Kalp hastaları oruç tutabilir mi?

Güncelleme Tarihi:

Kalp hastaları oruç tutabilir mi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 2010 00:00

Ramazan ayı dolayısıyla doktorlar beslenme konusundaki uyarılarını arttırıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Bozbaş, şeker hastalığı, kalp ve böbrek yetersizliği ile yeni ameliyat olan hastaların oruç tutmaması gerektiğini belirtti.

KARDİYOLOJİ Uzmanı Doç. Dr. Hüseyin Bozbaş, hem kalp hastası hem de diyabeti olup gündüz insülin alması gereken hastalar ile kalp yetersizliği olan ve kalp nakli bekleyen hastaların kesinlikle oruç tutmamaları gerektiğini söyledi.
Düzenli tansiyona sahip olan hastalar ile diyetlerine dikkat eden stentli hastalar ve kan değerlerinin kontrolü sağlanabilecek by-pass koroner hastalarının ise gerekli önlemler alındığında oruç tutabileceklerini ifade eden Bozbaş, “Kalp hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar çoğunlukla 24 saat etkili olan ilaçlardır. Doktor kontrolünden sonra ilaç saatlerinde bir düzenleme yapılabilirse, hastalar rahatlıkla oruçlarını tutabilirler” dedi.
Kalp ve damar hastalarını iki grup altında incelediklerini ifade eden Bozbaş, “Birinci grup şeker hastalığı, kalp ve böbrek yetersizliği ile yeni ameliyat olan hastalardan oluşuyor. Bu hastalarımıza oruç tutmalarını önermiyoruz. İkinci grupta, düzenli tansiyona sahip olan hastalar, diyetlerine dikkat eden stentli hastalar ve kan değerlerinin kontrolü sağlanabilecek by-pass koroner hastaları bulunuyor. Bu hastalarımızın doktor kontrolünde oruç tutmalarını uygun buluyoruz” diye konuştu.

Baharatlı gıdalardan kaçının

Kalp hastalarının oruç tutarken daha dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Bozbaş şu bilgileri verdi:
“Yaz mevsimine denk gelen ramazan ayında, oruç tutacak olan kalp hastalarının dikkat etmesi gereken en önemli nokta ilaçların saatinde alınması. Günümüzde pek çok ilaç günde tek doz alınabilecek kadar etkili hale getirildi. Ancak sıcak havalarda 15-16 saati bulan oruç süresince ilaç alınmaması bazı hastalar için sakıncalı olabilir. Bu nedenle kalp hastaları doktarlarıyla görüşüp ilaç saatlerini ayarladıktan sonra oruç tutabilirler.
Terlemenin dolayısıyla mineral kaybının çok olduğu yaz aylarında beslenme ve sıvı alımı da kalp hastaları için hayati önem taşıyor. Hastalarımıza, iftar ve sahurda bol sulu yemekler yemelerini ve su kaybını azaltıcı ortamlarda bulunmalarını öneriyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzun gün boyunca terle atılması nedeniyle, normal değerleri geçmeyecek şekilde tuz tüketimine izin veriyoruz.

Orucun hafif bir çorbayla açılmasını, devamında yağlı ağır yiyeceklerden ve tatlılardan kaçınılmasını öneriyoruz.
Hastalarımızın yemek seçimlerinde su ihtiyacını arttırıcı baharatlardan kaçınmaları gerekiyor. Baharatların, kalp ve damar hastalarına hiçbir zararı yoktur, ancak baharatlı yiyecekler sıcak havalarda su ihtiyacını arttırır. Sulu ve az yağlı yemekler, az baharatlı ve bol salatalı mönüler bu noktada doğru birer seçim olacaktır.
Sahurda yemek yedikten hemen sonra yatmak kalbe baskı yapar. Dolu bir mide kalbi sıkıştırır. Stentli hastanın sıkışmış damarı, daha da zorlanır. Hasta yattıktan sonra göğüs ağrısıyla uyanmak istemiyorsa yüksek bir yastık tercih etmeli.”

Orucunuzu sigarayla açmayın

SAĞLIĞA zararlı olduğu için iftarda yemek yemeden sigara içilmemesi gerektiğinin altını çizen Bozbaş, şöyle devam etti: “Sigara tiryakilerinin iftarda yaptığı en büyük hata, bir bardak suyun ardından hemen sigara içmek. Oruç tutulurken yeterli ve dengeli beslenme kurallarına dikkat edilir, sağlıklı gıda seçimi yapılırsa, orucun amaçlarından olan metabolizmanın dinlenmesi ve vücudun toksinlerden arınması sağlanır. Bunun sonucunda oruç tutan kişide uyarılan salgılar azalır, mide ve bağırsak sistemi dinlenir, sindirim sistemi kendini yeniler. Alkol ve sigara gibi zararlı maddelerin minimum düzeyde alınması veya hiç tüketilmemesi de bunu hızlandırır ve kanın toksinlerden arınması sağlanır.

İftardan sonra yürüyüş yapın

DÖRDÜNCÜ dereceden kalp yetersizliği olan ve kalp nakli bekleyen hasta grubunun sıvı dengesinin hayati önem taşıdığını ifade eden Bozbaş, bu hastaların kesinlikle oruç tutmaması gerektiğine dikkat çekti.
Kalp hastalarına mide yükünün azalması ve kalbin rahatlaması amacıyla akşam yemeğinden sonra yarım saat yürüyüş tavsiye ettiklerini anlatan Bozbaş, “Ramazan ayında, dolu bir mideyle teravih namazına giden hastalarımız eğilip kalkma hareketleriyle kalplerini sıkıştırıyor. Hastalarımıza, namazlarını yarı dolu mideyle kılmalarını ve iftarlarını uzun periyotta tamamlamalarını tavsiye ediyorum” dedi.

Soğuk bir duş yükünüzü hafifletir

SICAKTA uzun süre kalmanın terleme, kas krampları, baş ağrısı, halsizlik gibi sorunlara yol açabileceğini belirten Bozbaş, “Bu belirtilerin ciddiyeti ve ağırlığı hastanın durumuna göre farklılık gösterir. Aşırı sıcak ve su kaybı metabolizması zayıf olan bir hastada şuur bozukluğu gibi ciddi durumlara da yol açabilir. Bu gibi sorunlardan korunmak için soğuk duş doğru bir tercih olacaktır. Duş alma imkanı olmayan hastalara ise, serin yerlerde ve klimalı ortamlarda bulunmalarını öneriyoruz. Açık renk giysiler ve ince kumaşlar da kalp hastalarına sıcak geçen ramazan ayında yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Fiyatlar cep yakıyor

RAMAZANIN ağustos ortalarına denk gelişi, hazırlıkları ve etkinlikleri de aynı ölçüde etkiledi. Tatil dönüşü hemen ramazan hazırlıklarına başlayan vatandaşlar, mutfak alışverişi sırasında umduğunu değil bulduğunu aldı.
Güllaç, hurma, sahurluk gıdaların da yer aldığı uzun bir listeyle çarşıya çıkan vatandaşlar, fiyatların artması nedeniyle esnafla gergin dakikalar yaşıyor. Fiyatlardan şikayet eden vatandaşlar, en çok da kurnaz esnaflardan şikayet ediyor.
Alışverişte sıklıkla yaşanan sorunlardan birisi de talebe göre değişen fiyat etiketleri oluyor. Bazı kurnaz esnaf, etiketin çift tarafına fiyat yazarak keyfine göre fiyat değişikliği yapıyor. Bazı vatandaşlar durumu fark edip tepki göstersede, çoğu vatandaş bilmeden alışverişini yapıyor. Bunun yanında ucuza alınan ürünler, üstüne büyük miktarlar eklenerek, fahiş fiyatlara satılıyor.

Mamak’ta nostalji rüzgarı

ESKi ramazanları aratmayan özel bir program hazırlayan Mamak Belediyesi, Kent Tiyatrosu tarafından hazırlanan ‘Vay Başımıza Gelenler’ adlı orta oyunu ile beğeni topluyor. Festivalde sema gösterisiyle birlikte, Türk Sanat Müziği ve Tasavvuf Müziği konserleri gerçekleştiren Mamak Belediyesi, alana kurulan stantlarda çocuklara şapka ve balon gibi hediyeler dağıtıyor. Festival alanına kurulan lunaparkta eğlenceli vakit geçiren çocuklar, eski ramazan eğlencelerine tanık olmanın mutluluğunu yaşıyor.

Az yiyerek tok kalabilirsiniz

AŞIRI sıcakların yaşandığı ramazan ayında fazla yemek yenilmemesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, hangi besinlerin tok tutacağı yönünde pratik bilgiler verdi.
Ramazan ayı süresince en çok telaffuz edilen kelimelerden biri olan beslenmeye dikkat çeken uzmanlar, oruç tutan kişileri fazla yemek yememeleri konusunda uyarıyor.
Az yiyerek tok kalmak için kepekli makarna, esmer pirinç, yumurta, yulaf, çorba ve badem gibi yiyeceklerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, ramazanda uzun süre tokluk hissi veren gıdaların tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!