Asya’nın ilk 50’sinde 6 Türk Üniversitesi

Güncelleme Tarihi:

Asya’nın ilk 50’sinde 6 Türk Üniversitesi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2015 09:20

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu The Times Higher Education (THE) Asya Üniversiteleri Sıralaması 2015’in ilk 50’sinde 6 Türk üniversitesine yer verdi. Sıralamada en büyük başarıyı ise önceki yıla göre 17 sıra yükselerek 12’nci sıraya yerleşen Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) elde etti. İlk sırada ise Japonya’dan Tokyo Üniversitesi bulunuyor.

Haberin Devamı

Sıralamada Türkiye bu yıl ilk 20’de üç üniversite ile temsil edildi. Boğaziçi Üniversitesi 14’üncü olurken İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 19’uncu sırada yer aldı. Sabancı Üniversitesi sıralamada bu yıl adını ilk kez duyurdu. 21’inci sıradaki Sabancı’yı, 30’uncu Bilkent ve 47’nci sırada Koç Üniversitesi takip etti.
The Times Higher Education’ın, üniversiteleri öğretim kalitesi, araştırma, bilgi aktarımı ve uluslararası görünüm kritelerine göre derecelendirdiği Asya Üniversiteleri Sıralaması’nda Türkiye’nin başarısını THE Editörü Phil Baty şöyle değerlendirdi:

“Türkiye’de üniversitelerin durumlarını geliştirmeleri çok güzel bir haber. Üç üniversite sıralamada ilk 20’de kendine yer buldu. Ayrıca Sabancı Üniversitesi bu sene sıralamaya ilk kez girdi ve 21’inci oldu. Bu gerçeklere rağmen Türk hükümeti yükseköğretimdeki kontrolünü son zamanlarda sıkılaştırdı. Görünen o ki ülkenin üniversiteleri, ulusun yükselen refahının ve sayıları gittikçe artan genç nüfusunun ödülünü alıyor.”

Haberin Devamı

İlk sırada Tokyo Üniversitesi

Geçen yıl ilk üçe giren üniversiteler ise yerlerini korudu. The Times Higher Education Asya Üniversiteleri Sıralamasında birinciliğe Japonya’nın en iyi üniversitelerinden biri olarak gösterilen Tokyo Üniversitesi seçildi. Singapur Ulusal Üniversitesi 2’nci ve Hong Kong Üniversitesi ise 3’üncü oldu.

Çin, Asya için bir rol model

2015 sıralamasında ilk 100’e 21 üniversite ile temsil edilen Çin Halk Cumhuriyeti ülkeler tablosunda ilk sırada yer aldı. THE, Çin’in başarısının ardında büyük akademik potansiyel, sürdürülen yatırımlar ve uluslararasılaşmaya verilen önem olduğuna dikkat çekti. Analizde Çin, tüm Asya için yükseköğretimde takip edilmesi gereken bir rol-model olarak gösterildi.
Japonya 19 üniversite ile 2’nci, Güney Kore ise 3’üncü oldu. 14 ülkenin üniversitelerini sokabildiği sıralamada Türkiye 6 üniversite ile temsil edilerek Hong Kong ile beraber 6’ncılığa yerleşti.

Türk üniversitelerinin sıralaması

2015

2014

KURUM

12

29

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

14

19

Boğaziçi Üniversitesi

19

24

İstanbul Teknik Üniversitesi

21

-

Sabancı Üniversitesi

30

31

Bilkent Üniversitesi

47

40

Koç Üniversitesi

Dünya sıralaması

2015

2014

KURUM

ÜLKE

1

1

Tokyo Üniversitesi

Japonya

2

2

Singapur Ulusal Üniversitesi

Singapur

3

3

Hong Kong Üniversitesi

Hong Kong

4

5

Pekin Üniversitesi

Çin

5

6

Tsinghua University

Çin

6

4

Seul Ulusal Üniversitesi

Güney Kore

7

9

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Hong Kong

8

8

Korea İleri Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (KAIST)

Güney Kore

9

7

Kyoto Üniversitesi

Japonya

10

11

Nanyang Teknoloji Üniversitesi

Singapur

11

10

Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Güney Kore

12

29

Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Türkiye

13

12

Hong Kong Çin Üniversitesi

Hong Kong

14

19

Boğaziçi Üniversitesi

Türkiye

15

13

Tokyo Teknoloji Enstitüsü

Japonya

16

27

Sungkyunkwan Üniversitesi (SKKU)

Güney Kore

17

14

Ulusal Tayvan Üniversitesi

Tayvan

18

15

Osaka Üniversitesi

Japonya

19

24

İstanbul Teknik Üniversitesi

Türkiye

19

16

Tohoku Üniversitesi

Japonya

Haberin Devamı

Asya’nın ilk 50’sinde 6 Türk Üniversitesi
Bu yıl önemli bir sıçrama yaptık

Prof. Dr. Ahmet Acar (Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü)

Yükseköğretim ve araştırma alanında dünya çapında hızlı bir gelişim gösteren Asya’da özellikle Çin üniversitelerinin yükselişi görülüyor. Sıralamada Çin’in ilk 100’de 21 üniversite ile yer alması kendini net bir şekilde gösterdi. Bu yıl Türkiye’nin başarısının da arttığını görüyoruz. Asya bölgesinin ilk 50 üniversitesi arasında Türkiye’den 6 yükseköğretim kurumunun yer alması, hızla yükselen ve büyük rekabetin yaşandığı bölge için azımsanamayacak çok önemli bir sonuç. ODTÜ olarak, THE Asya sıralamasında bu yıl önemli bir sıçrama yaptık. Bilimsel araştırma ve uluslararası yayın sayılarımızdaki önemli artış nedeniyle geçtiğimiz yıl 29’uncu iken bu yıl 17 basamak birden tırmanarak 12’nci sırada yer aldık. ODTÜ olarak uluslararası sıralamalarda yükselmeyi özel bir hedef olarak görmüyoruz. Sıralamalarda iyi dereceler elde edilmesi, yaptıklarımızın uluslararası alanda takdir edilmesi elbette iyi bir şey. Ancak misyonumuz doğrultusunda, eğitim, araştırma ve topluma hizmet alanlarında sürekli olarak daha iyiye ulaşmak için gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla elde ettiğimiz başarımız sürdükçe bu tür sonuçlar doğal olarak gelecek.

Haberin Devamı

Asya’nın ilk 50’sinde 6 Türk Üniversitesi
Türkiye’deki üniversite sistemi için de bir gösterge

Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu (Boğaziçi Üniversitesi Rektörü)

Araştırma odaklı yaklaşımımızla son 3 yılda diğer listelerde olduğu gibi THE Asya listesinde de istikrarlı bir şekilde yükselerek dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alıyoruz. 2012-2013 listesinde 37’nci, 2013-2014 listesinde 19’uncu ve bu yıl 14’üncü sırada yer almamız Türkiye’deki üniversite sistemi için de önemli bir gösterge. Asya’da yükseköğretim alanında büyük yatırımların yapıldığı ülkeler var. Özellikle Çin üniversitelerinin görünürlüğünün gittikçe arttığına tanık oluyoruz. Türk üniversitelerinin bu sıralamalarda yükselerek yer alması yükseköğretim sistemimizde araştırma performansı ve akademik altyapısı ile öne çıkan model üniversitelerin varlığına işaret ediyor.

Haberin Devamı

Asya’nın ilk 50’sinde 6 Türk Üniversitesi
Amaç istikrarlı bir yükseliş
Prof. Dr. Mehmet Karaca (İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü)

Önceliğimiz her zaman akademik ve bilimsel gelişim. İstisnasız her en iyi üniversiteler sıralamasında İTÜ adı vardır. Artık dünya uzmanlaşma üniversitelerine doğru yol alıyor ve İTÜ de bu anlamda mühendislik eğitimindeki farkını hem Türkiye çapında, hem de küresel ölçekte ortaya koyuyor. Biz üniversitemizin 250’nci yıl hedefleri arasına her zaman ilk 50’de yer alan bir kurum olmayı koyduk. Amacımız hızlı bir yükseliş değil, sağlam adımlarla istikrarlı bir yükseliş. Dünyanın en iyileri arasına girme başarısı göstermiş tüm üniversitelerimizi kutluyorum. Bu sıralamalarda ülkemizden ne kadar çok üniversite yer alırsa o kadar gurur duyarız.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!