Bahar geldi, doğa canlandı, yaz kapıda. Bu güneşli günlerde hep dışarıda olmak istiyoruz ve elbette forma girmek... Koşmak hareketsiz hayata son vermenin, sağlıklı vücuda sahip olmanın ve ‘kafayı rahatlatmanın’ en güzel yollarından. Fakat koşuya yeni başlayacakların dikkat etmesi gerekenler var. İşin uzmanlarıyla konuştuk.
#Zeynep Nazlı YıldırımKan testleri sağlığınızın durumu hakkında çok şeyi ortaya çıkarabilir. Ancak belirli bir testi yaptırıp yaptırmamanız ve ne sıklıkta yaptırmanız gerektiği sağlığınıza ve tıbbi geçmişinize bağlıdır. Daha fazla test yaptırmak her zaman daha iyi değildir. Peki hangi testleri kimler ne sıklıkta yaptırmalı? İşte sağlığınız için önemli altı kan testi hakkında mutlaka bilmeniz gerekenler…
#Kan TestiVücudumuzda B12 vitamini seviyesi çok azaldığında yorgunluk, halsizlik, hafıza sorunları ya da nörolojik sorunlar meydana gelebilir ancak bu demek değil ki kendini her yorgun hisseden ya da hafızasını kuvvetlendirmek isteyen B12 vitamini almalı? Uzmanlar B12 seviyelerine baktırmadan takviye almamanızı öneriyor ve gereksi kulanımı konusunda uyarıyor
#B12Vitamin takviyelerinin popülaritesi oldukça arttı ama uzmanlar her fırsatta gereksiz kullanım konusunda uyarıyor. B12 de son yılların parlayan yıldızlarından biri. Özellikle yorgunluk ve hafıza sorunları için pek çok kişi B12 seviyelerine baktırmadan takviye alıyor. Peki bu takviyeler gerçekten işe yarıyor mu? Gereksiz kullanımı nelere sebep olur? İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hakan Koçoğlu ve Diyetisyen Gamze Çakaloğlu ile konuştuk.
#B12Hipotoni günümüzde pek çok kişinin karşılaştığı rahatsızlıklardan biridir. Genel anlam bakımından düşük kas sorunu olarak adlandırılan bu hastalık çoğunlukla bebeklik döneminde ortaya çıkmaktadır. Çağımız rahatsızlıklarından biri olarak pek çok ebeveyn bebeğinde hipotoni hastalığını keşfetmektedir. Kaç güçsüzlüğü olarak da bilinen bu hastalık için eklem ve kasların çalışma hızının düşük olduğu gözlemlenmektedir. Yer çekimine bağlı olarak kaslarda çalışma hızının yavaş ya da hiç olmaması fark edilmektedir. Hipotoni nedir ve ne zaman anlaşılır detayları ile derledik.
#HipotoniHamilelik önemli durumlardan bir tanesini oluşturmaktadır. Pek çok kişi hamile kalma konusunda ne yapılması gerektiğini merak etmektedir. Neden hamile kalamıyorum diyenler için hamile kalma ipuçlarını ve önerilerini sizin için derledik.
Gebelik testiyle başlayan süreç, bilinmezlikleriyle birçok anne adayı için şaşırtıcı ve ürkütücü olabilmektedir. Anne adaylarının kimyasal ve erken gebelik kaybı oranlarının yüksek olduğunu öğrenmesiyle birlikte, bu korkunun arttığını görmekteyiz.
#Kimyasal GebelikSayısız faydası olan cevizi yemenin dışında yağının ve hatta ceviz suyunun da birçok faydası var. Tüketeceğiniz ceviz suyu zengin omega 3 içeriği sayesinde öncelikli olarak beyin ve kalbe yararlıdır. Kalp ve beyne olan yararlarının yanı sıra vücuttaki tüm kas sistemine, sinir sistemine, zayıflamaya, cilde ve mide hastalıkları gibi birçok yerine olumlu etki sağlıyor. Peki ceviz suyunun diğer faydaları nelerdir?
#Ceviz SuyuHamilelikte kilo kontrolü mümkün müdür? Sağlıklı ve doğru beslenme yöntemleriyle gebelikte kilo kontrolü sağlamak hatta gerekiyorsa kilo vermek de mümkündür. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Nujen Çolak Bozkurt, gebelikte kilo kontrolü hakkında bilgi verdi.
#Hamilelikte Kilo KontrolüToplumumuzda 'güzelliğin sembollerinden’ biri olarak kabul edilen iri gözlerin altında tiroit hastalığı yatabiliyor! Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Müslime Akbaba, görülme sıklığı kadınlarda erkeklere göre 5 kat fazla olan tiroide bağlı göz hastalığına yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#GözToplumumuzda 'güzelliğin sembollerinden’ biri olarak kabul edilen iri gözlerin altında tiroit hastalığı yatabiliyor! Prof. Dr. Müslime Akbaba, görülme sıklığı kadınlarda erkeklere göre 5 kat fazla olan tiroide bağlı göz hastalığına yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Tiroit Tedavisi3 haftadan uzun süren ve nedeni bilinmeyen ateş durumu "Nasılsa geçer" diye düşünülerek önemsenmediğinde daha ciddi tablolar ile karşılaşılabiliyor. Özellikle bazı enfeksiyon hastalıkları, romatolojik rahatsızlıklar hatta kanserler, nedeni bilinmeyen ateş tanısında göz önünde bulundurulması gereken önemli hastalıklar olarak karşımıza çıkıyor.
#AteşTıpkı cilt gibi, saçınızın durumu sağlığın dışa dönük bir işaretidir. Her bir saç telini oluşturan hücreler için, belli başlı besin maddelerinin düzenli olarak alınmasını gerektirir. Aşağıdaki vitamin ve minerallerin doğru miktarlarda tüketilmesi saçların parlak, güçlü olmasını ve daha hızlı uzamasını sağlar.
#SaçBu enteresan hastalığa paçanızı bir defa kaptırdınız mı kolay kolay kurtulamıyorsunuz. Kadını da erkeği de ilgilendiriyor ama nedense hastaların yüzde 90’ı kadın. Bunda kadınların strese daha sık maruz kalmalarının ve hassas duygusal yapılanmalarının da payı olmalı...
#Osman MüftüoğluBeslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Ender Saraç, kadınların kendi aralarında düzenledikleri günlerin adeta "hamur işi ve karbonhidrat günü"ne dönüştüğünü belirterek, 'Ben kadınların kabul günlerini bir intihar günü olarak yorumluyorum' dedi.
#Ender SaraçTiroit sorularınız çok birikince, biz de bugünü “tiroit günü” yaptık. Sayfamızın tamamını da tiroide ayırdık. Sorular önemli. Konular mühim. Tiroit sorunları da ülkemizde maalesef çok yaygın. Nodülleri, tümörleri, az ya da çok çalışma hallerinin her biri ayrı birer dert! Suyumuzun, toprağımızın, neticede besinlerimizin yeteri kadar iyot içermemesi bunun ilk nedeni. İşte sizden gelen o sorulara yanıtlarımız. Buyurun...
#Osman MüftüoğluToplumda her ne kadar adı pek bilinmese de pelvik taban yetersizliği, bir başka deyişle pelvik taban fonksiyon bozukluğu oldukça sık görülen önemli bir sorun. Yapılan klinik çalışmalara göre bu tablo neredeyse 4 kadından birinde ortaya çıkıyor.
#Pelvik Taban Yetersizliği