Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Dijital 2024 Global Genel Bakış ve Türkiye Raporu’nda açıklanan Nisan verilerine göre Türkiye’nin dijital medya alışkanlıklarını ve tercihlerini değerlendirdi. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin 2024’te internette geçirdiği süreye bakıldığında günde 7 saat 6 dakika ile dünyada 19. sırada yer aldığını belirterek, nüfusun yüzde 86,5’inin internet kullanıcısı, yüzde 93,8’inin mobil bağlantı sahibi ve yüzde 67,4’ünün sosyal medya kullanıcısı olduğunu bildirdi.
#Abdulkadir UraloğluZ kuşağı şu sıralar ‘hızlı yaşlanma’ ile gündemde… TikTok kullanıcısı olan fenomen Jordan Howlett’in geçtiğimiz günlerde ortaya attığı “Günümüzde Y kuşağı yaşlarından daha genç görünürken, Z kuşağı çok daha yaşlı görünüyor” teorisi sosyal medyada popüler oldu. ABD'li araştırmacılar da bu düşünceyi destekledi. Peki Z kuşağı neden yaşından büyük görünüyor?
#SağlıkTemsilciler Meclisi geçen hafta Çin merkezli TikTok’un sahibi ByteDance’nin uygulamayı bir ABD şirketine satmasını eğer satış gerçekleşmezse TikTok’un Amerika’da kullanımının yasaklanacağını bildiren yasa tasarısını ezici bir çoğunlukla kabul etti, 352 oya karşılık-65 oy.
#TiktokHayatımızı kolaylaştıran akıllı ev aletlerinin güvenilirliğine dair tartışmalar devam ederken İngiltere merkezli 'Which' şirketinin yaptığı bir araştırma kullanıcıları korkuttu.
#Akıllı Ev AletleriTwitter’a rakip olmaya hazırlanan, Meta çıkışlı Threads uygulaması dünyaya ‘Merhaba’ dedi. Instagram 2,4 milyar, Twitter günlük 250 milyon aktif kullanıcıya sahip. Bir sosyal medya danışmanlık şirketi CEO’su gelişmeleri yorumladı, “Instagram kullanıcılarının 10’da 1’i Threads’i denemeye başlasa, Twitter’ı bir çırpıda yutabilir” dedi. Kullanıcıları taşımak kolay, maharet kalmalarını sağlamak
#Umut Fırat EroğluGenel merkezi Çin’de olan ByteDance adlı şirketin sahibi olduğu TikTok’un Amerikalı kullanıcı verilerini Çin’e sızdırmasından endişe duyuluyor. Hatta TikTok, ABD tarafından ‘ucu kendilerine doğrultulmuş bir silah’ olarak görülmeye başlandı ve uygulamanın ülkede yasaklanma ihtimali kuvvetlendi. Ve geçen hafta TikTok CEO’su Shou Zi Chew sorgu sandalyesine oturdu.
#Umut Fırat EroğluBatı başkentleri bir süredir sosyal medya uygulaması TikTok ile meşgul. ABD’den Yeni Zelanda’ya birçok ülkede resmi görevliler uygulamayı kullanmaktan men edildi. Washington, şirketin ABD’ye satılması için Çinli ByteDance’a büyük baskı yapıyor. Peki neden? Yedi soruda dünyanın TikTok gündemini derledik:
#TiktokHer gün çok sık kullanılan uygulamalar, isminiz, doğum tarihiniz hatta neler yapmaktan hoşlandığınıza dair bilgileri toplayabiliyor ve bu verileri zaman zaman paylaşabiliyor. Hesabınıza girişi hızlandırmak için verdiğiniz izinlerle okay (tamam) tuşuna basmanız, hackerların da bilgilerinizi görmesini sağlayabilir. Bu bilgilerle para çekmek, ödeme yapmak ve yeni bir kredi kartı çıkarmak söz konusu olabilir.
#Siber GüvenlikHer gün yeni bir sosyal medya platformu karşımıza çıkıyor. Platformlar genç kullanıcıları çekebilmek için kıran kırana bir savaş veriyor. Bu savaşta her yol mübah kabul edilse de fiyaskoyla sonuçlanan hamleler de yok değil. Geçtiğimiz hafta bütün dünya böyle bir fiyaskoya şahit oldu. Peki neden? Ayrıntılarıyla masaya yatırdık...
#InstagramYüz değiştirme uygulamaları; pek çok kişinin eğlenceli zaman geçirmesine imkan tanımaktadır. Bununla beraber günümüzde pek çok başarılı yüz değiştirme programları bulunmaktadır. Yüz değiştirme uygulamalarının pek çoğu; Snapchat ile beraber akıllı telefonu kullanan kişiler arasında çok popüler bir hal aldı. Bununla beraber birkaç dokunuşla beraber yüzleri değiştirip, eğlenceli anlar yaşamaya izin veren pek çok uygulama vardır. Ancak en fazla kullanılanlar, en başarılı olanlardır. Peki, en çok kullanılan yüz değiştirme programları ve uygulamaları (Android, iOS ve PC) nedir detayları ile derledik.
Elon Musk, geçtiğimiz günlerde Twitter'ın ünlüler için çekiciliğini kaybettiğini çok takipçili büyük hesapların adeta uyuduğunu belirterek "Twitter öldü mü?" diye sormuştu. Twitter ölmedi belki ama Musk'ın söylediklerinde de haklılık payı büyük. Peki sorun ne? Ünlüler neden Twitter'dan kaçıyor? En önemlisi de yeni patronun yeni politikaları bu kaçışa çare olabilecek mi? İşte cevabı...
#TwitterZ kuşağı, milyonlarca içeriği barındıran dünyanın bilgi havuzu Wikipedia’nın derinliklerine dalıyor. Dijital madencilikle ‘tuhaf’ başlıkları keşfeden gençler, sosyal medya üzerinden mizah yüklü paylaşımlar yaparak ‘Wikipedia’nın Derinlikleri’ni gün yüzüne çıkarıyor. İşte sosyal medya gençliğinin Wikipedia ile imtihanı…
#WikipediaSavaş Rusya'da geniş bir kuşak çatışmasını da beraberinde getirdi. Ukrayna’daki savaşa karşı çıkan genç Ruslar, Putin'i destekleyen yaşlı akrabalarla çatışıyor. Savaş hakkındaki bu fikir ayrılıkları ailelerde derin bölünmelere neden oluyor. Savaş istemeyen genç Ruslardan ‘‘Annem Rusya’ya ihanet ettiğimi söylüyor’ diyen de var “Bir daha aynı masaya oturabileceğimizden emin değilim” diyen de…
#Rusya Ukrayna