Güncelleme Tarihi:
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, Türkiye adına çok gurur duyduklarını belirterek, şunları söyledi: “Çok mutluyuz. Türkiye ilk defa bu listeye giriyor. Bundan sonra Türk üniversitelerine ilgi artacak. Üniversitelerimizde kalite öne çıkmalı. Uluslararası rekabet desteklenmeli. Umarım bundan sonraki yıllarda Türkiye’den 10 üniversite girer. En büyük ihtiyacımız uluslararasılaşmayı sağlayan, araştırma ağırlıklı, dünyayla yarışabilen üniversitelerin desteklenmesi.”
19 ülkeden üniversite var
“WORLD Reputation Rankings 2012”, farklı ülkelerden seçilen akademisyenlerin, hem eğitim hem araştırma alanında, “Mükemmel” diye tanımladıkları üniversiteleri sıralıyor. İlgili kuruluşun yaklaşık 150 ülkeden seçtiği akademisyenler, 6 binden fazla üniversite hakkındaki 17 binden fazla değerlendirme yapıyor. Bu yıl ikincisi yapılan çalışmaya katılan akademisyenler, deneyimlerine (ortalaması 16 yıl) ve yayın sayılarına (ortalama 50 yayın) bakılarak seçiliyor. Akademisyenlere, “En başarılı mezununuzun lisansüstü eğitim için hangi üniversiteye gitmesini önerirsiniz” gibi sorular yöneltiliyor. 2012 listesinde ABD, İngiltere, Japonya ve Almanya gibi ülkelerin üniversiteleri başı çekiyor. Rusya, Hindistan, İspanya, Avusturya, İtalya, İrlanda ise bu yıl listeye giremedi.
İlk 10’da ABD baskın
1- Harvard (ABD)
2- MIT (ABD)
3- Cambridge (İngiltere)
4- Stanford (ABD)
5- Berkeley (ABD)
6- Oxford (İngiltere)
7- Princeton (ABD)
8- Tokyo (Japonya)
9- UCLA (ABD)
10- Yale (ABD)
Asya yükselişte
Kuruluş, sıralamada ilk 100’ün Amerikan üniversitelerinin egemenliğinde bulunduğuna, İngiltere’nin saygın eğitim kurumlarından Cambridge ve Oxford’un ilk 10’da yer almasına karşılık diğer İngiliz üniversitelerinin önceki sıralamaya göre düşüş gösterdiğini, Asya üniversitelerinin ise yükselişe geçtiğini belirtti.