Tırnaklarda meydana gelen kırılmalar ve izler vücudun bir şeye ihtiyacı olduğunu anlamına gelebiliyor. Yani tırnaklarımız aslında mineral ve vitamin eksikliğimizin sinyallerini verebiliyor. Tırnaklarda meydana gelen sorunlar, bu sorunların anlatmak istedikleri ve tırnak sağlığı için gerekli olan vitamin ve minerallere bir bakalım.
#Tırnak SağlığıÇoğunlukla çocukluk yaşlarında başlayan tırnak yeme sorunu, çocuklarımızın iç dünyalarında bazı şeylerin iyi gitmediğini ifade etme yollarından biridir. Eğitmen ve Danışman Ebru Demirhan, çocuklarda tırnak yeme sorununun sebepleri ve çözüm yolları ile ilgili bilgiler verdi.
#Akademik BaşarıDış görünüşüne önem vermeyen yok denecek kadar azdır. Peki bunun sınırı ne olmalı? Dünyanın en güzel kadınlarından biri olarak kabul edilen Megan Fox’un geçtiğimiz günlerde yaptığı “Çok uzun yıllardır vücut dismorfik bozukluğu ile yaşıyorum” açıklaması, bu sorunu gündeme taşıdı. Biz de konuyu uzmanlarla mercek altına aldık. Haberler maalesef kötü: Bu bozukluğu yaşayanların sayısı Türkiye’de de giderek artıyor. İşte ayrıntılar...
#Sağlıkİçine kapanıklık, bazen yaşanan olaylar sonrasında bazen de kişinin yapısı gereği ortaya çıkan bir davranış biçimi… Özellikle çocuklardaki içe kapanıklık ebeveynleri endişelendiriyor. Peki içe kapanıklık neden olur? Bu durumu aşmak için neler yapılmalı? Bir Sorudan Fazlası serimizde bu sorulara cevap aradık…
#İçe KapanıkDemir eksikliği, vücutta yeteri kadar demir minerali olmadığı zaman ortaya çıkar. Bu, kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvar sayısının azalmasına neden olur ve “kansızlık” ya da “anemi” adı verilen bir duruma yol açar. Çocuklarda demir eksikliği belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır sizler için derledik.
#ÇocukFarklı parazitler birçok farklı semptomlara neden olur ve bazıları diğer bulaşıcı hastalıkları taklit edebilir. Çocuklarda parazitin semptomları genellikle gastrointestinal rahatsızlık olarak kendini gösterir, ancak bu sadece buzdağının görünen kısmıdır. Peki, Çocuklarda parazit neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır ayrıntıları ile derledik.
#ÇocukCovid-19’un ilk çıktığı günden bu yana en az risk barından grup hep çocuklar oldu. Ta ki Omicron varyantına kadar… Dünyadan gelen veriler Omicron’un çocukları diğer varyantlara göre daha fazla enfekte ettiğini ve hastaneye yatış oranlarını da arttırdığını gösteriyor. Haliyle ebeveynlerin kafasında da sayısız soru var. İşte o önemli sorular ve 5 farklı uzmandan detaylı cevaplar…
#KoronavirüsDijitalleşen ve hızlanan dünyada dikkatimizi günden güne kaybediyoruz. Sosyal medya uygulamalarının geliştiği, sınırların ortadan kalktığı bugünlerde sadece bir konu üzerine en fazla üç dakika odaklanabiliyoruz. Teknoloji bağımlılığından kurtulamayan, dijital cihazlara mahkûm olan insanlık çok geç olmadan benliğini kurtarabilecek mi? İşte uzmanların önerileri...
#TeknolojiTırnak yeme alışkanlığının zararları Kovid-19 salgını ile el hijyeninin ön plana çıktığı bu dönemde daha önemli hale geldi. Bu davranışın aile içinde fark edilmemiş sorunların çözümü için bir sinyal ve şans olarak görülmesi gerektiğine dikkat çeken Klinik Psikolog Aylin İpek Timur, önlenmesi için tavsiyelerde bulundu.
#Tırnak Yeme AlışkanlığıMarmara Üniversitesi (MÜ) Atatürk Eğitim Fakültesi Okulöncesi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ozana Ural, COVID-19 salgını nedeniyle evde kalmak zorunda olan çocuğun çevrimiçi okulla anne-baba eğitim desteği alsa bile akranlarıyla etkileşimden, hareket etmekten ve oyun oynamaktan kısmen mahrum kaldığını söyledi.
#Marmara ÜniversitesiTırnak yeme davranışı genellikle 3 yaşından itibaren ortaya çıkan uyum ve davranış bozukluğu olarak kabul edilmektedir. Tırnak yeme alışkanlığı sinirlenmeye, heyecana bağlı olabilirken, obsesif-kompulsif bozukluk sebebiyle de oluşabilmektedir. Bu durumla her ebeveyn karşılaşabilir.
#Çocuklar Neden Tırnak YerAnne babalar olarak çocuklarımızın büyüme gelişimleri sırasında her gün kafamızı meşgul eden sorularla mücadele etmekten kendimizi alamayız. Çocuğumun büyümesi yaşına uygun mu? Zihinsel ve bedensel gelişmeleri iyi mi? Duygusal gelişime yardımcı olabilmek için neler yapmalıyım? Fark edilmeyen bir hastalığı var mı?
#ÇocukYorgunluk yeni bin yılın en yaygın sağlık sorunu. Doktor ofisleri, hastane poliklinikleri yorgunluktan yakınan hastalarla dolu. Komşu sohbetlerini, yemek masalarını, iş toplantılarını da en çok “yorgunluk sohbetleri” süslüyor. Kısacası “o” hep gündemimizde ve hiç çıkmıyor!
#Osman MüftüoğluEMDR terapisi, tam açıklamasıyla göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme anlamına gelmektedir. EMDR hızlı sonuca ulaştıran çok güçlü bir psikoterapi tekniğidir. Bu terapi yaklaşımının en önemli özelliklerinden biri ise yaş sınırı olmaksızın uygulanmasıdır, yani küçük bir bebeğe dahi uygulanabilir. Çocuk ve ergenlerde oldukça hızlı cevap veren bu terapi tekniği, Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) gibi birçok sağlık ve devlet kurumu tarafından onaylanmıştır.
#EmdrBurası yaratıcısının imzasını çok güçlü olarak taşıyan, nevi şahsına münhasır bir mekân. Görmüş geçirmiş ve çok boyutlu biri olan Ece Hanım’ın evinin uzantısı gibi bir yer. Ece’nin malzeme seçme, yemek tasarlama ve pişirme hüneri kadar yaşam felsefesi ve tarzının, mekânın her yerine yansıdığını söyleyebilirim.
#Vedat MilorBurası yaratıcısının imzasını çok güçlü olarak taşıyan, nevi şahsına münhasır bir mekân. Görmüş geçirmiş ve çok boyutlu biri olan Ece Hanım’ın evinin uzantısı gibi bir yer. Ece’nin malzeme seçme, yemek tasarlama ve pişirme hüneri kadar yaşam felsefesi ve tarzının, mekânın her yerine yansıdığını söyleyebilirim.
#Ece AksoyStres hepimizde istem dışı bazı belirtiler oluşturabiliyor, beklenmedik, sürpriz bazı problemler hatta kişilik değişimleri yaratabiliyor. Bunların bir kısmı ise stres maksimizasyonu sınırına ulaştığımıza yani işin kritik bir noktaya geldiğine işaret ediyor. İşte o kritik işaretler ortaya çıkınca işi oluruna bırakmak yerine bir doktordan yardım almanız gerekiyor. O işaretlerden bazıları şunlar...
#Osman Müftüoğlu