Türkiye, peynir çeşitliliği açısından eşine az rastlanır bir coğrafya. Ülkemizde hayvancılığın gelişmiş olduğu her bölgenin kendine has bir peyniri bulunuyor. 'Çanakkale' denince ilk akla gelen lezzetlerden olan Ezine peyniri, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili aldı ve Türkiye'den bu listeye girmeyi başaran ilk peynir çeşidi oldu. Biz de uzmanlarımıza ‘Ülkemizde peynirlerin peşinde yola çıkılacak adresler hangileri?’ diye sorduk. 8 şehirden birbirinden lezzetli 8 peyniri önerdiler.
#RotaBulunduğu ülke, şehir, yöre, alan veya bölge ile özdeşleşmiş ürünler 'coğrafi işaret' ile taçlanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki pek çok benzersiz lezzet de birbiri ardına coğrafi işaret tescili alıyor. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Uğruna yola düşmeye değecek coğrafi işaretli lezzetlerimiz hangileri?’ diye sorduk. Hem 10 şehirden birbirinden leziz yemekler tavsiye ettiler hem de bu şehirlere kadar gitmişken görülmesi gereken yerlerle ilgili önerilerde bulundular...
#RotaDoğal ve tarihi güzellikler cenneti olan ülkemiz birçok eseri bünyesinde barındırmaktadır. Ülkemizde geçmişten bugüne çok farklı kültürler yaşamış ve her kültür mutlaka kalıntılarını bırakmıştır. Ülkenin doğusundan, batısına, kuzeyinden, güneyine her ilde, ilçede ve beldede tarihi kalıntılara rastlamak mümkündür. Tarihi eserlerden bir tanesi de Trabzon müzesi olarak kullanılan Kostaki Konağı’dır. Trabzon'da bulunan bugün Trabzon Müzesi olarak kullanılan Kostaki Konağı ile ilgili detayları derledik.
#Kostaki KonağıSizi restorasyon sonrası yeniden açılan Sümela Manastırı’na bu defa farklı bir yoldan götürmek istiyoruz. Dağları tepeleri aşarak... Zor olsa da bu yolculuğun içinde enfes lezzetler ve manzaralar var. Yolun sonundaysa bir kartal yuvası gibi kayalara asılı duran efsane manastır...
#GazetehaberleriTrabzon muhteşem doğası ile görenler kendine hayran bırakıp, nefesleri kesen güzellikte olan bir şehirdir. Trabzon her mevsimde yağış alan bir şehir olması nedeni ile her yerde yeşilin farklı tonlarında bitkiler görülür. Orman örtüsü çok zengin olan Trabzon hangi bölgede bulunmaktadır? Trabzon’un ilçeleri hangileridir? Trabzon’da tarihi yerler ve gezilecek yerler nerelerdir? Soruların detaylı olarak cevaplarını derledik.
#Trabzon İlçeleriÜlkemiz sayısız medeniyetlerin bıraktığı sıra dışı eserlerle doludur. Bunlardan bir tanesi vardır ki, Karadeniz'in muhteşem doğasında denizden 750 metre yüksekte tüm ihtişamıyla yükselir. Peki, Rize'deki Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerinde bulunan ve muhteşem konumuyla ünlü tarihi kalenin adı nedir?
#Fırtına Deresi’Nin Batı Yamaçları Üzerinde Bulunan Ünlü Tarihi Kalenin Adı‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#MimariGeçmişi MÖ 8’inci yüzyıla kadar uzanan Trabzon, insana tam bir medcezir yaşatıyor. Bir yandan şehrin sahip olduğu tarihe ve doğaya hayran oluyor, öte yandan koruyamadıklarını görüp üzülüyorsunuz. Yine de sakladığı tarih ve doğa harmanı arasında yolculuk yapmak keyifli. Özellikle de her yolculuğu Trabzon mutfağının adı da tadı da markalaşan lezzetleriyle bitirmek...
#TRABZONTrabzon'un Araklı ilçesinde bir gemideki balıkçılar tarafından Doğu Roma İmparatorluğu dönemine ait olduğu tahmin edilen yaklaşık 300 kilogramlık küp bulundu. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ekiplerince gemiden alınan küp, incelenmek üzere Trabzon Müzesi'ne götürüldü.
#KüpMÜZELER HAFTASI TRABZON’DA ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANIYOR. TRABZON MÜZESİ’NDE DÜZENLENEN TÖRENE TRABZON ORTAHİSAR BELEDİYESİ BELEDİYE BAŞKAN YARDIMCISI SÜLEYMAN AYDOĞDU, RUSYA FEDERASYONU BAŞKONSOLOSU DMİTRY TALANOV, TRABZON TİCARET VE SANAYİ ODASI BAŞKANI M. SUAT HACISALİHOĞLU, İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ İSMAİL KANSIZ, TRABZON MÜZELER MÜDÜRÜ NİLGÜN YILMAZER ÇEŞİTLİ KURUM MÜDÜRLERİ, SANATÇILAR VE DAVETLİLER KATILDI.
- Milli mücadele yıllarında karargah olarak kullanılan ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün kente geldiğinde konakladığı yer olan Trabzon Müzesi'nde sergilenen yaklaşık 4 bin yıllık geçmişe sahip kente ait tarihi eserler, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu - Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürü Kansız: - "Müzede Trabzon'un 4 bin yıllık geçmişini yansıtan 4 bin 600 tarihi eser sergileniyor. 2013 yılında müzeyi yerli ve yabancı 18 bin, 2014 yılında ise 35 bin kişi ziyaret etti"
- Karadeniz Bölgesi'nin en önemli turizm alanlarına sahip illerinden Trabzon'da son yıllarda yapılan tanıtım faaliyetleriyle turist sayısının artması, kentteki turizm tesislerine de yansıdı - Turizm işletme belgeli 33 otelin bulunduğu kentte biri 5 yıldızlı olmak üzere 14 otel inşa ediliyor - İl Kültür ve Turizm Müdürü Kansız: "Otel inşaatlarının tamamlanmasıyla il genelinde 2 bin 113 yatak daha turizmin hizmetinde olacak"
Türkiye’nin farklı köşelerinde, İstanbul’un eski semtlerinde gezerken sivil mimarinin güzel örneklerinin yavaş yavaş kaybolduğunu üzülerek görüyoruz. Özellikle ahşap yapılar son günlerini yaşıyor. 10 yıl sonra çoğu yerinde olmayacak, betonun önlenemeyen yükselişine kurban gidecek.