir, yumurta gibi sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. Bu nedenle vejetaryen ya da et ve süt ürünlerini yeterli tüketmeyen anne adayları mutlaka beslenmelerine ilaveten B12 vitamin desteği almalıdırlar. Günlük beslenmede protein, A vitamini ve folikasitin yeterli alınmaması B12 vitamininin bağırsaklardan emiliminde olumsuz rol oynar. O nedenle bu dönemde her besin grubunu tüketmeye dikkat edilmelidir.
İdeal kilo alımı nasıl olmalıdır?
En çok sorulan ya da aklımızı kurcalayan sorulardan biri hamilelikte kaç kilo alınması gerektiğidir.. Sürekli bunu düşünür, kendimizi başka hamile anne adayları ile karşılaştırırız. Oysaki bunun bir matematiği, kuralı yok. Hamilelik tıpkı beslenme gibi parmak izimiz gibi kişisel bir süreçtir ve herkesin hamileliği birbirinden farklıdır.
Bir anne adayının gebelikte alması gereken toplam kilo, hamilelik öncesi kilosuna göre değişkenlik gösterir.
Bunu hesaplamak için Beden kitle İndeksi ( BKİ ) dediğimiz bir değer kullanıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) şişmanlığın belirlenmesinde bu tanı yöntemini kullanıyor. BKİ değerinizi hesaplayarak almanız gereken ideal kiloyu hesaplamak en sağlıklı yöntemdir.
BKI Değeri Sınıflama
18,5 kg/ m²'nin altında olanlar Zayıf
18.5 – 24.9 kg / m² arasında olanlar Normal kilolu
25 – 29.9 kg / m² arasında olanlar Fazla kilolu
30 kg / m²‘nin üzerinde olanlar Obez (şişman)
Beden kitle indeksi: Boyunuzun metre cinsinden karesinin vücut ağırlığınıza bölünmesi ile hesaplanır.
Hamilelik öncesi BKİ < 18,5 olan zayıf bayanlar için önerilen ideal kilo alımı 12 – 18 kg,
Hamilelik öncesi BKİ 18,5-24,9 olan normal kilolu bayanlar için önerilen ideal kilo alımı; 11-15 kg,
Hamilelik öncesi BKİ 25 – 29,9 olan fazla kilolu bayanlar için önerilen ideal kilo alımı; 7-11 kg,
Hamilelik öncesi BKİ > 30 olan şişman bayanlar için önerilen ideal kilo alımı; 7-9 kg'dır.
İkiz gebeliklerde eğer hamilelik öncesi beden kitle indeksine göre normal kilolu bir anne adayı iseniz ideal kilo alımı 16 – 24 kg'dır.
Eğer hamilelik öncesinde fazla kilolu iseniz ve ikiz gebelik yaşıyorsanız ideal kilo alımınız 14-22 kg, şişmansanız ikiz gebeliğiniz süresince ideal kilo alımınızın 11-19 kg aralığında olması beklenir. Üçüz bebek bekleyen anne adayları içinse gebelik süresinde ideal kilo alımı 20-30 kg olmalıdır.
Uzman Diyetisyen Müge Özyurt Şafak
Paylaş