Kendinizi sürekli yorgun hissediyor, kilo vermekte zorlanıyor ya da günlük yaşamınızda sebepsiz yere sinirlenip çarpıntı yaşıyorsanız bu durum tiroit bezi hastalıklarına işaret edebilir. Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Ethem Turgay Cerit, tiroit hastalıkları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.
#Tiroidİyileşmek için kullandığınız ilaçların özellikle antibiyotiklerin yanında aldığınız takviyelerin ilaçların etkisini azaltabileceğini biliyor muydunuz? Hastalık döneminde vücut direncini artırmak amacıyla kullanılan besin ve bitkisel kürler ilaçların hastalığı ortadan kaldırmasına yönelik etkisini azaltır. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu, ilaçlarla birlikte kullanılmaması gereken takviyeleri ve ilaçları açıkladı...
#İlaçTürkiye'de her 6 kişiden birinde guatr görüldüğü; guatrlı her 6 kişiden birinde ise nodül tespit edildiği belirtildi. Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan, tiroid nodüllerinin büyük bölümünün radyofrekans yöntemiyle ameliyatsız olarak tedavi edilebileceğini söyledi.
#TiroidAshwagandha bir diğer adıyla Hint ginsengi bitkisi şifalı bitkilerden biri. Modern bitki uzmanları ashwa¬gandha ekstresini stresle baş etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için öneriyor. Peki Hint ginsengi faydaları neler? Ashwagandha tozu nasıl kullanılır?
#Hint Ginsengi FaydalarıTekrarlayan gebelik kaybı ardışık olarak iki veya daha fazla sayıda gebelik kaybının yaşanması olarak tanımlanır. Bu durum, kadınların yaklaşık %1-2'sini etkileyen ciddi bir üreme sağlığı sorunudur. Genetik faktörler, anatomik bozukluklar, hormonal dengesizlikler, bağışıklık sistemi sorunları, birtakım enfeksiyonlar ve çevresel faktörler tekrarlayan gebelik kayıplarına yol açan problemler arasında gösterilebilir.
#Tekrarlayan Gebelik KaybıAtriyal fibrilasyon, düzensiz ve genellikle hızlı kalp ritmine neden olan tehlikeli bir hastalık. Çok sayıda kişi, hastalığından habersiz yaşadığı için ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan atriyal fibrilasyon, son yıllarda gücünü artırdı. Danimarka’da yapılan yeni bir araştırmaya göre hastalığın her üç yetişkinden birini tehdit ettiği ortaya çıktı. Peki atriyal fibrilasyon neden hızla artmaya başladı? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Belirtileri neler? Doç. Dr. Özge Özden Kayhan, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkRahim duvarının incelmesi, adet dönemi boyunca her kadında gerçekleşen bir durumdur ancak bazen adet döneminin sona ermesine rağmen rahim içi duvarı kalınlaşma sürecine girmez. Rahim duvarı inceliği olarak adlandırılan bu problem, hamile kalmaya engel olmasa da embriyonun rahim içine tutunamamasına ve dolayısıyla kişinin gebeliğini sürdürme konusunda olumsuz sonuçlarla karşılaşmasına yol açabilir. Gebeliğin sağlanabilmesi ve doğuma kadar sağlıklı bir şekilde devam ettirilebilmesi için rahim duvarının 7 mm’den kalın olması gerekir.
#RahimSevgili Hürriyet okurları... “SERKAN KIZILBAYIR İLE YAN KOLTUK” sohbetlerimizde bu haftaki konuğum Acıbadem Ankara Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen. Kemik erimesi ile ilgili merak edilenleri ve tedavi yöntemlerini sordum, Doç. Dr. Yeşim Garip Çimen siz okurlarımız için yanıtladı.
#Serkan KızılbayırSevgili Hürriyet okurları... Tiroid kanseri, vücutta hormon üretimini gerçekleştiren tiroid bezi hücrelerinin kontrolsüz büyümesi ile meydana gelmektedir. Erkeklerde tiroid nodüllerinin kanser olma ihtimali, kadınlara göre daha fazladır. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi tiroid kanserinde de tanı ve tedavide olumlu gelişmeler kaydedilmektedir. Tiroid kanseri tedavisindeki güncel gelişmeleri, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Uğur Coşkun ile konuştum. Şu önemli bilgileri verdi:
#Şenol KalyoncuEstradiol vücut için önemli bir hormonu olarak bilinmektedir. Yüksekliği veya düşüklüğü insan sağlığına zararlı olabilir. Peki, estradiol nedir? Estradiol değeri ne olmalıdır? Sizler için bu soruların cevaplarını araştırdık ve sonuçlarını derledik.
#Estradiol Nedirİnsan vücudunda yer alan iki tür kan hücresi vardır. Bunlar beyaz ve kırmızıdır. Beyaz kan hücreleri çeşitli tiplerde oluşur. BASO kan hücreleri bu hücrelerden biridir. Bu hücrelere bazofiller de denir. Sizler için bilinmesi gerekenleri derledik.
#BASO Nedirİnsan vücudunda birçok mineral bulunur. Bu minerallerden birisi de fosfordur. Fosforun düşüklüğü veya yüksekliği yapılan kan testlerinde belirlenir. Bu değerlerin normal değerlerden yüksek veya düşük çıkması birçok hastalığı doğurmaktadır. Peki Fosfor nedir? Fosfor değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Fosfor hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca inceledik.
#Fosfor NedirEn ölümcül hastalıklar arasında yer alan kanserle ilgili son yıllarda çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Teknolojinin her geçen gün biraz daha ilerlemesiyle kanserin hem tanısında hem de tedavisinde ciddi adımlar atılıyor. Son günlerde yapay zekâ ile kanser tespiti yapılması, bir Türk fizik mühendisi tarafından icat edilen elektronik sütyen ile meme kanserinin hızlıca teşhis edilebilmesi ve yalnızca kanser taşıyan hücreleri hedef alan bir ilacın geliştirilmesi gibi dikkat çeken adımlar peş peşe geldi. Dünyada da çok konuşulan bu gelişmeler akıllara tek bir soruyu getirdi: Kansere karşı savaşı kazanıyor muyuz? Konunun uzmanı 6 isim kanserle ilgili gelişmeleri ve hastalığın 10-15 yıldaki geleceğini yorumladı...
#KanserÜnlü Sanatçı Işın Karaca sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada uzun süredir Alopesi Areta hastalığı ile mücadele ettiğini açıkladı. Saçkıran hastalığı olarak da geçen hastalığın tıp literatüründeki karşılığı Alopesi Areata olarak biliniyor. Alopesi Areata hastalığı bağışıklık sisteminin kendi hücre ve dokulara karşı mücadele etmesiyle ortaya çıkıyor. Bu mücadeleden en çok etkilenen bölge ise kıl kökleri olarak biliniyor. Bu durumun geliştiği çoğu kişide saçların bozuk para veya daha büyüklükle yuvarlaklar şeklinde döküldüğü tespit ediliyor. Peki Alopesi Areata hastalığı nedir? Alopesi hastalığı tedavisi var mı? İşte, hastalığa ilişkin bilgiler…
#Alopesi Areata Hastalığı NedirYurt dışında çok popüler olan zayıflama iğneleri son zamanlarda ülkemizde de oldukça ilgi görmeye başladı. Bu iğneler obez hastaların zayıflaması için piyasaya sürülse de birazcık kilo fazlalığı olan, diyet ve spor yapmadan hızlı bir şekilde zayıflamak isteyenlerin de tercihi haline geldi. Üstelik reçetesiz satıldığı için kontrolsüz bir şekilde kullanılıyor. Peki bu iğneler ne kadar sağlıklı? Yan etkileri var mı? Verilen kilolar geri alınıyor mu? Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sinan Çağlayan hurriyet.com.tr'ye konuştu.
#Sağlık