Varikosel, skrotum adı verilen ve testisleri tutmakla görevli olan deri kesesi içerisindeki toplardamarların (venlerin) şişmesi ve genişlemesi durumudur. Pampiniform pleksus adı verilen bu damarların büyümesi ile testis ağrısı, sperm azlığı ve buna bağlı infertilite gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır.
#VarikoselKan dolaşımında fazla veya az hormon bulunması hormon bozukluğudur. Hormonlar vücudun kimyasal habercileridir. Hormonlar endokrin bezlerinde üretilmektedir. Kan dolaşımı ile hormonlar neyin ne zaman yapılacağını diğer organlara bildirir. Üreme ve metabolizma konusunda hormonlar oldukça etkilidir. Bir insan vücudunda hormon dengesinin bozulması vücut üzerinde belli yan etkilere neden olabilmektedir. Erkeklerde hormon bozukluğu hakkında ayrıntıları derledik.
#Erkeklerde Hormon BozukluğuTestosteron, erkeklerde birçok sistemi etkileyen bir seks hormonudur ve seviyesi yaşlandıkça azalmaktadır. Yapılan çalışmalarda 45 yaş üzeri erkeklerin yaklaşık %40’da testosteron düşüklüğü izlendiği bildirilmektedir. Ama testosteron düşüklüğünün genç erkeklerde de görülebileceği unutulmamalıdır. Bu hormonun düşüklüğü kendisini sertleşme sorunu, azalmış cinsel istek, kas ve kemik kütle kaybı, vücut kıllarının dökülmesi, testislerin küçülmesi, depresyon, tükenmişlik hissi ve aşırı terleme gibi birçok semptomlarla göstermektedir.
#TestosteronRadyoterapi olarak da bilinen ışın tedavisi, birçok kanser türünde etkin bir tedavi yöntemi olmuştur. Özellikle erkekte testis tümörlerinde ya da çocukluk çağında Hodgin lenfoma ya da lösemi (ALL) gibi kan hastalıklarında kalıcı bir iyileşme sağlayabilir. Işın tedavisinin bir diğer kullanım alanı da kemik iliği nakilleridir. Ayrıca vücudun diğer organlarında da kanser dokusunu küçültmek veya ameliyattan sonra kalan tümör artıklarını yok etmek için ışın tedavisinden faydalanılır. Ancak bu tedavilerin en riskli yanı, çocuk sahibi olma kapasitesi üzerindeki olumsuz etkileridir.
#Erkekte Işın TedavisiTestosteron insan ve hayvanlarda bulunan bir hormondur. Erkeklerde testisler tarafından üretilir. Kadın yumurtalıkları az miktarda testosteron üretebilir. Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
#TestosteronÜro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, stres durumunda insan vücudunun kortisol-adrenalin gibi hormonları salgıladığını bunun da birçok rahatsızlığa neden olduğunu söyledi, "Yoğun stres altında, huzursuz, endişeli, mutsuz, depresif erkeklerde testosteron daha az üretilip andropozun daha erken başlamasına neden olabiliyor” dedi.
#Antropoz2011 yılında olası 2B kansinojeni olarak kabul edilen cep telefonlarının yarattığı radyo frekanslı elektromanyetik radyasyonun beyindeki hipofiz bezini olumsuz etkileyerek erkeklerde testosteron hormonunda azalma, dolayısıyla cinsel organda küçülmeye yol açabilme riski vardır.
#Penis KüçülmesiÖzellikle belli yaş üstündeki erkeklerde risk teşkil eden prostat için muayene korkusu, tüm uyarı ve önerilere rağmen hala devam ediyor. “Korkmayın, sonra pişman olmayın” diye uyaran Florence Nightingale Hastanesi üroloji uzmanı Prof. Dr. Tunç Özdemir obezite, hareket azlığı ve sertleşme sorununun prostat büyümesi riskini arttırdığını söyledi.
#Tunç ÖzdemirÜro-Androloji Uzmanı Prof. Dr. Halim Hattat, cinsel isteğin aslında bir denklem olduğunu ve bu isteği artırmak için denkleme uygun tedavi yöntemi geliştirmek gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Hattat, " Cinsel isteksizliğin tedavisi var, umutsuz olmamak lazım" dedi.
#Cinsel İsteksizlikYaşlanan her kadında menopozla birlikte DHEA üretimi, neticede de testosteron üretimi azalır. Bu nedenle DHEA destekleri, “tüm hormonların anası” veya “gençlik pınarı” gibi çekici sloganlarla sunuluyor. Ama kontrolsüz kullanılırsa pek çok problemi de beraberinde getiriyor.
#DHEAÇocukluk çağında kansere yakalanan kişilerin hayatlarının ileriki dönemlerinde kanser tedavisinin neden olduğu cinsel sorunlarla karşılaşabileceğini söyleyen Üroloji & Androloji Uzmanı Doç. Dr. Ege Can Şerefoğlu, bu konuda önemli açıklamalarda bulundu.
#Erkeklerde KısırlıkKadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, ‘’Sen kısırsın, senin çocuğun olmaz!’’ denildiği için kaderine boyun eğen veya spermi olmayan erkeklerin, günümüzde her geçen gün ilerleyen tıp teknolojisi sayesinde baba olabildiklerini ifade etti.
#Kısırlık NedirEmpati kurmadan 3 boyutlu düşünmeye, işitmeden ayrıntıları daha fazla hatırlamaya kadar tüm bu özellikler dişi ve erkek beynin arasındaki farkı yansıtıyor. Cinsiyetten bağımsız hormonların etkisiyle oluşan beynin cinsiyeti, öğrenme sistemini de etkiliyor. Uzmanlara göre testosteron beynin cinsiyetini belirliyor ve oran arttıkça beyin erkekleşiyor.
#ÖğretmenBana sorarsanız testosteron erkeklerin karakter belirleyicisi kimyasallardan biri, belki de birincisi. Erkekleri “yüksek ve düşük T’li” olarak ikiye ayırmak gerekir. Böyle yaparsanız ruhsal ve bedensel değişimlerini kolayca anlar, onlara doğru zamanlarda kızar ya da hoş görürsünüz.