Çocuklarda okulla birlikte başlayan hastalıklara dikkat

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda okulla birlikte başlayan hastalıklara dikkat
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2016 17:49

Çocuklarda okulla birlikte başlayan hastalıklara dikkat

Haberin Devamı

ÖZEL Bodrum Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevda Oktay, okulların açılması ve kış aylarının da yaklaşması ile birlikte çocukların hastalık risklerinin artmasına yönelik anne, baba ve öğretmenleri uyardı.

Özel Bodrum Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevda Oktay, anne, baba ve öğretmenlerin çocukların hasta olma risklerine karşı dikkatli davranmaları gerektiğini vurguladı. Okula giden çocukların enfeksiyonlar, yaralanmalar, diş sağlığı sorunları, astım ve diğer alerjik hastalıklar, büyümede yetersizlik, beslenme bozuklukları, öğrenme güçlüğü gibi birçok sağlık sorunu ile karşılaşabileceklerini belirten Oktay, "Çocuklarda okulların açılıp, havaların soğumaya başlamasıyla beraber anjin, farenjit, nezle, grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonları artar. Basit önlemlerle atlatılabilecek nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları iyi tedavi edilmediği zaman otit, sinüzit gibi bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir. Burun açıcı ilaçlar, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar kullanılmalıdır. Antibiyotiğe hemen başlanmamalıdır. Orta kulak iltihapları kalıcı işitme kayıplarına neden olabileceği için önemsenmelidir" dedi. Gribin, özellikle Eylül ile başlayan sonbahar-kış dönemini kapsayan mevsimsel özellik arz eden bir hastalık olduğunu belirten Oktay,ateş düşürücülerin gereksiz yere kullanımının çocukların doğal bağışıklık sisteminin güçlenmesine engel olduğunu ifade etti. Öksürüğün oluşan salgıların solunum yollarından temizlenmesi için vücudun bir savunma mekanizması olduğunu hatırlatan Oktay, öksürük kesici ilaçların önerilmediğini dile getirdi.

KORUNMADA EN İYİ YÖNTEM GRİP AŞISI

Oktay, solunum sıkıntısı nedeni ile hastaneye yatırılarak tedavi gerektirecek kadar ağır solunum sistemi enfeksiyonuna yol açabilen gribal enfeksiyonları önlemenin en önemli yolunun aşılanma olduğunu söyledi. Oktay, "Dünya Sağlık Örgütü her sene yeni tip grip virüsüne karşı hazırlanan grip aşılarının özellikle şeker hastalığı, alerjik bronşit, bağışıklık yetersizliği, doğumsal kalp hastalığı gibi rahatsızlıkları olan çocuklara uygulanmasını önermektedir. Amerikan Pediatri Akademisi de 6 aydan büyük her çocuğa eylül ile ocak ayları arasında grip aşısı yapılmasını önermektedir" dedi.

EL HİJYENİ ÖNEMLİ

Oktay, idrar yolu enfeksiyonlarının, üst solunum yollarından sonra ikinci sıklıkta gözlendiğini belirterek, "Özellikle okullardaki tuvalet temizliğinin yetersizliği nedeniyle çocukların idrar tutmaları ve idrarı eve saklama alışkanlıkları, kızlarda alt temizliğinin önden arkaya doğru yapılmaması, dar ve sentetik iç çamaşırlarının giydirilmesi idrar yolu enfeksiyonlarının nedenlerindendir. Yine hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanmış gıda tüketimiyle gelişen gıda zehirlenmeleri, el hijyenine dikkat edilmemesi ile gelişen barsak enfeksiyonları ve kıl kurdu başta olmak üzere barsak parazitleri de okul çocuklarında sıkça gözlenen enfeksiyon hastalıklarıdır. Hastalıkları önlemede alınacak önlemlerin başında enfeksiyon geçirmekte olan öğrenci ve kişilerin okula girmemesi, ve el hijyenine maksimum önem gösterilmesi gelir. Ayrıca sınıfların sık sık havalandırılması, düzenli el, tırnak ve saç kontrolü yapılması, sınıftaki öğrenci sayısının 20 civarında olması gerekmektedir" diye konuştu.

Hülya ELTEŞ / BODRUM (Muğla), (DHA)

FOTOĞRAF

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!