Kedi sahiplerinin ya da kedi sahibi olmayı isteyen pek çok bireyin merak etmiş olduğu sorular içerisinde bulunmaktadır. Kedilerin suyu sevmiyor oluşu, herkes açısından bilinmekle birlikte kedilerin hepsi, kendini temizleyen canlılardır. Fakat buna rağmen kediler de kimi zaman yıkanmaya gereksinim duyabilirler. Peki, kediler nasıl ve ne zaman yıkanır? Yavru küçük ve yetişkin cins kedi yıkama önerilerini derledik.
#Kedi Yıkama ÖnerileriUluslararası Altın Koza Film Festivali’ne, Adana’ya gelip meslektaşım Mehmet Uluğtürkan’la buluşmamak olmazdı. Çukurova bölgesinin ekonomi gazetesi Refleks’in yayın yönetmenliğini yapan Uluğtürkan, çok satan tarihi romanların da yazarı. Son romanı “Rüsumat”, Kurtuluş Savaşı’nda Ruslardan alınan cephaneyi İnebolu’ya taşıyan, düşman donanmasından gizlenmek için önce batırılıp sonra yüzdürülen efsane geminin hikayesi.
#Mehmet UluğtürkanKargo poşetlerine kimyasal atık muamelesi yaptığımız, marketten aldıklarımızı tek tek yıkadığımız zamanlar daha dün gibi. Son günlerde koronavirüse yakalananların sayısında yine bir artış görülse de artık pandemi dönemindeki alışkanlıklarımızın çoğunu sürdürmüyoruz. 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü sebebiyle 100 kişiye hangi alışkanlıkları hâlâ önemsediklerini, hangilerini unuttuklarını sorduk. Gördük ki pandemi birçoğumuzda derin iz bırakmış.
#Hazan AKÖZ IŞIKParazit mantarları hastalık yapıcı etkisi bulunan bir saçkıran, el, ayak, tırnaklarda hastalık yapan bir hastalıktır. Pek çok yol ile bulaşmaya müsaittir. Tükürük, ilaç, cinsel yol, deri teması, yiyecek ve içecekler, solunum yolu gibi yollarda bulaşabilen hastalıklardır. Vücutta kendi yaşam alanlarını kurarak zararları ile hastalıklara yol açarlar. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Psikolog Gözdem Özdem Akaydın, deprem sonrası sarsıcı etkiler yaşandığına dikkat çekerek, "Çocukların deprem konuşmalarına, haberlerine ve görüntülerine maruz kalmamaları gerekir. Bunun yerine çocuğa açık ve net kısa bilgiler verilerek güven ortamı oluşturulmalıdır" dedi.
#ÇOCUKANKARA'da Psikolog Gözdem Özdem Akaydın, deprem sonrası sarsıcı etkiler yaşandığına dikkat çekerek, "Çocukların deprem konuşmalarına, haberlerine ve görüntülerine maruz kalmamaları gerekir. Bunun yerine çocuğa açık ve net kısa bilgiler verilerek güven ortamı oluşturulmalıdır" dedi.
#Psikolog Gözdem Özdem AkaydınAlkol bazlı el dezenfektanlarının, su ve sabuna erişilemediği durumlarda kullanılması gerekir ve imkan bulunduğunda hemen eller sabunla yıkanmalıdır. El dezenfektanları sabunla yıkamanın yerini tutmaz, geçici bir önlemdir. Ayrıca; aşırı kullanımı zararlıdır. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Sönmez, etkili el yıkama tekniğini anlattı.
#El YıkamaSalgın döneminde hastalığın bulaş yollarından biri olan ellerin temizliğinin önemini vurgulayan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Kuşku, sosyal el yıkama’ denilen yöntemle yani sadece sabun ve su kullanarak ishallerin yüzde 40’ı, zatürrenin yüzde 20’sinin önlenebileceğini ifade etti.
#SağlıkEnfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Kömür, cildin önemli bir bağışıklık organı olduğunu belirterek, toplumda her yaştan kişide çok sık rastlanan tırnak yeme alışkanlığının, virüsü direkt olarak vücuda alma riski açısından büyük tehdit oluşturduğunu bildirdi.
#KoronavirüsŞüphesiz her ülkenin, her bölgenin kendine ait, yılların birikimiyle oluşmuş sokak lezzetleri kültürü vardır. Kokoreç, midye, döner, nohut pilav bizimkilerden birkaçı. Gelin görün ki son araştırma yine akılları baştan aldı. Birçok üründe tifoya neden olan bakteriler tespit edildi. İyi de sokaktakinin lezzeti de bir başka! “Öyleyse nereden yiyeceğiz? Nelere dikkat edeceğiz?” Cevabını sokak lezzetlerinin ‘ustaları’ verdi.
#YazarAğız, Diş ve Çene Cerrahı Dr. Selin Gaş, halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen bruksizm rahatsızlığının neden kaynaklandığının hala tam olarak bilinemediğini söyledi. Gaş, bruksizmin birçok farklı tedavi yöntemi olduğuna dikkat çekerek, ”Çoğu hasta farkında bile olmaz. Tanısını koymak da oldukça zordur. Tanıdan sonra, tedavi yöntemlerinden biri yetmez, birkaçını uygulamak gerekebilir” dedi.
#DişTüm maskelerin tek kullanımlık olduğuna dikkat çeken eczacı Yıldız Türkaydın, “Maskelerin herhangi bir yöntemle dezenfekte edilmeye çalışılması; cerrahi maskelerin fiziksel bütünlüğünü ve kumaş yapısını, diğer maskelerin de ilave olarak filtre yapılarını da bozarak işlevsiz hale getirebilir. O yüzden tüm maskelerin tek kullanımlık olduğunu bilip, kullanım sonrası dezenfekte etmeye çalışarak tekrar kullanmamalıyız” dedi.
#EczacıBütünlüğü bozulan derinin her türlü virüs ve bakteriler için giriş yolu oluşturabileceğini söyleyen Dermataloji Uzmanı Dr. Figen Akın “Her el yıkama sonrası mutlaka derinin kuruluğunu önlemek amacıyla nemlendirici kullanın” dedi, el temizliğinde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
#Koronavirüsten KorunmaSAĞLIK Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Ateş Kara, koronavirüsten korunmak için her saat başı en az 20 saniye ellerin ovularak yıkanması gerektiğini söyledi.
#GazetehaberleriYaz geldiğinde şüphesiz hepimiz ağır botları ve kalın ayakkabıları rafa kaldırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tüm kış boyunca çoraplar ve ayakkabılar içinde hapsolan ayaklarımızsa, rengarenk sandalet ve terliklerle buluşmanın rahatlığını yaşıyor. Peki, ayaklarımız buna ne kadar hazır? Dermatoloji Uzmanı Dr. Hicran Ercan Diker, yaz aylarında yapılacak ayak bakımıyla ilgili bilgiler paylaşıyor.
#AyakOkula giden çocuklar gitmeyenlere göre daha sık solunum yolu hastalıkları geçiriyor. Bunun nedeni ise sık paylaşılan okul gereçleri, ortak paylaşım alanlarında kullanılan eşyalar olabilir. Okula başlanılan ilk yıllarda çocuklara el yıkama alışkanlığı sağlamanın büyük faydası vardır. İşte çocukların enfeksiyonlardan ve mikroplardan korunması için dikkat edilecek hususlar...
#OkulDüzenli el yıkama alışkanlığı hastalıklardan korunmak için çok önemlidir. Temiz görünen ellerde bile hastalık yapıcı binlerce mikroorganizma vardır. Bu yüzden gün içerisinde ellerinizi doğru teknikle yıkayarak enfeksiyon hastalıklarından korunabilirsiniz.
#El YıkamaKalabalık ve toplu yaşanan ortamlarda, başta grip olmak üzere Hepatit-A gibi bulaşıcı hastalıklar, yıkanmayan eller sebebiyle hızla yayılabiliyor. Düzenli el yıkama alışkanlığı kazanmak ve el hijyeni için 30 saniye ayırmak, özellikle toplu taşıma araçlarında hasta kişilerin dokunduğu yerlere temas sonucu geçebilecek hastalıklardan koruyabiliyor.
#El TemizliğiKemoterapi alan hastalar için moral, motivasyon ve günlük yaşamın içerisinde kalmak önem arz etmektedir. Sıvı alınmalı ve kişisel bakım, temizlik korunmalıdır. İşte, kemoterapi alan hastalar için Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün paylaştığı bazı bilgiler
#KemoterapiHavaların ısınması mantar enfeksiyonlarına davetiye çıkarmaya başladı. Mantarların en çok görüldüğü yerlerden biri de ayak tırnakları. Başlangıçta bir kozmetik sorun gibi görünen tırnak mantarının, tedavi edilmemesi durumunda, sosyal ve psikolojik sorunlara, iş ve aile hayatında başarısızlık ve mutsuzluklara neden olabilir. Peki, tırnak mantarı nedir? Tırnak mantarı tedavisi nasıl yapılır?
#Tırnak Mantarı Nedir?Hava sıcaksa veya aşırı bedensel faaliyet gösterdiğimizde terleriz. Korkup sinirlendiğimizde terleriz. Kontrolsüz ölçüde heyecanlandığımızda terleriz. Bu tür terlemelerin hepsi normaldir. Ne var ki bazen ortada ciddi bir neden yokken de ter dökebiliriz. Mesela mı? Buyurun...
#Osman MüftüoğluÖzgürce gülebilmek hepimizin arzusu ve hayalidir, ancak bazen öyle durumlar olur ki dişlerimizin şeklinden, dizisinden, renginden dolayı dişlerimizi diğer kişilere göstermemek için gülmekten kaçınırız veya gülerken ağzımızı ellerimizle kapatırız. Diş hekimi Dr. Kerem Aras güzel bir gülüşe sahip olmak için neler yapılması gerektiğini anlattı.
#Ankara Kerem Aras