Sürekli değişen ve gelişen, bilimsel ve teknolojik açıdan yeniliklere uyum sağlamaya çalıştığımız bir dünyada yaşıyoruz. Araştırma ve geliştirme, inovatif büyümenin merkezi konumundaki yükseköğretim kurumları da bu süreçten hem etkilenmekte hem de sürecin devam edebilmesi için adeta bir lokomotif görevi üstleniyor. Yükseköğretimin bu küreselleşen ve yeniliklere maruz kalan ekosisteminde uluslararasılaşma ve kalite süreçleri de büyük önem taşıyor. Bir ülkenin yükseköğretim sisteminin uluslararası ölçekte rekabet edebilirliği, o ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimi için belirleyici bir unsur. Bu açıdan bakıldığında, üniversitelerin uluslararasılaşması ve uluslararası tanınırlığı, yükseköğretim kurumlarının başarısı ve sürdürülebilirliği noktasında oldukça kritik bir rol oynar.
#Konuk Yazarİçinde bulunduğumuz dönemde, pek çok lidere göre “tünelin sonundaki ışığa yaklaşmaktayız”. Karantinada geçirdiğimiz günlerin uzaması sonucu, tüm kesimlerde bir an önce günlük hayatın normale dönmesi beklentisi var. Ancak çoğu insanın hala fark etmediği ve asıl zorluk teşkil edecek konu; bazı şeylerin bir daha asla alıştığımız gibi olmayacağı…
#HürriyetOECD’nin son açıkladığı ‘Dünyada Eğitime Bir Bakış’ raporunda yurtdışında eğitim gören öğrencilerin güncel verileri de derlendi. Dünyada en çok uluslararası öğrencisi olan ülke hangisi? Yüzde kaçlık bir paya sahip? Bunlar, verilerle yanıtlanıyor. Rapordan yola çıkarak yükseköğretimdeki ‘yeni oyuncuları’ sizlerle tanıştıralım istedik.
Yükseköğretim derecelendirme kuruluşu THE’nın,‘2015-2016 Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nda, Türkiye ile birlikte bazı ülkelerdeki üniversiteler büyük düşüş yaşadı. Akademisyenler, bu yıl değerlendirmede yapılan değişikliklerin dünyada güven bunalımı doğurduğunu belirtiyor. Boğaziçi Üniversitesi uluslararası ilişkilerden sorumlu akademik işler koordinatörü Prof. Dr. Taner Bilgiç de, “THE, altımızdaki halıyı çekti” diyor.
#ÜniversiteTürkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı (Koruncuk), okulu olmayan fakat dünyanın en zor ve önemli konusu olan ‘anne-babalık’ hakkında uzmanlar eşliğinde ebeveynleri eğitmek için kolları sıvadı. Anne ve babaların çocuklarına karşı olumlu tutum ve davranışlar geliştirmesine yardımcı olmak, çocuklarıyla nasıl sağlıklı bir iletişim kurabileceklerini anlatmak, gelişme süreci içindeki değişimlerinden cinsel eğitimlerine kadar çocuk ve genci ilgilendiren farklı konularda ebeveynleri bilinçlendirmek amacıyla kurulan ‘Koruncuk Ana-Baba Okulu’, Vakfın Mütevelli Üyesi Prof. Dr. Klinik Psikolog Tülin Yurtbay önderliğinde Bolluca Çocukköyü Kültür Merkezi’nde hayata geçirilecek.
#OkulYükseköğretim derecelendirme kuruluşu The Times Higher Education (THE), 2015-2016 Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nı yayımladı. Değerlendirme kriterlerinin değişmesiyle ODTÜ, Boğaziçi ve İTÜ, geçen yıla kıyasla büyük düşüş yaşadı. Koç Üniversitesi ise 251-300 sıra bandında yer aldı.
#OdtüThe Times Higher Education (THE) dünyanın önde gelen üniversite derecelendirme kuruluşlarından. Dünya çapında yaptığı farklı sıralamalarda üniversiteleri; uluslararası görünürlük, araştırma etkisi, endüstri bağlantısı, atıf oranı gibi kriterlere göre değerlendiriyor. THE’nın farklı listelerinde Türkiye’den de üniversiteler bulunuyor. ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi, Bilkent, Koç ve Sabancı listede en sık adı geçen üniversiteler. THE’nın Baş Editörü Phil Baty, Türk üniversitelerinin son yıllarda özellikle araştırma etkileriyle ön plana çıktığını ve sağlıklı bir gelişim yaşadığını söylüyor. Ancak Baty’e göre Türkiye’nin yükseköğretimde üst sıralarda yer alması için rehavete kapılacak zamanı yok. Baty, Hürriyet’in e-posta ile yolladığı soruları yanıtladı.
#AraştırmaAlmanya’nın Bremen şehrinde bulunan Jacobs Üniversitesi, uluslararası bir eğitim kurumu. Dünyanın her tarafından öğrencileri bulunuyor. Türk öğrencilerin oranı ise yüzde 8. Üniversitenin rektörü Prof. Dr. Katja Windt ile verilen eğitimi konuştuk.
#ÜNİVERSİTELondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu The Times Higher Education (THE) Asya Üniversiteleri Sıralaması 2015’in ilk 50’sinde 6 Türk üniversitesine yer verdi. Sıralamada en büyük başarıyı ise önceki yıla göre 17 sıra yükselerek 12’nci sıraya yerleşen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) elde etti. İlk sırada ise Japonya’dan Tokyo Üniversitesi bulunuyor.
#ÜNİVERSİTEUluslararası yüksek öğretim derecelendirme kuruluşu The Times Higher Education (THE) dünya üniversiteleri itibar listesini açıkladı. Global çapta en etkili üniversitelerin değerlendirildiği sıralamada geçen yıl 71-80 sıra bandında yer alan Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), 2015’te ilk 100’e giremedi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ), dünyanın en saygın ve tanınmış akademisyenlerinin oylarıyla belirlenen “The Times Higher Education World Reputation Ranking 2012” listesine girerek, dünyanın saygın 100 üniversitesi sıralamasında 90-100 aralığında yer aldı.
“Dünyanın en iyi 100 üniversitesi” listesine giren tek Türk okulu Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) oldu. ODTÜ'nün başarısını değerlendiren İtalyan gazetesi Il Giornale, “İtalyan üniversiteleri sınıfta kaldı. Türkler bile bizi solladı. Ankara ODTÜ, ilk kez listeye girdi. Ama bu prestijli üniversite akademik performansıyla eğitimde lider Amerikalıları da hayran bırakıyor” dedi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yayımlanan Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’na göre, 2023 yılı Uluslararası Yeşil Üniversite Endeksi’nde (UI Greenmetric) 6 Türk üniversitesi dünya sıralamasında ilk 100’e girdi. Sıralamada, İstanbul Teknik Üniversitesi 46’ıncı, Yıldız Teknik Üniversitesi 63’üncü, Erciyes Üniversitesi 85’inci, Özyeğin Üniversitesi 89’uncu, Ege Üniversitesi 96’ncı, Yeditepe Üniversitesi ise 98’inci oldu. Ayrıca ilk 1000’de Türkiye’den 93 üniversite yer aldı.
#YÖKYaşar Üniversitesi, dünyadan 749 üniversitenin girmeyi başardığı Times Higher Education (THE) Disiplinlerarası Bilimler kategorisinde yer alan Türk vakıf üniversiteleri arasında yedinci, Ege bölgesinde bulunan vakıf yüksek öğretim kurumları arasında ise birinci sırada yer aldı.
#AVRUPADAN HABERDünya üniversiteleri sıralama kuruluşu Times Higher Education (THE), 2025’in en iyi üniversitelerini açıkladı. 2 binden fazla kurumun sıralandığı listede Türkiye 91 üniversite ile temsil edilerek, rekor kırdı. İlk 1000’e 12 Türk üniversitesi girdi. ODTÜ, Koç ve Sabancı Üniversiteleri de ilk 500’deki yerlerini korudu.
#THE 2025Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi (NTU) Rektör Yardımcısı Prof. Ling San “Yapay zekâ, bilgiyi kolayca getirse de ‘doğru ve yanlışı’ ayırt etmek için öğrenmeye daima ihtiyacımız olacak. Yapay zekâyı keşfetmesi gereken eğitimciler, ‘öğrenmeyi özelleştirmek’ ve öğrencilerin derslerinde geride kalıp kalmadıklarını analiz etmek amacıyla yapay zekâyı kullanabilirler” dedi. Prof. Dr. San ile yeni nesil eğitimi konuştuk.
#Prof. Ling Sanİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, Uluslararası Su Birliği (IWA) kurul üyeliğine seçildi. Su ile ilgili küresel düzeyde çalışmalar yapan IWA’da aktif görev alacak Rektör Prof. Dr. Koyuncu, dünyadaki su sorunlarına karşı çalışmalara katkı sağlayacak ve su yönetimi üzerine uluslararası alanda ülkemizi temsil edecek. Rektör Koyuncu yeni görevinin ilk gününde dünyanın ve Türkiye’nin kuraklık riskini Hürriyet’e değerlendirdi.
#Prof. Dr. İsmail Koyuncu