Geçen hafta yazarımız Vedat Milor’un sosyal medyada paylaştığı videoyla ateşlenen ‘Kahvaltı gerekli bir öğün mü’ tartışmasını masaya yatırdık. Kahvaltı sözcüğünün kültürümüze girişini, bugün ettiğimiz klasik kahvaltının ne zaman başlayıp şekillendiğini ve en sağlıklısının, doğrusunun ne olduğunu işin uzmanlarına sorduk; çeşitli ulusların alışkanlıklarına baktık.
#KahvaltıBazen bizi sevdiğimiz besinlere götüren şey aslında ‘midemiz’ değil, ‘duygularımız’dır. Özellikle de kaygılı, sinirli ve huzursuz hissettiğimizde duygusal açlığımızdan dolayı kendimizi birden mutfakta buzdolabının başında ya da televizyon karşısında çikolata yerken buluruz. Peki acaba bizi bu duruma getiren nedir? İşte bu haftaki yazımızda hepimizin zaman zaman yaşadığı duygusal açlık konusunda yapılacaklara değindik.
#YEMEBoza, beni çocukluğuma götüren lezzetlerden biri... Favorimse Eskişehir’deki Karakedi Bozacısı; mısır kullanıyorlar, kıvamı oldukça koyu! Bozayı ekşi sevenlere Vefa’yı, tatlı sevenlere Kurtuluş’taki Damla Bozacısı’nı öneriyorum. 20-25 yıl önce nasıl yoğurdun kıymetinin farkına varıldıysa, biliyorum ki probiyotiğe önem veren diğer kültürler de bu özel lezzetin farkına varacak.
#BozaSağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemi sürecinde oruç tutanların yeterli ve dengeli beslenmeleri, iftar ve sahur arasında vücut için gerekli sıvı miktarını almaları, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için A, C, E ve D vitaminlerinden zengin yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmeleri gerektiğini bildirdi.
#RamazanSağlık Bakanlığı, yeni tip koronaviris (Kovid-19) pandemi sürecinde oruç tutanların yeterli ve dengeli beslenmeleri, iftar ve sahur arasında vücut için gerekli sıvı miktarını almaları, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için A, C, E ve D vitaminlerinden zengin yiyecekleri tüketmeye özen gösterilmeleri gerektiğini bildirdi.
#Sağlık BakanlığıRamazanda uzun süre tok kalabilmek için lif ağırlıklı karbonhidratları tercih etmek gerekiyor. Oruç tutarken çabuk acıkmayı önlemek için karbonhidrat tüketiminde çok dikkatli olmak gerektiğinin altını çizen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk,bu süreçte ne kadar karbonhidrat tüketmemiz gerektiğini anlattı.
#KarbonhidratKarbonhidrat, vücudumuz için temel enerji kaynağı olan ve doğada en bol bulunan organik maddedir. Yağ ve proteinle birlikte beslenmemizin büyük bölümünü oluşturan 3 makro besinden biri olan karbonhidrat karbon, hidrojen ve oksijen elementlerinden oluşan organik bileşenlerin genel ismidir.
#KarbonhidratMüslümanlar için mübarek olan ve oruç ibadetinin idrak edildiği Ramazan ayı tüm yurtta karşılandı. Ramazan ayı ile beraber, vatandaşlar da sahur ve iftar sofralarında tüketilmesi gereken gıdalarla ilgili araştırma yapmaya başladı. Sahurda tüketilen sağlıksız besinlerle mide yorularak, sindirim sorunlarına neden olabiliyor. Peki, sahurda tok tutan yiyecekler nelerdir? İşte, o konu hakkında merak edilenler.
#RamazanTıkınırcasına Yemek Bozukluğu (TYB) her 100 kişiden 1’inde görülüyor. Obezlerde ise bu oran yüzde 8’e çıkıyor. Obezite için cerrahi müdahaleye başvuran hastaların pek çoğu TYB yaşıyor. Peki TYB’nin sadece ameliyatla tedavisi mümkün mü?
#Yeme BozukluğuBelli ki yazın müjdeleyicisi, dinç hissettiğimiz ve yaz aylarında içimizi kıpır kıpır eden o parlak güneşi artık daha az göreceğiz. İyi haber: biraz keyiflenmek için tek dostumuz çikolata değil! İşte yedikçe kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak hem sağlıklı, hem de faydalı besinler.
#Mutluluk Veren Besinler